Research Article
BibTex RIS Cite

İstanbul Çeşidi Vişnenin (Prunus cerasus L.) Fiziko-Mekanik Özellikleri İle Renk Değerlerinin Belirlenmesi

Year 2017, Volume: 6 Issue: Özel Sayı (ISMSIT2017), 73 - 80, 29.12.2017

Abstract

Tarımsal ürünlerin hasat, temizleme, sınıflandırma ve depolama işlemlerinde kullanılacak makine-ekipmanların tasarlanmasında ve ürünlerin hasat olgunluğu, kalite farklılığı gibi parametrelerin belirlenmesinde kullanılan en önemli kriter; ürünlerin fiziksel özellikleri ve renk değerleridir. Bu çalışmada İstanbul çeşidi vişnenin bazı fiziksel özellikleri ve renk değerleri belirlenmiştir. Meyvenin uzunluk, genişlik, kalınlık ve geometrik ortalama çap değerleri sırasıyla, 19.02, 17.23, 16.68 ve 17.56 mm olarak belirlenmiştir. Ürünün tek tane ağırlığı (3.76 g), küresellik (% 92.41), yığın hacim ağırlığı (630 kg m-3), tane hacim ağırlığı (963.44 kg m-3), tek meyve hacmi (3.72 cm3), yüzey alanı (9.72 cm2) ve porozite değeri ise % 34.54 olarak belirlenmiştir. Çalışmada vişnenin sürtünme katsayısı değerleri araştırılmıştır. Dinamik sürtünme katsayısı değerleri kontrplak, galvaniz metal, sunta ve lastik yüzeylerde sırasıyla 0.56, 0.57, 0.54, 0.64 olarak belirlenmiştir. Vişnenin özellikle hasat esnasında önem arz eden ürünün saptan kopma kuvveti ise 2.97 N olarak belirlenmiştir. Meyvenin ölçülerek belirlenen birincil renk değerleri L, a ve b ile hesaplanarak belirlenen ikincil renk değerleri olan kroma (C), kırmızılık indeksi (b/a) ve hue° değerleri belirlenmiştir. Meyvenin L; parlaklık (17.79), a; kırmızı-yeşil (14.29) ve b; sarı-mavi (0.75) olarak belirlenmiştir. Ürünün kroma, kırmızılık indeksi ve hue° değerleri ise sırasıyla 14.34, 0.04 ve 2.15° olarak belirlenmiştir.

