BibTex RIS Cite

Analysis of the Factors Affecting Goat Cheese Consumption in the Center of Kahramanmaraş Province

Year 2016, Issue: 13, 125 - 132, 01.12.2016

Abstract

The objective of this study is to analyze consumers' goat cheese
consumption habits and factors that are effective in this habit in Kahramanmaras province.
For this purpose, 272 consumers selected with the proportional sampling method were
interviewed with face to face survey in the Kahramanmaraş province. The data obtained
from the survey were analyzed by using Chi-Square test of independence and one way
ANOVA test. At the purely descriptive level, approximately 37.1 percent of consumers in
this study claimed to consume goat cheese and the expenditure shares of goat cheese
consumption on total food consumption is 2.3 percent. According to results, consumer
income, number of family members and the benefits of goat cheese were found to be
statistically important factors on goat cheese consumption habits

Kahramanmaraş İli Kent Merkezinde Keçi Peyniri Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Analizi

Year 2016, Issue: 13, 125 - 132, 01.12.2016

Abstract

Kahramanmaraş ili kent merkezinde yapılan bu çalışmada tüketicilerin
sosyoekonomik ve demografik özellikleri yanı sıra keçi peyniri tüketim alışkanlıkları ve
bu alışkanlıklarda etkili olan faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla
Kahramanmaraş ili kent merkezinde oransal örnekleme yöntemiyle belirlenen 272
tüketici ile yüz yüze anket yapılmıştır. Anketlerden elde edilen verilere ki-kare
bağımsızlık testi ve tek yönlü Anova analizleri uygulanmıştır. Anket yapılan tüketicilerin
yaklaşık %37.1’i keçi peyniri tüketmekte ve keçi peyniri tüketim harcamalarının toplam
harcamalar içerisindeki oranı ise %2.3 olarak saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre,
tüketici geliri, ailedeki birey sayısı ve keçi peynirinin faydaları hakkında bilgi sahibi olma
durumu keçi eti tüketiminde istatistikî açıdan önemli bulunmuştur

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA64KT59NZ
Journal Section Articles
Authors

Emine İkikat Tümer This is me

Cuma Akbay This is me

Sarper Afşin Ünal This is me

Tuba Koşum This is me

Publication Date December 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Issue: 13

Cite

APA İkikat Tümer, E., Akbay, C., Ünal, S. A., Koşum, T. (2016). Kahramanmaraş İli Kent Merkezinde Keçi Peyniri Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Analizi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi(13), 125-132.
AMA İkikat Tümer E, Akbay C, Ünal SA, Koşum T. Kahramanmaraş İli Kent Merkezinde Keçi Peyniri Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Analizi. GBAD. December 2016;(13):125-132.
Chicago İkikat Tümer, Emine, Cuma Akbay, Sarper Afşin Ünal, and Tuba Koşum. “Kahramanmaraş İli Kent Merkezinde Keçi Peyniri Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Analizi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, no. 13 (December 2016): 125-32.
EndNote İkikat Tümer E, Akbay C, Ünal SA, Koşum T (December 1, 2016) Kahramanmaraş İli Kent Merkezinde Keçi Peyniri Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Analizi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 13 125–132.
IEEE E. İkikat Tümer, C. Akbay, S. A. Ünal, and T. Koşum, “Kahramanmaraş İli Kent Merkezinde Keçi Peyniri Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Analizi”, GBAD, no. 13, pp. 125–132, December 2016.
ISNAD İkikat Tümer, Emine et al. “Kahramanmaraş İli Kent Merkezinde Keçi Peyniri Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Analizi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 13 (December 2016), 125-132.
JAMA İkikat Tümer E, Akbay C, Ünal SA, Koşum T. Kahramanmaraş İli Kent Merkezinde Keçi Peyniri Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Analizi. GBAD. 2016;:125–132.
MLA İkikat Tümer, Emine et al. “Kahramanmaraş İli Kent Merkezinde Keçi Peyniri Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Analizi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, no. 13, 2016, pp. 125-32.
Vancouver İkikat Tümer E, Akbay C, Ünal SA, Koşum T. Kahramanmaraş İli Kent Merkezinde Keçi Peyniri Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Analizi. GBAD. 2016(13):125-32.