Research Article

Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ve Kadın Ortaklar Etkileşimi (Bursa İli Örneği)

Volume: 11 Number: 2 November 11, 2022

Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ve Kadın Ortaklar Etkileşimi (Bursa İli Örneği)

Abstract

Kadının günümüzdeki sorunları, öncelikleri ve eğilimleri dikkate alınarak kadınların günlük çalışma temposunu kolaylaştıracak yeni alanlar açılması bölgesel kalkınmada önemli bir konuma sahiptir. Bu kapsamda kooperatif kavramı ön plana çıkmaktadır. Daha çok kırsal alanlarda yaşayan kadınların emeklerini karşılıksız bir şekilde harcamalarının önüne geçerek işgücü piyasasına kazandırılması, sosyal ve ekonomik faaliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla kadın kooperatifleri ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, girişim, işletme ve üretim olarak yapılanmış olan kadın kooperatiflerinin sosyo-ekonomik yönden değerlendirilmesi Bursa ili özelinde incelenmiştir. Tam sayım yöntemi ile 93 kooperatif ortağından veriler toplanmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonrası elde edilen bulgulara göre; Kadınların %97,85’inin kooperatifin yöresel ürünleri pazarlayarak, yöreye sosyal, kültürel ve ekonomik olarak katkı sağladığını, kadınların kooperatiflerde yaşanabilecek temel sorunların ise ürün işleme, pazarlama, değerlendirme ve depolama konularında olduğu belirtmesi sonucuna ulaşılmıştır. Bu çerçevede, kadınların kalkınma süreçlerinde daha etkin rol alabilecek politikaların geliştirilmesi, hali hazırda uygulanan politikalarda ise bu araştırma özelinde de dikkat çeken sorunlara yönelik kapsamlı bir iş akışı oluşturacak modellemelerin yapılması önerilebilir.

Keywords

References

  1. Bilgin, N. ve Tanıyıcı, Ş. 2008. Türkiye’de Kooperatif ve Devlet İlişkilerinin Tarihi Gelişimi Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 2: 136-159.
  2. Çıkın, A., Karacan, A. R. 1994. Genel Kooperatifçilik, Ege Üniversitesi Basımevi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No.511, İzmir.
  3. Demircan Yıldırım, P. 2020. Kırsal Kalkınmada Kadın Kooperatiflerinin Rolü: Ahatlı Kadın Kooperatifi Örneği. ETÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Ekim. 11: 159-170.
  4. Duguid, F., Durutaş, G., Wodzicki, M. 2015. Türkiye’de kadın kooperatiflerinin durumu URL: http://www.gonenkadin.com/yuklemeler/rapor.pdf.
  5. Everest, B. 2015. Tarım Kredi Kooperatiflerinde Ortakların Kooperatifçilik İlkelerini Algılamaları ve Yönetime Katılmalarını Etkileyen Faktörlerin Analizi Üzerine Bir Araştırma: Balıkesir Bölge Birliği Örneği. Doktora Tezi. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. İzmir.
  6. Geray, C. 2014. Kooperatifçilik. Ankara: Nika Yayınevi.
  7. Geray, C. Tan, A. Duymaz, İ. Taraklı, D. Polat, H. Çaloğlu, O. ve Vargı, S. 1991. Kooperatifçilik Temel Bilgileri, İstanbul: Türk-İş Yayınları.
  8. Görkem, A. 2003. İşletme Bilgisi ve Kooperatifçilik, İstanbul.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural, Veterinary and Food Sciences

Journal Section

Research Article

Publication Date

November 11, 2022

Submission Date

July 19, 2022

Acceptance Date

August 29, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 11 Number: 2

APA
Doğan, H. G., & Atabay, A. A. (2022). Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ve Kadın Ortaklar Etkileşimi (Bursa İli Örneği). Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 11(2), 219-235. https://izlik.org/JA37XD35AP
AMA
1.Doğan HG, Atabay AA. Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ve Kadın Ortaklar Etkileşimi (Bursa İli Örneği). GBAD. 2022;11(2):219-235. https://izlik.org/JA37XD35AP
Chicago
Doğan, Hasan Gökhan, and Ayşe Ayfer Atabay. 2022. “Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Ve Kadın Ortaklar Etkileşimi (Bursa İli Örneği)”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11 (2): 219-35. https://izlik.org/JA37XD35AP.
EndNote
Doğan HG, Atabay AA (November 1, 2022) Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ve Kadın Ortaklar Etkileşimi (Bursa İli Örneği). Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11 2 219–235.
IEEE
[1]H. G. Doğan and A. A. Atabay, “Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ve Kadın Ortaklar Etkileşimi (Bursa İli Örneği)”, GBAD, vol. 11, no. 2, pp. 219–235, Nov. 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA37XD35AP
ISNAD
Doğan, Hasan Gökhan - Atabay, Ayşe Ayfer. “Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Ve Kadın Ortaklar Etkileşimi (Bursa İli Örneği)”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11/2 (November 1, 2022): 219-235. https://izlik.org/JA37XD35AP.
JAMA
1.Doğan HG, Atabay AA. Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ve Kadın Ortaklar Etkileşimi (Bursa İli Örneği). GBAD. 2022;11:219–235.
MLA
Doğan, Hasan Gökhan, and Ayşe Ayfer Atabay. “Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Ve Kadın Ortaklar Etkileşimi (Bursa İli Örneği)”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, vol. 11, no. 2, Nov. 2022, pp. 219-35, https://izlik.org/JA37XD35AP.
Vancouver
1.Hasan Gökhan Doğan, Ayşe Ayfer Atabay. Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ve Kadın Ortaklar Etkileşimi (Bursa İli Örneği). GBAD [Internet]. 2022 Nov. 1;11(2):219-35. Available from: https://izlik.org/JA37XD35AP