References

  • Ahmed, S., Beigh, S.H., 2009. Ascorbic acid, Carotenoids, Total Phenolic content and Antioxidant activity of various genotypes of Brassica Oleracea encephala. J Med Biol Sci, 3: 1-8.
  • Anonim, 2014. Dereotunun Faydaları. http://www.faydalarizararlari.com/dereotunun-faydalari/. Erşim Tarihi: 12.08.2016.
  • Beaudry, C., Raghavan, G.S.V., Rennie, T.J., 2003. Microwave finish drying of osmotically dehydrated cranberries. Drying Technology, 21(9): 1797-1810.
  • Calín-Sánchez, A., Martínez, J.J., Vázquez-Araújo, L., Burló, F., Melgarejo, P., Carbonell-Barrachina, A.A., 2011. Volatile composition and sensory quality of Spanish pomegranates (Punica granatum L). J. Sciences Food Agriculture, 91:586-592.
  • Demir, F., Kalyoncu, İ. H., 2002. Some nutritional, pomological and physical properties of cornelian cherry (Cornus mas L.), Journal of Food Engineering, 60 (2003) 335–341.
  • Doymaz, I., 2005. Drying behaviour of green beans. Journal of Food Engineering, 69, 161–165.
  • Duthie, G.G., Gardner, P.T., Kyle, J.A., 2003. Plant polyphenols: are they the new magic bullet. Proc Nutr Soc, 62:599-603.
  • Eştürk, O., Y. Soysal., 2010. Drying properties and quality parameters of dill dried with intermittent and continuous microwave-convective air treatment. Journal of Agricultural Sciences, vol. 16, pp. 26–36.
  • Galoburda, R., Kruma, Z., Tomsone, L., 2012. Comparison of Different Solvents and Extraction Methods for Isolation of Phenolic Compounds from Horseradish Roots (Armoracia rusticana). International Journal of Biological, Biomolecular, Agricultural, Food and Biotechnological Engineering, Vol:6, No:4, 2012.
  • Gül, V., 2014. Rize Yöresine Ait Tıbbi ve Aromatik Bitkilere Genel Bir Bakış. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(4): 97-107.
  • I, Doymaz., N, Tuğrul., M, Pala., 2006. Drying characteristics of dill and parsley leaves. Jounal of Food Engineering, vol. 77, pp. 559-565.
  • Kamel, S.M., 2013. Effect of microwave treaments on some bioactive compounds of parsley (Petroselinum Crispum) and dill (Anethum Graveolens) leaves. Food Processin and Technology, 4:6 http://dx.doi.org/10.4172/2157-7110.1000233.
  • Kendir, G., Güvenç, A., 2010. Etnobotanik ve Türkiye 'de yapılmış etnobotanik çalışmalara genel bir bakış. Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, 30(1), 49-80.
  • Koyuncu, T., Lule, F., 2014. Convective and Microwave Drying Characteristics of Dill Leaves (Anethum graveolens L.). Journal of Agricultural Science and Technology A 4 (2014) 60-68. ISSN 1939-1250.
  • Shyu, Y.S., Lin, J.T., Chang, Y.T., Chiang, C.J., Yang, D.J., 2009. Evaluation of antioxidant ability of ethanolic exctract from dill (Anethum graveolens) flowers. Food Chemistry, 115 (2009) 515-521.
  • McGuire, R.G., 1992. Reporting of objective color measurements. Hort Science, 27, 1254 - 1255.
  • Muskovics, G., Felföldi, J., Kovács, E., Perlaki, R., Kállay, T., 2005. Changes in physical properties during fruit ripening of Hungarian sweet cherry (Prunus avium L.) cultivars, Postharvest Biology and Technology 40 (2006) 56–63.
  • Naidu, M.M., Vedashree, M., Satapathy, P., Khanum, H., Ramsamy, R., and Hebbar, H.U., 2016. Effect of drying methods on the quality characteristics of dill (Anethum graveolens) greens. Food Chemistry, 192, 849–856.
  • Nindo, C.I., Sun, T., Wang, S.W., Tang, J. & Powers, J.R., 2003. Evaluation of drying technologies for retention of physical quality and antioxidants in asparagus (Asparagus officinalis, L.). LWT-Food Science and Technology, 36(5): 507-516.
  • Polatcı, H., 2012. Farklı Kurutma Yöntemlerinin AVG (aminoethoxyvinylglycine) Uygulaması Yapılmış Black Beauty (Prunus Salicina L.) Erik Çeşidinde Kuruma Süresi ve Kalitesine Etkisi. Tarım Makineleri Bilimi Dergisi, 8 (2), 171 - 178.
  • Tarhan, s., Ergüneş, G., Tekelioğlu, O., 2005. Tarımsal Ürünler İçin Güneş Enerjili Kurutucuların Tasarım ve İşletme Esasları, Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları /Enerji Yönetimi Sempozyumu, TMMOB Makine Mühendisleri Odası, Yayın No: E/2005/371, s. 51-58.
  • Torringa, E., Esveld, E., Scheewe, I., van den Berg, R. & Bartels, P., 2001. Osmotic dehydration as a pretreatment before combined microwave-hot-air drying of mushrooms. Journal of Food Engineering 49(2-3): 185-191.
  • Venkatesh, M.S., & Raghavan, G.S.V., 2004. An overview of microwave processing and dielectric properties of agri-food materials. Biosystems Engineering 88(1): 1- 18.
  • Yaldız, G., Yüksel, T., Şekeroğlu, N., 2010. Rize ili florasında bulunan tıbbi ve aromatik bitkiler ve kullanım alanları, III Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi (20-22 Mayıs 2010), 3(0): 1100-1114.
  • Yang, Y., Huang, C.Y., Peng, S.S., and Li, J., 1996. Carotenoid analysis of several dark-green leafy vegetables associated with a lower risk of cancers. Biomedical and Environmental Sciences, 9, 386-392.
Year 2017, Volume: 6 Issue: Özel Sayı (ISMSIT2017), 73 - 80, 29.12.2017

