BibTex RIS Cite

A MEASURE AGAINST EFFECTS OF GLOBAL WARMING: WEATHER DERIVATIVES AND AUXILARY USAGE IN MARKETING STRATEGIES

Year 2008, Volume: 10 Issue: 1, 141 - 162, 01.06.2008

Abstract

Climate change is one of the environmental issues that has increasingly
attracted business attention in past decade because of its actual or potential
strategic impact on many companies. Climate change poses strategic dilemmas
for companies across a range of industries. Some companies are affected
directly by climate change, while others are more indirectly. Corporate
positions on climate change differ considerably because of location-specific,
industry-specific and company-specific factors. Companies have developed
different strategies to deal with climate change over the years. One of these
strategies is weather derivatives. A weather derivative is a contract between two
parties that stipulates how payment will be exchanged between the parties
depending on certain meteorological conditions during the contract period.
There are three commonly used forms of weather derivatives: weather option,
weather swap and weather futures contract. Companies may be more succesful
in application of marketing strategies so long as they use financial gains
obtained from weather derivaties.

KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNE KARŞI BİR ÖNLEM: HAVA TÜREVLERİ VE PAZARLAMA STRATEJİLERİNDE YARDIMCI OLARAK KULLANIMI

Year 2008, Volume: 10 Issue: 1, 141 - 162, 01.06.2008

Abstract

İklim değişikliği, birçok işletme üzerinde gerçek veya potansiyel stratejik etkileri nedeniyle son yıllarda artan bir şekilde işletmelerin dikkatini çeken çevresel sorunlardan biridir. İklim değişikliği, birçok farklı sektördeki işletmeler için stratejik ikilemler oluşturmaktadır. Bazı işletmeler iklim değişikliğinden doğrudan etkilenirken, bazıları da dolaylı olarak etki­lenmektedir. İşletmelerin iklim değişikliği karşısındaki durumları, bulundukları bölgenin özelliklerine, faaliyet gösterdikleri sektörün özelliklerine ve işletmeye özgü faktörlere göre önemli ölçüde farklılaşmaktadır. İşletmeler, iklim değişikliği ile ilgili olarak yıllar boyunca farklı stratejiler geliştirmişlerdir. Bu stratejilerden biri de hava türevleridir. Bir hava türevi iki taraf arasında yapılan bir sözleşme olup, sözleşmede taraflar arasındaki ödeme şeklinin nasıl olacağı belirli bir dönem esnasında belirlenen meteorolojik olayların gerçekleşmesine bağlı olarak şart koşulmaktadır. Hava türevlerinin yaygın olarak kullanılan üç türü vardır. Bunlar: hava opsiyon sözleşmeleri, hava swap sözleşmeleri ve hava futures sözleşmelerdir. İşletmeler, hava türevlerinden elde edecekleri finansal kazanımları kullanarak pazarlama stratejilerinin uygu­lanmasında daha fazla başarılı olabilirler.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA38HH99PV
Journal Section Articles
Authors

Erkan Özdemir This is me

Publication Date June 1, 2008
Published in Issue Year 2008 Volume: 10 Issue: 1

Cite

APA Özdemir, E. (2008). KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNE KARŞI BİR ÖNLEM: HAVA TÜREVLERİ VE PAZARLAMA STRATEJİLERİNDE YARDIMCI OLARAK KULLANIMI. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(1), 141-162.
AMA Özdemir E. KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNE KARŞI BİR ÖNLEM: HAVA TÜREVLERİ VE PAZARLAMA STRATEJİLERİNDE YARDIMCI OLARAK KULLANIMI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. June 2008;10(1):141-162.
Chicago Özdemir, Erkan. “KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNE KARŞI BİR ÖNLEM: HAVA TÜREVLERİ VE PAZARLAMA STRATEJİLERİNDE YARDIMCI OLARAK KULLANIMI”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10, no. 1 (June 2008): 141-62.
EndNote Özdemir E (June 1, 2008) KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNE KARŞI BİR ÖNLEM: HAVA TÜREVLERİ VE PAZARLAMA STRATEJİLERİNDE YARDIMCI OLARAK KULLANIMI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10 1 141–162.
IEEE E. Özdemir, “KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNE KARŞI BİR ÖNLEM: HAVA TÜREVLERİ VE PAZARLAMA STRATEJİLERİNDE YARDIMCI OLARAK KULLANIMI”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 10, no. 1, pp. 141–162, 2008.
ISNAD Özdemir, Erkan. “KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNE KARŞI BİR ÖNLEM: HAVA TÜREVLERİ VE PAZARLAMA STRATEJİLERİNDE YARDIMCI OLARAK KULLANIMI”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10/1 (June 2008), 141-162.
JAMA Özdemir E. KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNE KARŞI BİR ÖNLEM: HAVA TÜREVLERİ VE PAZARLAMA STRATEJİLERİNDE YARDIMCI OLARAK KULLANIMI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2008;10:141–162.
MLA Özdemir, Erkan. “KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNE KARŞI BİR ÖNLEM: HAVA TÜREVLERİ VE PAZARLAMA STRATEJİLERİNDE YARDIMCI OLARAK KULLANIMI”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 10, no. 1, 2008, pp. 141-62.
Vancouver Özdemir E. KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNE KARŞI BİR ÖNLEM: HAVA TÜREVLERİ VE PAZARLAMA STRATEJİLERİNDE YARDIMCI OLARAK KULLANIMI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2008;10(1):141-62.