BibTex RIS Kaynak Göster

AN APPROACH TO CİVİLİSATİON CONCEPTS OF TURKEY AND WEST WİTHİN THE CONTEXT OF THE INTERACTİON BETWEEN MENTALİTY-AUTHENTİC SOCİAL SCİENCE AND ECONOMİCS

Yıl 2008, Cilt: 10 Sayı: 2, 115 - 139, 01.12.2008

Öz

Today, the infirmity of the inability to develop social thought by relying on
authentic social science in Turkey, which is resulted from the dependence on the
social knowledge that was produced by western liberal society has become
widespread. This kind of weakness blocks the way of development through
authentic social values. Because of this, I try to make a comparative analysis of
how the main tools of social science like civilisation, mentality and economics
can carry differences according to meaning frameworks of western liberal
mentality from the perspective of authentic social science and its
conceptualizations in this study.
It is necessary to develop a kind of social science which is historical,
cultural and national in content and derived from our world of mentality and
culture in order not tobe trapped to the rhetoric of the Western Civilisation, as
we mentioned in the title it seems to produce humanitarianism, which tries to
show its unilateral declerations as canonic truths and to save our understanding
of nation state and national unity. Only by doing this, it will be possible to keep
alive national reflex against those concepts. Through this way it will be
probable to speak about things according to a kind of understanding of social
scince which reflects our authentic world of civilisation, culture and mentality
by the language of the our world of meaning, and not to speak about the things
that it tries to impose upon us.
In order to realize this aim, it is needed to explanations about the main
premises of critisized understanding of the social science. In this way, by
providing methodic explantions, I want to reach deeper insight about the topic.
It can be said that this approach also can help the analysis of the current crisis
of finance capital within the context of the societial veiw and social science
understaning of the Western Civilisation.