Abstract

References

  • Ahmed, S., Beigh, S.H., 2009. Ascorbic acid, Carotenoids, Total Phenolic content and Antioxidant activity of various genotypes of Brassica Oleracea encephala. J Med Biol Sci, 3: 1-8.
  • Anonim, 2014. Dereotunun Faydaları. http://www.faydalarizararlari.com/dereotunun-faydalari/. Erşim Tarihi: 12.08.2016.
  • Beaudry, C., Raghavan, G.S.V., Rennie, T.J., 2003. Microwave finish drying of osmotically dehydrated cranberries. Drying Technology, 21(9): 1797-1810.
  • Calín-Sánchez, A., Martínez, J.J., Vázquez-Araújo, L., Burló, F., Melgarejo, P., Carbonell-Barrachina, A.A., 2011. Volatile composition and sensory quality of Spanish pomegranates (Punica granatum L). J. Sciences Food Agriculture, 91:586-592.
  • Demir, F., Kalyoncu, İ. H., 2002. Some nutritional, pomological and physical properties of cornelian cherry (Cornus mas L.), Journal of Food Engineering, 60 (2003) 335–341.
  • Doymaz, I., 2005. Drying behaviour of green beans. Journal of Food Engineering, 69, 161–165.
  • Duthie, G.G., Gardner, P.T., Kyle, J.A., 2003. Plant polyphenols: are they the new magic bullet. Proc Nutr Soc, 62:599-603.
  • Eştürk, O., Y. Soysal., 2010. Drying properties and quality parameters of dill dried with intermittent and continuous microwave-convective air treatment. Journal of Agricultural Sciences, vol. 16, pp. 26–36.
  • Galoburda, R., Kruma, Z., Tomsone, L., 2012. Comparison of Different Solvents and Extraction Methods for Isolation of Phenolic Compounds from Horseradish Roots (Armoracia rusticana). International Journal of Biological, Biomolecular, Agricultural, Food and Biotechnological Engineering, Vol:6, No:4, 2012.
  • Gül, V., 2014. Rize Yöresine Ait Tıbbi ve Aromatik Bitkilere Genel Bir Bakış. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(4): 97-107.
  • I, Doymaz., N, Tuğrul., M, Pala., 2006. Drying characteristics of dill and parsley leaves. Jounal of Food Engineering, vol. 77, pp. 559-565.
  • Kamel, S.M., 2013. Effect of microwave treaments on some bioactive compounds of parsley (Petroselinum Crispum) and dill (Anethum Graveolens) leaves. Food Processin and Technology, 4:6 http://dx.doi.org/10.4172/2157-7110.1000233.
  • Kendir, G., Güvenç, A., 2010. Etnobotanik ve Türkiye 'de yapılmış etnobotanik çalışmalara genel bir bakış. Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, 30(1), 49-80.
  • Koyuncu, T., Lule, F., 2014. Convective and Microwave Drying Characteristics of Dill Leaves (Anethum graveolens L.). Journal of Agricultural Science and Technology A 4 (2014) 60-68. ISSN 1939-1250.
  • Shyu, Y.S., Lin, J.T., Chang, Y.T., Chiang, C.J., Yang, D.J., 2009. Evaluation of antioxidant ability of ethanolic exctract from dill (Anethum graveolens) flowers. Food Chemistry, 115 (2009) 515-521.
  • McGuire, R.G., 1992. Reporting of objective color measurements. Hort Science, 27, 1254 - 1255.
  • Muskovics, G., Felföldi, J., Kovács, E., Perlaki, R., Kállay, T., 2005. Changes in physical properties during fruit ripening of Hungarian sweet cherry (Prunus avium L.) cultivars, Postharvest Biology and Technology 40 (2006) 56–63.
  • Naidu, M.M., Vedashree, M., Satapathy, P., Khanum, H., Ramsamy, R., and Hebbar, H.U., 2016. Effect of drying methods on the quality characteristics of dill (Anethum graveolens) greens. Food Chemistry, 192, 849–856.
  • Nindo, C.I., Sun, T., Wang, S.W., Tang, J. & Powers, J.R., 2003. Evaluation of drying technologies for retention of physical quality and antioxidants in asparagus (Asparagus officinalis, L.). LWT-Food Science and Technology, 36(5): 507-516.
  • Polatcı, H., 2012. Farklı Kurutma Yöntemlerinin AVG (aminoethoxyvinylglycine) Uygulaması Yapılmış Black Beauty (Prunus Salicina L.) Erik Çeşidinde Kuruma Süresi ve Kalitesine Etkisi. Tarım Makineleri Bilimi Dergisi, 8 (2), 171 - 178.
  • Tarhan, s., Ergüneş, G., Tekelioğlu, O., 2005. Tarımsal Ürünler İçin Güneş Enerjili Kurutucuların Tasarım ve İşletme Esasları, Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları /Enerji Yönetimi Sempozyumu, TMMOB Makine Mühendisleri Odası, Yayın No: E/2005/371, s. 51-58.
  • Torringa, E., Esveld, E., Scheewe, I., van den Berg, R. & Bartels, P., 2001. Osmotic dehydration as a pretreatment before combined microwave-hot-air drying of mushrooms. Journal of Food Engineering 49(2-3): 185-191.
  • Venkatesh, M.S., & Raghavan, G.S.V., 2004. An overview of microwave processing and dielectric properties of agri-food materials. Biosystems Engineering 88(1): 1- 18.
  • Yaldız, G., Yüksel, T., Şekeroğlu, N., 2010. Rize ili florasında bulunan tıbbi ve aromatik bitkiler ve kullanım alanları, III Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi (20-22 Mayıs 2010), 3(0): 1100-1114.
  • Yang, Y., Huang, C.Y., Peng, S.S., and Li, J., 1996. Carotenoid analysis of several dark-green leafy vegetables associated with a lower risk of cancers. Biomedical and Environmental Sciences, 9, 386-392.
There are 25 citations in total.

