BibTex RIS Cite

SIVILAR İÇİN ISI İLETİM KATSAYISI ÖLÇÜM CİHAZININ TASARIMI, İMALİ VE TEST EDİLMESİ

Year 2007, Volume: 22 Issue: 4, 0 - , 15.02.2013

Abstract

Bu çalışmada, sıvıların ısı iletim katsayısını ölçebilmek amacıyla silindirik metoda göre ölçüm yapan laboratuartipi cihaz tasarımı yapılmış ve deneysel olarak test edilmiştir. Cihazın doğruluğu, ısı iletim katsayısı bilinen safsu ile 10-40 °C sıcaklık aralığında yapılan deneylerle test edilmiştir. Saf su ile yapılan deneylerden elde edilensonuçlara göre, ölçülen sıcaklık değerlerinden hesaplanan ısı iletim katsayısı ile fiziksel özellik tablosundanalınan değerler arasındaki maksimum bağıl hata % 13.4, ortalama bağıl hata ise % 7.6 olmuştur. Saf su ileyapılan test deneyleri şartlarında, farklı oranlarda saf su-antifriz karışımı, antifriz ve tuzlu su çözeltisinin ısıiletim katsayılarını belirleyebilmek amacıyla deneyler yapılmış, saf suda olduğu gibi deney sonuçlarına göre ısıiletim katsayıları hesaplanmıştır. Hesaplanan değerlerin regresyon analizi yapılarak, ısı iletim katsayılarısıcaklığın ve saf su içerisindeki madde miktarının fonksiyonu olarak ifade edilmiştir.

References

  • Kayfeci, M., Sıvılar İçin Isı İletim Katsayısı
  • Ölçüm Cihazı Tasarımı ve Deneysel Olarak
  • İncelenmesi, Yüksek Lisans tezi, Z. Karaelmas
  • Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005.
  • Romero, J.T., Telis, V.R.N., Gabas, A.L. ve
  • Yamashita, F., “Thermophysical Properties of
  • Brazilian Orange Juice as Affected by
  • Temperature and Water Content”, Journal of
  • Food Engineering, Cilt 38, 27-40, 1998.
  • Özkal, S.G. ve Tülek, Y., “Değişik Süt ve Bitkisel
  • Yağ Örneklerinin Isıl İletkenlik Değerlerinin
  • Deneysel Olarak Belirlenmesi”, Turkish J.
  • Engineering Environmental Science, Cilt 25,
  • -60, 2001.
  • Azoubel, P.M., Cipriani, D.C., El-Aouar, A.A.,
  • Antonio, G.C. and Murr, F.E.X., “Effect of
  • Concentration on the Physical Properties of
  • Cashew Juice”, Journal of Food Engineering,
  • Cilt 66, 413–417, 2005.
  • Shamsudin, R., Mohamed, I.O. ve Yaman N.K.M.,
  • “Thermophysical Properties of Thai Seedless
  • Guava Juice as Affected by Temperature and
  • Concentration”, Journal of Food Engineering,
  • Cilt 66, 395–399, 2005.
  • Tansakul, A. ve Chaisawang, P., “Thermophysical
  • Properties of Coconut Milk”, Journal of Food
  • Engineering, Cilt 73, 276–280, 2006.
  • Özışık, M.N., Heat Transfer, McGraw-Hill,
  • Singapore, 1985.
  • Montgomery, D.C.ve Runger, G.C., Applied
  • Statistics and Probability for Engineers, John
  • Wiley & Sons, U.S.A., 2002.
  • Dizdar, E.N., Uygulamalı Olasılık ve İstatistik,
  • ABP Yayınevi, 2004.
Year 2007, Volume: 22 Issue: 4, 0 - , 15.02.2013

