Yapraklı Ağaçlarda Trahe ve Liflerin Belirlenmesi
Abstract
Görüntü işleme metotlarının uygulama alanlar her geçen gün artmakta ve endüstrinin farklı konularındaki problemlere çözüm olmaktadır. Bu çalışmada odun anatomisi için önemli olan trahe ve liflerin belirlenmesinde görüntü işleme algoritmaları kullanılmıştır. Bu parametrelerin odunda bulunma miktarları odunun kullanım alanlarını etkilediği için önemlidir. Çalışmada, yapraklı ağaç odunlarının enine kesitinden alınan mikroskobik görüntüler kullanılmıştır. Morfolojik işlemler kullanılarak, ilk olarak görüntülerden traheler belirlenmiştir. Belirlenen trahe bölgeleri orijinal görüntüden çıkarıldıktan sonra lifler belirlenmiştir. Bu parametrelerin görüntüdeki miktarları ve yüzde oranları çıkarılmıştır.
Keywords
References
- Schoch,W.,Heller,I.,Schweingruber,F.H.,Kienast,F.,2004. Wood anatomy of central European Species. Online version: www.woodanatomy.ch.
- Güller, B., Fakir, H. 2009. Geniş Yapraklı Ağaçlarda Görüntü Analizi Yöntemi İle Trahe Çapı Ve Birim Alandaki Trahe Sayısının Belirlenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 1, S: 83-94.
- Güller, B., 2005. Görüntü Analizi Yöntemi İle Milimetre Karedeki Traheid Sayısının Belirlenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 1, S: 132-142.
- Dr. Jim L. Bowyer , Ruth L. Smith, 2000. The nature of wood and wood products, Forest Products, Management Development Institute.
- Merev N., 2003. Odun Anatomisi, Karadeniz Üniversitesi Orman Fakültesi, genel yayın no:209, ISBN:975-6983-29-9, Trabzon.
- Merev N., 2003. Odun Anatomisi ve Odun Tanıtımı, Karadeniz Üniversitesi Orman Fakültesi, ISBN:975-6983-30-2 Trabzon.
- Bozlar, T., Gerçek, V., Yılmaz, S., & Usta, 2014. A. Kızılağaç Plantasyonlarında Odunun Anatomik Özellikleri Üzerine Yetişme Ortamının Etkileri, II. Ulusal Akdeniz Orman Ve Çevre Sempozyumu, 22-24 Ekim, Isparta
- Gonzalez, R. C. and Woods, R. E., 2007. Digital Image Processing. Prentice Hall, 3rd edition.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Publication Date
August 31, 2017
Submission Date
May 10, 2017
Acceptance Date
September 18, 2017
Published in Issue
Year 2017 Volume: 6 Number: 2