BibTex RIS Kaynak Göster

THE EFFECT OF RESILENCE ON BURNOUT: THE MEDIATING ROLE OF ORGANIZATIONAL IDENTIFICATION

Yıl 2013, Cilt: 15 Sayı: 2, 27 - 40, 01.12.2013

Öz

This study investigates employees’ resilience, organizational identification, and
burnout relationships and analyzes the potential mediating role of organizational
identification in the relationship between resilience and burnout. The literature regarding
the relationship between resilience, burnout, and organizational identification has not
documented well. Further, the relationship between organizational identification and
burnout has inconsistent findings. Thus, the relationships between resilience, burnout and
identification are reevaluated in this research in order to make significant contributions to
the relevant literature.
The sample of the study is composed of 430 state employees in Turkey. Survey
method is used for collecting data. The reliability and validity of our measurement
instruments are tested before in the previous studies. Resilience Scale for Adults, which was
developed by Friborg, Hjemdal, Rosenvinge, and Martinussen was employed to measure
resilience level of employees. Burnout was measured by Maslach and Jackson’s Burnout
Inventory. Finally, organizational idenficiation was measured by Mael and Ashforth’s
identification scale.
Corelation and a series of regression analyses are applied for testing research
hypotheses. Baron and Kenny’s three step procedures are employed in order to test
mediation effect. Results show that resilience positively affects organizational identification
and negatively affects the employee’s burnout level. The mediating role of organizational
identification in the relationships between resilience and burnout is not supported.
Findings highlight the direct effects of resilience on employee’s burnout level.

PSİKOLOJİK DAYANIKLILIĞIN TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ: ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞMENİN ARACILIK ROLÜ

Yıl 2013, Cilt: 15 Sayı: 2, 27 - 40, 01.12.2013

Öz

Bu çalışmada işgörenlerin psikolojik dayanıklılık, örgütsel özdeşleşme ve tükenmişlik duyguları incelenerek örgütsel özdeşleşmenin psikolojik dayanıklılık ve tükenmişlik ilişkisindeki olası aracılık rolü araştırılmıştır. Psikolojik dayanıklılığın örgütsel özdeşleşme ve işgörenlerin tükenmişlik düzeyleri üzerine etkilerini konu alan çalışmalara ilgili yazında yeterince yer verilmemiştir. Ayrıca, ilgili yazında örgütsel özdeşleşmenin tükenmişlik üzerindeki etkileri konusunda net bir sonuca ulaşılamamıştır. Bu araştırmada, psikolojik dayanıklılık, örgütsel özdeşleşme ve tükenmişlik arasındaki ilişkiler yeniden ele alınarak ilgili yazına katkı sunulması amaçlanmaktadır. Çalışmanın örneklemini 430 kamu çalışanı oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında anket yöntemi kullanılmıştır. Ölçüm araçları olarak geçerliliği ve güvenilirliği daha önceki araştırmalarda tespit edilmiş olan Friborg, Hjemdal, Rosenvinge ve Martinussen tarafından geliştirilen psikolojik dayanıklılık ölçeği, Maslach ve Jackson tarafından geliştirilen tükenmişlik ölçeği kullanılmıştır. Örgütsel özdeşleşme ile ilgili ifadeler ise Mael ve Ashforth tarafından geliştirilen ölçek yardımıyla değerlendirilmiştir. Araştırma hipotezlerini test etmek üzere korelasyon ve bir dizi regresyon analizleri uygulanmıştır. Aracılık testi için Baron ve Kenny tarafından önerilen üç aşamalı yaklaşım kullanılmıştır. Sonuçlar, psikolojik dayanıklılığın örgütsel özdeşleşmeyi pozitif, işgörenlerin tükenmişlik duygusunu ise negatif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde etkilediğini göstermiştir. Örgütsel özdeşleşmenin, psikolojik dayanıklılık ve tükenmişlik ilişkisindeki aracılık rolü ise belirlenememiştir. Bulgular, bireylerin psikolojik dayanıklılıklarının tükenmişlik seviyeleri üzerindeki doğrudan etkilerine işaret etmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA67UZ63RP
Bölüm Makaleler
Yazarlar

M.gökhan Bitmiş Bu kişi benim

Alptekin Sökmen Bu kişi benim

Hakan Turgut Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 15 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bitmiş, M., Sökmen, A., & Turgut, H. (2013). PSİKOLOJİK DAYANIKLILIĞIN TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ: ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞMENİN ARACILIK ROLÜ. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(2), 27-40.
AMA Bitmiş M, Sökmen A, Turgut H. PSİKOLOJİK DAYANIKLILIĞIN TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ: ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞMENİN ARACILIK ROLÜ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Aralık 2013;15(2):27-40.
Chicago Bitmiş, M.gökhan, Alptekin Sökmen, ve Hakan Turgut. “PSİKOLOJİK DAYANIKLILIĞIN TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ: ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞMENİN ARACILIK ROLÜ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15, sy. 2 (Aralık 2013): 27-40.
EndNote Bitmiş M, Sökmen A, Turgut H (01 Aralık 2013) PSİKOLOJİK DAYANIKLILIĞIN TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ: ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞMENİN ARACILIK ROLÜ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15 2 27–40.
IEEE M. Bitmiş, A. Sökmen, ve H. Turgut, “PSİKOLOJİK DAYANIKLILIĞIN TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ: ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞMENİN ARACILIK ROLÜ”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 15, sy. 2, ss. 27–40, 2013.
ISNAD Bitmiş, M.gökhan vd. “PSİKOLOJİK DAYANIKLILIĞIN TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ: ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞMENİN ARACILIK ROLÜ”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15/2 (Aralık 2013), 27-40.
JAMA Bitmiş M, Sökmen A, Turgut H. PSİKOLOJİK DAYANIKLILIĞIN TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ: ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞMENİN ARACILIK ROLÜ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2013;15:27–40.
MLA Bitmiş, M.gökhan vd. “PSİKOLOJİK DAYANIKLILIĞIN TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ: ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞMENİN ARACILIK ROLÜ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 15, sy. 2, 2013, ss. 27-40.
Vancouver Bitmiş M, Sökmen A, Turgut H. PSİKOLOJİK DAYANIKLILIĞIN TÜKENMİŞLİK ÜZERİNE ETKİSİ: ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞMENİN ARACILIK ROLÜ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2013;15(2):27-40.