Kuru soğanın anayurdu Küçük Asya bölgesidir. Dünya yaş meyve ve sebze üretiminde Kuru soğan ikinci sırada bulunmaktadır. Türkiye’de yoğun olarak kuru soğan üretiminin İç Anadolu, Orta Karadeniz, Akdeniz’in Doğusu ve Marmara Bölgesi’nde olduğu görülmektedir Türkiye’de kuru soğan üretiminin en yoğun yapıldığı illerden birisi olan Amasya, Ankara ilinden sonra üretim bakımından kuru soğan üretiminde ikinci sırada yer almaktadır. Amasya ilinde soğan üretiminin önemli bir kısmı ise Merkez İlçede yapılmaktadır. Amasya ili Merkez ilçede kuru soğan üretiminin mevcut yapısının belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada veriler bölgede kuru soğan yetiştiren işletmeler ile yüzyüze yapılan anketlerden elde edilmiştir. Anket verileri 2018 yılı üretim dönemine ait olup, anketler 2019 yılı Ocak- Şubat aylarında gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda dekara en yüksek verim 4.85 ton olarak belirlenmiştir. Araştırma bölgesinde soğan ekim alanı ortalama 63.65 da olup, soğan üretiminde dekara yapılan masraf ise 2177.18 TL olarak hesaplanmıştır. Soğan üretiminde karşılaşılan en büyük sorun birçok tarımsal üretimde de olduğu gibi girdilerin pahalı olması olarak tespit edilmiştir. Üreticilerin %84’ü kuru soğan üretimini karlı olarak gördüğünü, %78’i ise gelecek yıl yine kuru soğan üretmeyi düşündüğünü belirtmiştir. Üreticiler sonraki yıllarda da fiyatların bu şekilde devam edeceği beklentisi ile ekim alanlarını genişleterek kuru soğan üretimine devam edeceğini bildirmişlerdir. Kuru soğan pazarlanmasında komisyoncunun etkili olduğu ve vadeli satışların çoğunlukta olduğu tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | May 17, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 10 Issue: 1 |