Bitkisel Tasarım Çerçevesinde Bitki Kullanım Kültürü; İran Bahçe Örneği
Abstract
Bitkiler doğanın önemli bir parçası olduğu gibi süre gelen yaşamları boyunca kültürel ve inanç değerler doğrultusunda kullanımlarıyla da öne çıkmaktır. Kültürleri anlamanın en önemli yollarından biri de bir toplumun geride bıraktığı bahçe mimarisini incelemektir. Bahçe kullanımı içinde su öğelerinin önemli yeri olmasına rağmen bahçe tasarımlarının temel taşını süs bitkileri oluşturmaktadır. Yapılan bitkisel tasarımlarda inanç ve kültür etkisiyle bitkilerin kullanımı da değişiklikler göstermektedir. İran bahçe sanatı Dünya’da önemli yere sahip olduğu gibi etkisi komşu ülkelerde de görülen bir bahçe stiline sahiptir. İran’da yaşayan kavimler, ağaç, çiçek ve sebze türlerinden çoğunu eski dönemlerden beri yetiştirmektedirler. Değişen inançlar ve kültürler sonucunda İran’da her bitkinin bir anlamı ve kullanım amacı ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada İran bahçe sanatı ile ilgili taranan literatürler ışığında; İran bahçe sanatında geçmişten günümüze bitkilerin anlamı ve kullanımı incelenerek İran bahçe sanatında bitki kulanım kültürü irdelenmiştir.
Keywords
References
- Anonim, 2017a. www.cografya.gen.tr/siyasi/devletler/iran. Erişim tarih: Şubat 2017.
- Çınar, S., Kırca, S., 2010. Türk Kültüründe Bahçeyi Algılamak Journal of the Faculty of Forestry, Istanbul University, 60 (2): p:59-68.
- Demiröz, Z., 2003. Tarihsel Süreç İçinde İslam Bahçe Sanatı Hint-Moğol Bahçeleri Örneği ve İslam Bahçeleri’nin Türk Bahçe Sanatı’na Etkileri. İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Y. Lisans Tezi, 129s, İstanbul.
- Ebolgasemi, L., 1995. İran Bahçesinin Tarihçesi, 1. İran Mimarlık ve Kentleşme Tarihi Kongresi, Kasım, Bildiri Kitabı I, p: 564-643. Tahran, Iran. Hikmeti, j. 1987. Design Of Garden And Park. Ahmedi publications. (2) p:654.Tahran, Iran.
- İnan A. Kadir, 1986. Tarihte ve Bugün Şamanizm (Materyaller ve Araştırmalar), Ankara.
- Işık, R., 2004. Türklerde ağaçla ilgili inanışlar ve bunlara bağlı kültler. Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 9 (2), 89-106.
- Farahani, L. M., Motamed, B. and Jamei , E., 2016. Persian Gardens: Meanings, Symbolism, and Design. Landscape Online, 46, 1-19 https://doi.org/10.3097/LO.201646.
- Jim CY., 1987. The status and prospects of urban trees in Hong Kong. Landscape Urban Planning 14, 1-20.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Review
Publication Date
April 15, 2018
Submission Date
November 8, 2017
Acceptance Date
February 19, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 7 Number: 1