Badem meyvesi, tüketimi sürekli artan, ülkemiz için de öneme haiz, değerli bir tarım ürünüdür. Üç katmanından dıştaki insanlar tarafından tüketilmez ve başka endüstrilerde kullanılmaktadır. Kalan iki katman çekirdeği oluşturur. Çekirdeğin kabuğu ile içi neredeyse aynı ağırlığa sahiptir. İç kısım insanlar için değerli bir yemişken kabuk genellikle yakılarak, nadiren de öğütülerek kozmetik sektöründe veya filtrelerde kullanılmaktadır. Badem kabuğu gözenekli ve sert, lignoselülozik, yenilenebilir bir kaynaktır. Bu kaynağa sürdürülebilir, daha yüksek katma değer oluşturan, çevre etkisi daha düşük bir kullanım için yonga levha endüstrisi düşünülmüştür. Bu amaçla detaylı bir literatür taraması yapılmış ve akabinde badem kabuğu parçacıkları kullanılarak yonga levhalar üretilmiştir. Badem kabuğu parçacıklarının yonga levha içerisindeki ağırlıkça farklı oranları ile bir üretim seti oluşturulmuş, daha sonra levhaların yoğunluk değişiminin incelenebilmesi için farklı yoğunluklarda ikinci bir üretim yapılmıştır. Levhaların ısıl iletkenlikleri deneysel olarak belirlenmiştir. Levha yoğunluğu artışı ile ısıl iletkenlik değeri artmaktadır. Badem kabuğu oranı ise levha yoğunluklarına bağlı olarak farklı etkiler göstermektedir. Çalışmada en küçük ısıl iletkenlik değeri 0,07 W/m·K olarak elde edilirken en yüksek değer 0,19 W/m·K olarak bulunmuştur. Çalışma sabit sıcaklık farkı ile gerçekleştirilmesine rağmen sıcaklık değerlerindeki artışa bağlı olarak ısıl iletkenlik değeri artmaktadır. En düşük ısıl iletkenlik 0,6 g/cm3 ve %60 badem kabuğu katkılı levha için elde edilmiştir.
Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
21201060 ve 22701003
Bu çalışma, Anılcan Sarıkaya'nın yüksek lisans çalışmaları kapsamında üretilen verileri kullanmaktadır. Yazarlar çalışma sırasında altyapılarını kullandıkları Selçuk Üniversitesi, Düzce Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi'ne teşekkürü bir borç bilir. Çalışmanın çeşitli safhalarında maddi desteği bulunan Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü proje numaraları, 21201060 ve 22701003'dır. Bu makalenin kavramsal kısımları Sertkaya vd. [3] ile ve ısıl iletkenlik deneyleri ile ilgili kısımları Sarıkaya vd. [18] ile daha önceden bildiri olarak sunulmuştur.
Almond kernel, with a continuously increasing consumption, and is also important for our country, is a valuable agricultural product. Its production yields the hard shell as a by-product. The shell and the kernel have approximately the same weight. However, the shell is usually burned, or occasionally ground for use in the cosmetic industry or filters. Almond shell is a porous, hard, lignocellulosic, and a renewable resource. Particleboard industry is considered for sustainable, higher value-added, and environmentally lower-impact use of this resource. For this purpose, a detailed literature review was conducted, and the reviewed studies were compiled and summarized. The literature review reveals numerous studies on the re-evaluation of shells of hard-shell nuts as materials for various industrial sectors. However, studies on almond shells are limited in number. After the literature review and conceptualization stages, particleboards with different densities and almond shell contents were produced using almond shell particles. The thermal conductivities of the boards were determined experimentally. The thermal conductivity value increases with the increase in board density. The almond shell content, however, exhibits different effects depending on the board densities. The smallest thermal conductivity value obtained in the study was 0.07 W/m·K, while the highest value was found to be 0.19 W/m·K. Although the study was conducted with a constant temperature difference, the thermal conductivity value increases with increasing temperature values.
21201060 ve 22701003
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 21201060 ve 22701003 |
Erken Görünüm Tarihi | 16 Mayıs 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 20 Mayıs 2024 |
Gönderilme Tarihi | 30 Mart 2023 |
Kabul Tarihi | 6 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |