BibTex RIS Cite

AN EVALUATİON OF THE VARİABLES USED İN THE EVALUATİON OF SUPPLY CHAİN PERFORMANCE WİTH ARTİFİCİAL NEURAL NETWORK

Year 2013, Volume: 15 Issue: 2, 209 - 256, 01.12.2013

Abstract

Supply chain management is a process including a number of activities
such as the storage, transportation, distribution and control of goods and
services and a process extending from suppliers to suppliers to the end
product purchased by the customers. The measuring of the effectiveness and
efficiency of the operations in this process is a separate problem for the
businesses activities. The variables used in the measuring the supply chain
performance vary from business to business. The main purpose of this study
is that which variables are more important or which variables are less
important for the companies operating in the retail sector. In this study, first
the model is formed by the base and sub variables according to previous
studies, then the variables measuring the supply chain performance are
classified by the neural network method. The artificial neural network is an
artificial intelligence method which is developed by the human brain
inspired, mimicking the biological nevre cells and which produces new
knowledge through learning. In this study, radial basis neural network
which is an artificial neural network method is used.

TEDARİK ZİNCİRİ PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE KULLANILAN DEĞİŞKENLERİN YAPAY SİNİR AĞI YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Year 2013, Volume: 15 Issue: 2, 209 - 256, 01.12.2013

Abstract

Tedarik zinciri yönetimi, tedarikçilerin tedarikçilerinden başlayan ve son ürünün tüketici ile buluşmasına kadar geçen, mal ve hizmetlerin depolanması, taşınması, dağıtımı ve kontrolü gibi bir takım faaliyetler dizisini kapsayan bir süreci ifade etmektedir. Bu süreç içerisinde faaliyetlerin etkinliği ve verimliliğinin ölçülmesi ise, işletmeler açısından ayrı bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Tedarik zinciri performansının ölçülmeye çalışıldığı bu süreçte, kullanılacak değişkenler işletmeden işletmeye farklılık göstermekle birlikte, perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde hangi değişkenlerin daha önemli ya da hangi değişkenlerin daha az önemli konumda olduğunu belirlemek, çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Belirtilen amaç doğrultusunda, öncelikle geçmiş çalışmalar esas alınarak belirlenen temel ve alt değişkenlere göre modelimiz oluşturulmuş, daha sonra değişkenlerin önem dereceleri belirlenmiştir. Tedarik zinciri performansının ölçülmesinde kullanılan değişkenlerin önem derecelerinin belirlenmesinde yapay sinir ağları kullanılmıştır. Çalışmada, yapay sinir ağlarından radyal tabanlı yapay sinir ağı yöntemi kullanılmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA28GZ28KZ
Journal Section Articles
Authors

Oğuzhan Yavuz This is me

Abdullah Ersoy This is me

Publication Date December 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 15 Issue: 2

Cite

APA Yavuz, O., & Ersoy, A. (2013). TEDARİK ZİNCİRİ PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE KULLANILAN DEĞİŞKENLERİN YAPAY SİNİR AĞI YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(2), 209-256.
AMA Yavuz O, Ersoy A. TEDARİK ZİNCİRİ PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE KULLANILAN DEĞİŞKENLERİN YAPAY SİNİR AĞI YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. December 2013;15(2):209-256.
Chicago Yavuz, Oğuzhan, and Abdullah Ersoy. “TEDARİK ZİNCİRİ PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE KULLANILAN DEĞİŞKENLERİN YAPAY SİNİR AĞI YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15, no. 2 (December 2013): 209-56.
EndNote Yavuz O, Ersoy A (December 1, 2013) TEDARİK ZİNCİRİ PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE KULLANILAN DEĞİŞKENLERİN YAPAY SİNİR AĞI YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15 2 209–256.
IEEE O. Yavuz and A. Ersoy, “TEDARİK ZİNCİRİ PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE KULLANILAN DEĞİŞKENLERİN YAPAY SİNİR AĞI YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 15, no. 2, pp. 209–256, 2013.
ISNAD Yavuz, Oğuzhan - Ersoy, Abdullah. “TEDARİK ZİNCİRİ PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE KULLANILAN DEĞİŞKENLERİN YAPAY SİNİR AĞI YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15/2 (December 2013), 209-256.
JAMA Yavuz O, Ersoy A. TEDARİK ZİNCİRİ PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE KULLANILAN DEĞİŞKENLERİN YAPAY SİNİR AĞI YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2013;15:209–256.
MLA Yavuz, Oğuzhan and Abdullah Ersoy. “TEDARİK ZİNCİRİ PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE KULLANILAN DEĞİŞKENLERİN YAPAY SİNİR AĞI YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 15, no. 2, 2013, pp. 209-56.
Vancouver Yavuz O, Ersoy A. TEDARİK ZİNCİRİ PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE KULLANILAN DEĞİŞKENLERİN YAPAY SİNİR AĞI YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2013;15(2):209-56.