Abstract

References

  • Kayfeci, M., Sıvılar İçin Isı İletim Katsayısı
  • Ölçüm Cihazı Tasarımı ve Deneysel Olarak
  • İncelenmesi, Yüksek Lisans tezi, Z. Karaelmas
  • Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005.
  • Romero, J.T., Telis, V.R.N., Gabas, A.L. ve
  • Yamashita, F., “Thermophysical Properties of
  • Brazilian Orange Juice as Affected by
  • Temperature and Water Content”, Journal of
  • Food Engineering, Cilt 38, 27-40, 1998.
  • Özkal, S.G. ve Tülek, Y., “Değişik Süt ve Bitkisel
  • Yağ Örneklerinin Isıl İletkenlik Değerlerinin
  • Deneysel Olarak Belirlenmesi”, Turkish J.
  • Engineering Environmental Science, Cilt 25,
  • -60, 2001.
  • Azoubel, P.M., Cipriani, D.C., El-Aouar, A.A.,
  • Antonio, G.C. and Murr, F.E.X., “Effect of
  • Concentration on the Physical Properties of
  • Cashew Juice”, Journal of Food Engineering,
  • Cilt 66, 413–417, 2005.
  • Shamsudin, R., Mohamed, I.O. ve Yaman N.K.M.,
  • “Thermophysical Properties of Thai Seedless
  • Guava Juice as Affected by Temperature and
  • Concentration”, Journal of Food Engineering,
  • Cilt 66, 395–399, 2005.
  • Tansakul, A. ve Chaisawang, P., “Thermophysical
  • Properties of Coconut Milk”, Journal of Food
  • Engineering, Cilt 73, 276–280, 2006.
  • Özışık, M.N., Heat Transfer, McGraw-Hill,
  • Singapore, 1985.
  • Montgomery, D.C.ve Runger, G.C., Applied
  • Statistics and Probability for Engineers, John
  • Wiley & Sons, U.S.A., 2002.
  • Dizdar, E.N., Uygulamalı Olasılık ve İstatistik,
  • ABP Yayınevi, 2004.
There are 34 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Muhammet Kayfeci This is me

Hüseyin Kurt This is me

Publication Date February 15, 2013
Submission Date February 15, 2013
Published in Issue Year 2007 Volume: 22 Issue: 4

Cite

APA Kayfeci, M., & Kurt, H. (2013). SIVILAR İÇİN ISI İLETİM KATSAYISI ÖLÇÜM CİHAZININ TASARIMI, İMALİ VE TEST EDİLMESİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 22(4).
AMA Kayfeci M, Kurt H. SIVILAR İÇİN ISI İLETİM KATSAYISI ÖLÇÜM CİHAZININ TASARIMI, İMALİ VE TEST EDİLMESİ. GUMMFD. March 2013;22(4).
Chicago Kayfeci, Muhammet, and Hüseyin Kurt. “SIVILAR İÇİN ISI İLETİM KATSAYISI ÖLÇÜM CİHAZININ TASARIMI, İMALİ VE TEST EDİLMESİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 22, no. 4 (March 2013).
EndNote Kayfeci M, Kurt H (March 1, 2013) SIVILAR İÇİN ISI İLETİM KATSAYISI ÖLÇÜM CİHAZININ TASARIMI, İMALİ VE TEST EDİLMESİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 22 4
IEEE M. Kayfeci and H. Kurt, “SIVILAR İÇİN ISI İLETİM KATSAYISI ÖLÇÜM CİHAZININ TASARIMI, İMALİ VE TEST EDİLMESİ”, GUMMFD, vol. 22, no. 4, 2013.
ISNAD Kayfeci, Muhammet - Kurt, Hüseyin. “SIVILAR İÇİN ISI İLETİM KATSAYISI ÖLÇÜM CİHAZININ TASARIMI, İMALİ VE TEST EDİLMESİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 22/4 (March 2013).
JAMA Kayfeci M, Kurt H. SIVILAR İÇİN ISI İLETİM KATSAYISI ÖLÇÜM CİHAZININ TASARIMI, İMALİ VE TEST EDİLMESİ. GUMMFD. 2013;22.
MLA Kayfeci, Muhammet and Hüseyin Kurt. “SIVILAR İÇİN ISI İLETİM KATSAYISI ÖLÇÜM CİHAZININ TASARIMI, İMALİ VE TEST EDİLMESİ”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, vol. 22, no. 4, 2013.
Vancouver Kayfeci M, Kurt H. SIVILAR İÇİN ISI İLETİM KATSAYISI ÖLÇÜM CİHAZININ TASARIMI, İMALİ VE TEST EDİLMESİ. GUMMFD. 2013;22(4).