Research Article

Bazı Badem Çeşitlerinin Gaziantep İli Ekolojisindeki Fenolojik ve Morfolojik Özellikleri

Volume: 11 Number: 2 November 11, 2022
EN TR

Bazı Badem Çeşitlerinin Gaziantep İli Ekolojisindeki Fenolojik ve Morfolojik Özellikleri

Abstract

Bu çalışma, 2019 ve 2020 yıllarında Gaziantep ili ekolojik koşullarında çöğür anacı üzerine aşılı 10 yaşlı Texas, Nonpareil, Mandalay, Marta, Ruby, Padre, Primorski, Picantili, Desmayo Larguetta ve Sonara badem çeşitlerinin fenolojik, morfolojik özellikleri ve meyve tutum oranlarının saptanması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Badem çeşitlerinde ilk çiçeklenme Mart ayının ilk yarısında gerçekleşirken, tam çiçeklenme Mart ayının 2. yarısında gerçekleşmiştir. Tam çiçeklenme süresi çeşitlere ve yıllara göre değişmiş, denemenin 2 yılında da ilk çiçeklenme ile tam çiçeklenme arasında 5 ila 9 günlük bir süre geçmiştir. İç badem olgunlaşma tarihi gözlem yapılan 3 yılda da Ağustos ayı içerisinde gerçekleşmiş ve en erken iç badem olgunlaşması 2, 3 ve 10 Ağustos tarihlerinde Marta çeşidinde, en geç olgunlaşma ise 27, 29 Ağustos ve 2 Eylül tarihlerinde Padre çeşidinde gerçekleşmiştir. Çiçek açma ve küçük meyveye dönüşme oranı en yüksek Nonpareil (%94,27, %39.37) çeşidinde gerçekleşirken, hasada erişen meyve oranı Desmayo Larguetta çeşidinde (%26.92) yüksek olmuştur. Nonpareil, Padre, Primorski çeşitlerinin taç yüksekliği, Nonpareil, Marta ve Sonora çeşitlerinin taş genişliği daha fazla olmuştur. Yıllık sürgün büyümesi Texas (75 cm) ve Sonora (70.67 cm) çeşitlerinde yüksek gerçekleşmiştir.

Keywords

Supporting Institution

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Destekleme Koordinatörlüğü

Project Number

19.YL.021

Thanks

Bu çalışmaya 19.YL.021 kod numarasıyla destek veren HMKÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğüne çok teşekkür ediyoruz.

References

  1. Anonymous. 2020. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org. Erişim Tarihi:02.10.2020.
  2. Atlı. H.S.. 2019. Bazı Badem Çeşitlerinin Fenolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesii Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi - Turkish Journal of Agricultural Research 6(2): 222-229.
  3. Bayazıt. S.. 2007. Türkiye’nin Farklı Ekolojilerindeki Yabani Badem GenotiplerindeFenolojik. Morfolojik Ve Pomolojik Özellikler İle Moleküler Yapıların Tanımlanması. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi. ADANA.
  4. Bayazıt S.. Küden A. B. 2011. Fruit Characteristics of Some Selected Amygdalus orientalis Mill. and A. turcomenica Lincz. Types. . Proc. Vth IS on Pistachios and Almonds. Acta Hort. 912: 415-422.
  5. Bayazıt, S., Çalışkan, O., 2021. Amygdalus orientalis (Mill) ve Amygdalus turcomanica (Lincz) badem türlerinin bazı pomolojik ve morfolojik özelliklerinin saptanması. MKU. Tar. Bil. Derg. 26(3): 543-553.
  6. Denisov. V.P.. 1988. Almond Genetic Resources in the USSR and Their Use in Productionand Breeding. Acta. Hort. 244.2999-306.; Gülcan, R., 1985. Descriptor list for Almond International Board for Plant Genetic Resources Publication. AGP: IBPGR –Rome.
  7. Karadeniz, T., Çatmadım, G., Şahinler Öılek, H., 2019. Türkiye’de Yerli ve Yabancı Badem Çeşitleri ile Yapılan Adaptasyon Çalışmaları Üzerine Araştırmalar. UAZİMDER Uluslararası Anadolu Ziraat Mühendisliği Bilimleri Dergisi, Özel Sayı 1): 45-51.
  8. Kaşka. N.. Küden. A.B.. Küden. A.. 1998. Performances of some local and foreign almond cultivars in South East Anatolia. Advanced Course. Production and Economics of Nut Corps. 18-29 May 1998. 1-5s. Adana.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural, Veterinary and Food Sciences

Journal Section

Research Article

Publication Date

November 11, 2022

Submission Date

April 4, 2022

Acceptance Date

May 11, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 11 Number: 2

APA
Alaz, M., & Bayazit, S. (2022). Bazı Badem Çeşitlerinin Gaziantep İli Ekolojisindeki Fenolojik ve Morfolojik Özellikleri. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 11(2), 36-44. https://izlik.org/JA88WL46RA
AMA
1.Alaz M, Bayazit S. Bazı Badem Çeşitlerinin Gaziantep İli Ekolojisindeki Fenolojik ve Morfolojik Özellikleri. GBAD. 2022;11(2):36-44. https://izlik.org/JA88WL46RA
Chicago
Alaz, Mustafa, and Safder Bayazit. 2022. “Bazı Badem Çeşitlerinin Gaziantep İli Ekolojisindeki Fenolojik Ve Morfolojik Özellikleri”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11 (2): 36-44. https://izlik.org/JA88WL46RA.
EndNote
Alaz M, Bayazit S (November 1, 2022) Bazı Badem Çeşitlerinin Gaziantep İli Ekolojisindeki Fenolojik ve Morfolojik Özellikleri. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11 2 36–44.
IEEE
[1]M. Alaz and S. Bayazit, “Bazı Badem Çeşitlerinin Gaziantep İli Ekolojisindeki Fenolojik ve Morfolojik Özellikleri”, GBAD, vol. 11, no. 2, pp. 36–44, Nov. 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA88WL46RA
ISNAD
Alaz, Mustafa - Bayazit, Safder. “Bazı Badem Çeşitlerinin Gaziantep İli Ekolojisindeki Fenolojik Ve Morfolojik Özellikleri”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11/2 (November 1, 2022): 36-44. https://izlik.org/JA88WL46RA.
JAMA
1.Alaz M, Bayazit S. Bazı Badem Çeşitlerinin Gaziantep İli Ekolojisindeki Fenolojik ve Morfolojik Özellikleri. GBAD. 2022;11:36–44.
MLA
Alaz, Mustafa, and Safder Bayazit. “Bazı Badem Çeşitlerinin Gaziantep İli Ekolojisindeki Fenolojik Ve Morfolojik Özellikleri”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, vol. 11, no. 2, Nov. 2022, pp. 36-44, https://izlik.org/JA88WL46RA.
Vancouver
1.Mustafa Alaz, Safder Bayazit. Bazı Badem Çeşitlerinin Gaziantep İli Ekolojisindeki Fenolojik ve Morfolojik Özellikleri. GBAD [Internet]. 2022 Nov. 1;11(2):36-44. Available from: https://izlik.org/JA88WL46RA