TÜRKİYE’DE VE BATI’DAKİ MEDENİYET KAVRAMLARINA ZİHNİYET- ÖZGÜN SOSYAL BİLİM–İKTİSAT ETKİLEŞİMİ BAĞLAMINDA YAKLAŞIM

Yıl 2008, Cilt: 10 Sayı: 2, 115 - 139, 01.12.2008

Öz

Günümüzde Batı liberal toplum bilgisinin ürettiği sosyal bilgi anlayışına bağlı kalınma adına Türkiye’de, özgün sosyal bilimden hareketle sosyal düşünce geliştirme zafiyeti oldukça yaygınlık kazanmıştır. Bu tür zafiyet toplumun özgün değerlerini merkeze alarak kalkınabilmesinin önünü tıkamaktadır. Bundan dolayı bu çalışmada, özgün sosyal bilim ve onun kavramsallaştırmaları çerçevesinden hareketle; medeniyet, zihniyet, iktisat gibi temel sosyal bilim araçlarının Batı liberal zihniyetindeki anlamsal çerçevesine göre nasıl farklılıkları taşıyabildiğinin mukayeseli analizi yapılmak istenmektedir.Konu başında da belirtildiği gibi sözde insanilik üretiyormuş gibi görünen Batı medeniyetinin retoriğine tek taraflı açıklamalarını mutlak doğru gibi benimsettirici/benimseyici türden bilgi kirlenmesi ağına takılmamak için, milli devlet anlayışının, milli bütünlüğün bu süreçten zarar görmemesi için bu tür ve benzeri kavramları, kendi kültür ve zihniyet dünyamıza göre tarihsel, kültürel, milli muhtevalı sosyal bilim anlayışını geliştirmek gereği belirmektedir. Ancak böyle yapılması sonucu, söz konusu kavramlara karşı milli refleksin diri tutulabilinmesi mümkün görülmektedir. Bunun sağlanması ile de, hakim medeniyetin sosyal bilim anlayışına bağımlı olarak sadece O’nun konuşturmak istediklerini değil, özgün medeniyet, kültür ve zihniyet dünyamızı yansıtan sosyal bilim anlayışına göre konuşmak istediklerimizi, kendi anlam dünyamızın diliyle gerçekleştirilmesi muhtemel gözükmektedir. Bu amacın gerçekleşebilmesi için öncelikle çalışmada tenkit edilen sosyal bilim anlayışının temel öncüllerine değinilen açıklamalara gerek duyul­maktadır. Böylece bir yandan da incelemedeki metodik yöntem izahatı yapılarak konu derinleştirilmek istenmektedir.Bu yaklaşım, Batı medeniyetinin toplum görüşünün ve onun sosyal bilim anlayışının da günümüzdeki yaşanan finans kapital krizini de bu çerçevede değerlendirilmesine yönlendirebildiği söylenebilir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA58FS53VG
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Osman Şimşek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Şimşek, O. (2008). TÜRKİYE’DE VE BATI’DAKİ MEDENİYET KAVRAMLARINA ZİHNİYET- ÖZGÜN SOSYAL BİLİM–İKTİSAT ETKİLEŞİMİ BAĞLAMINDA YAKLAŞIM. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(2), 115-139.
AMA Şimşek O. TÜRKİYE’DE VE BATI’DAKİ MEDENİYET KAVRAMLARINA ZİHNİYET- ÖZGÜN SOSYAL BİLİM–İKTİSAT ETKİLEŞİMİ BAĞLAMINDA YAKLAŞIM. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Aralık 2008;10(2):115-139.
Chicago Şimşek, Osman. “TÜRKİYE’DE VE BATI’DAKİ MEDENİYET KAVRAMLARINA ZİHNİYET- ÖZGÜN SOSYAL BİLİM–İKTİSAT ETKİLEŞİMİ BAĞLAMINDA YAKLAŞIM”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10, sy. 2 (Aralık 2008): 115-39.
EndNote Şimşek O (01 Aralık 2008) TÜRKİYE’DE VE BATI’DAKİ MEDENİYET KAVRAMLARINA ZİHNİYET- ÖZGÜN SOSYAL BİLİM–İKTİSAT ETKİLEŞİMİ BAĞLAMINDA YAKLAŞIM. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10 2 115–139.
IEEE O. Şimşek, “TÜRKİYE’DE VE BATI’DAKİ MEDENİYET KAVRAMLARINA ZİHNİYET- ÖZGÜN SOSYAL BİLİM–İKTİSAT ETKİLEŞİMİ BAĞLAMINDA YAKLAŞIM”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 10, sy. 2, ss. 115–139, 2008.
ISNAD Şimşek, Osman. “TÜRKİYE’DE VE BATI’DAKİ MEDENİYET KAVRAMLARINA ZİHNİYET- ÖZGÜN SOSYAL BİLİM–İKTİSAT ETKİLEŞİMİ BAĞLAMINDA YAKLAŞIM”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10/2 (Aralık 2008), 115-139.
JAMA Şimşek O. TÜRKİYE’DE VE BATI’DAKİ MEDENİYET KAVRAMLARINA ZİHNİYET- ÖZGÜN SOSYAL BİLİM–İKTİSAT ETKİLEŞİMİ BAĞLAMINDA YAKLAŞIM. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2008;10:115–139.
MLA Şimşek, Osman. “TÜRKİYE’DE VE BATI’DAKİ MEDENİYET KAVRAMLARINA ZİHNİYET- ÖZGÜN SOSYAL BİLİM–İKTİSAT ETKİLEŞİMİ BAĞLAMINDA YAKLAŞIM”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 10, sy. 2, 2008, ss. 115-39.
Vancouver Şimşek O. TÜRKİYE’DE VE BATI’DAKİ MEDENİYET KAVRAMLARINA ZİHNİYET- ÖZGÜN SOSYAL BİLİM–İKTİSAT ETKİLEŞİMİ BAĞLAMINDA YAKLAŞIM. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2008;10(2):115-39.