Details

Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Muhammed Taşova

Mustafa Güzel

Publication Date December 29, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 6 Issue: Özel Sayı (ISMSIT2017)

Cite

APA Taşova, M., & Güzel, M. (2017). İstanbul Çeşidi Vişnenin (Prunus cerasus L.) Fiziko-Mekanik Özellikleri İle Renk Değerlerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 6(Özel Sayı (ISMSIT2017), 73-80.
AMA Taşova M, Güzel M. İstanbul Çeşidi Vişnenin (Prunus cerasus L.) Fiziko-Mekanik Özellikleri İle Renk Değerlerinin Belirlenmesi. GBAD. December 2017;6(Özel Sayı (ISMSIT2017):73-80.
Chicago Taşova, Muhammed, and Mustafa Güzel. “İstanbul Çeşidi Vişnenin (Prunus Cerasus L.) Fiziko-Mekanik Özellikleri İle Renk Değerlerinin Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 6, no. Özel Sayı (ISMSIT2017) (December 2017): 73-80.
EndNote Taşova M, Güzel M (December 1, 2017) İstanbul Çeşidi Vişnenin (Prunus cerasus L.) Fiziko-Mekanik Özellikleri İle Renk Değerlerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 6 Özel Sayı (ISMSIT2017) 73–80.
IEEE M. Taşova and M. Güzel, “İstanbul Çeşidi Vişnenin (Prunus cerasus L.) Fiziko-Mekanik Özellikleri İle Renk Değerlerinin Belirlenmesi”, GBAD, vol. 6, no. Özel Sayı (ISMSIT2017), pp. 73–80, 2017.
ISNAD Taşova, Muhammed - Güzel, Mustafa. “İstanbul Çeşidi Vişnenin (Prunus Cerasus L.) Fiziko-Mekanik Özellikleri İle Renk Değerlerinin Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 6/Özel Sayı (ISMSIT2017) (December 2017), 73-80.
JAMA Taşova M, Güzel M. İstanbul Çeşidi Vişnenin (Prunus cerasus L.) Fiziko-Mekanik Özellikleri İle Renk Değerlerinin Belirlenmesi. GBAD. 2017;6:73–80.
MLA Taşova, Muhammed and Mustafa Güzel. “İstanbul Çeşidi Vişnenin (Prunus Cerasus L.) Fiziko-Mekanik Özellikleri İle Renk Değerlerinin Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, vol. 6, no. Özel Sayı (ISMSIT2017), 2017, pp. 73-80.
Vancouver Taşova M, Güzel M. İstanbul Çeşidi Vişnenin (Prunus cerasus L.) Fiziko-Mekanik Özellikleri İle Renk Değerlerinin Belirlenmesi. GBAD. 2017;6(Özel Sayı (ISMSIT2017):73-80.