This research has been conducted to display the fish consumption habits and
preferences of people living in the Fatsa district of Ordu province. The material
of the research made in year 2014 is composed of data obtained from surveys
made with total 272 persons residing in Fatsa district of Ordu province.
According to these data; surveyed people of all fish meat they consume, more
than half of the month in which one or more fish consumed, and about half are
found to consume fish once a week or more. Moreover, the annual per person
fish consumption has been calculated as 18.40 kg, a significant portion of it
(86.30%) of the sea fish. The province's most popular native trout species, is the
most consumed type of anchovy is at least the fish consumed in the rock genre
and it was determined that a total of 16 different species consumed. while the
95.59% of the people research on the fish consumption patterns pans and 70.58% are found to prefer to cook a grid. As a result, determined to be above
the world average fish consumption in the country and the Fatsa district of Ordu
province. This condition is thought to result from consuming fish each season is
due to the city by the sea
Bu araştırma, Ordu ili Fatsa ilçesinde yaşayan kişilerin balık tüketim
alışkanlıklarının ve tercihlerinin ortaya konması amacıyla yapılmıştır. 2014 yılı
içerisinde gerçekleştirilen çalışmanın materyalini, Ordu ili Fatsa ilçesinde ikamet
eden toplam 272 kişi ile yapılan anketten elde edilen veriler oluşturmaktadır. Bu
verilere göre; anket yapılan kişilerin tamamının balıketi tükettikleri, yarısından
fazlasının ayda bir veya daha fazla balık tükettiği, yaklaşık yarısı ise haftada bir
veya daha fazla balık tükettikleri saptanmıştır. Ayrıca, kişi başı yıllık balık
tüketimi 18,40 kg olarak hesaplanmış olup, bunun önemli bir kısmını (%86,30)
deniz balıkları oluşturmaktadır. İl genelinde en beğenilen türün doğal alabalık, en
fazla tüketilen türün ise hamsi en az tüketilen türün ise kaya balığı olduğu ve
toplam 16 farklı türün tüketildiği tespit edilmiştir. Balık tüketim şekillerinin de
incelendiği araştırmada kişilerin %95,59’nun tava ve %70,58’inin ise ızgara
şeklinde pişirmeyi tercih ettikleri saptanmıştır. Çalışma sonucunda, Ordu ili Fatsa
ilçesinde balık tüketiminin ülke ve dünya ortalamasının üzerinde olduğu
belirlenmiştir. Bu durumun, şehrin deniz kıyısında olmasından dolayı her
mevsim balık tüketiyor olmalarından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Other ID | JA53RA52VS |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Issue: 12 |