Bu çalışma 2016 yılında Aksu nohut çeşidinde
farklı gelişim dönemlerinde uygulanan ek sulamaların ham protein, ham yağ ve
ham kül içeriğine etkisini incelemek amacıyla Erciyes Üniversitesi Tarımsal
Araştırma ve Uygulama İstasyonunda yürütülmüştür. Araştırma tesadüf blokları
deneme desenine göre 3 tekerrürlü ve 7 farklı sulama (S1: Susuz, S2:
Çiçeklenme öncesi tek sulama, S3: Çiçeklenme başlangıcında tek
sulama, S4: %50 bakla döneminde tek sulama, S5: %50
çiçek+%50 Tane dolum döneminde iki sulama, S6: Çiçeklenme öncesi +
%50 Bakla döneminde iki sulama, S7: Tam sulama) konusu olarak
uygulanmıştır. Uygulanan sulama suyu miktarı 85.6-323 mm arasında değişim
göstermiştir. En yüksek ham protein içeriği S7 konusunda %28.84, en düşük S6 konusunda
%25.82, ham yağ içeriği en yüksek S5 konusunda %7.91, en düşük S1
konusunda %3.83, ham kül içeriği en yüksek S5 konusunda %3.56, en
düşük S2 konusunda 1.66
olarak gözlemlenmiştir. Farklı sulama suyu uygulamaları ham protein
içeriği üzerinde p<0.05, ham yağ ve ham kül içeriği üzerinde p<0.01 önem
düzeyinde farklılıklar oluşturmuştur.
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 27, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 6 Issue: Özel Sayı (BSM 2017) |