Research Article
BibTex RIS Cite

Tokat İli Merkez İlçede Kiraz Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu

Year 2021, Volume: 10 Issue: 1, 83 - 94, 17.05.2021

Abstract

Bu çalışmada Tokat ili merkez ilçede kiraz yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Kocacık, Kemalpaşa ve Akyamaç köylerinden anket yolu ile elde edilen veriler kullanılarak kiraz yetiştiriciliğinin mevcut durumunu ortaya koymak amaçlanmıştır. Belirlenen üç köyde yapılan 114 anket ile çiftçilerin 2019 yılı üretim dönemine ait kiraz ürerim miktarları, üretim aşamasında karşılaştıkları sorunlar ve pazarlama kanallarına ait veriler elde edilmiştir. Elde edilen bu veriler incelendiğinde, çiftçilik dışındaki bazı meslek gruplarının da (esnaf, işçi, memur) kiraz yetiştirdiği belirlenmiştir. Üreticilerin ortalama 21.73 da bahçeye .sahip oldukları, bu bahçenin 14.23 da’nı kiraz bahçesinin olduğu tespit edilmiştir. Üreticilerin ortalama 519 adet kiraz ağacına sahip olduğu, bu ağaçların yaş ortalamasının 24.56 yıl, verimlerinin ise 37.29 kg olduğu araştırma sonuçları arasındadır. Üreticilerin önemli bir çoğunluğu 2018 yılı kiraz satışını “kötü” olarak tanımlarken 2019 yılı kiraz satışını “iyi” olarak tanımladıkları belirlenmiştir. Ayıca kiraz üretiminde karşılaşılan sorunlar incelenmiş ve en önemli sorunun girdi temini olduğu belirlenmiştir.

References

  • Başkaya, Z. 2011. Türkiye’de kiraz tarımının coğrafi esasları. Doğu Coğrafya Dergisi, 26: 45-71.
  • Çelik, Y., Sarıaltın, H.K., 2019. Türkiye’de Kiraz Üretiminin Yapısal Analizi, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 6(4): 596–607.
  • Çerçinli Öz, F., 2016. Isparta İli Kiraz İhracatının Analizi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Isparta.
  • Demircan, V., Hatırlı, S.A., Aktaş, A.R. 2004. Isparta ilinde kirazın pazarlama yapısı ve sorunları. SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8(1): 26- 33. FAO, 2021. http://www.fao.org/ Erişim tarihi: 14.01.2021
  • Fidan, H., 2017. Uluslararası Tarımsal Pazarlama Anlamı, İçeriği ve Gelişimi, Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi,52 (2) :41-56.
  • Güneş,T., 1996. Tarımsal Pazarlama, Ankara Ü.Z.F. Yayın No:1467, Ankara.
  • Oruç, E., Uzunöz, M., Karadoğan N., 2017. Rural Women Partıcıpatıon Of Local Development: A Case Study From Women Shareholders Of Vakıflı Development Cooperatıves. Asian Journal of Agricultural Extension, Economics and Sciology, 17(2):1-12, Article no: AJAEES.33435, ISSN:2320-7027
  • Özbek, K., 2013. Amasya İli Suluova İlçesinde Kiraz Üretimi Yapan İşletmelerin Üretim ve Pazarlama Sorunları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Tokat.
  • Öztürk, F.P., Karamürsel, D., Bayav, A., Öztürk, G. 2005. Türkiye’de Kiraz Üretimi, Pazarlaması ve Dış Satım Potansiyeli. GAP IV. Tarım Kongresi, Cilt 1, Bildiriler Kitabı: 427-437, Şanlıurfa.
  • Sayılı, M,, Özbek, K. 2016. Amasya ili Suluova İlçesinde kiraz üretimi yapan işletmelerin üretim ve pazarlama sorunları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(1): 33-46.
  • TÜİK, 2021. https://www.tuik.gov.tr/ Erişim tarihi: 10.01.2021
  • TRADEMAP, 2021. https://www.trademap.org/Index.aspx, Erişim tarihi: 10.01.2021
  • Unakıtan, G., Hurma, H., Makaracı, Z., Başaran, B., Abdikoğlu, D., Sağır, F.S., 2016. akya Bölgesinde Sofralık Kiraz Üretiminde Farklı Tesis Yapılarına Ait Üretim Maliyetlerinin Belirlenmesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 35 (3), 193-202.
  • Yılmaz, H.,Demircan, V.,Dernek, Z. 2006. Isparta İlinin Tarımsal Yapısı, Üretimi ve Gelişme Potansiyeli. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1(2)-1-16.
Year 2021, Volume: 10 Issue: 1, 83 - 94, 17.05.2021

Abstract

References

  • Başkaya, Z. 2011. Türkiye’de kiraz tarımının coğrafi esasları. Doğu Coğrafya Dergisi, 26: 45-71.
  • Çelik, Y., Sarıaltın, H.K., 2019. Türkiye’de Kiraz Üretiminin Yapısal Analizi, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 6(4): 596–607.
  • Çerçinli Öz, F., 2016. Isparta İli Kiraz İhracatının Analizi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Isparta.
  • Demircan, V., Hatırlı, S.A., Aktaş, A.R. 2004. Isparta ilinde kirazın pazarlama yapısı ve sorunları. SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8(1): 26- 33. FAO, 2021. http://www.fao.org/ Erişim tarihi: 14.01.2021
  • Fidan, H., 2017. Uluslararası Tarımsal Pazarlama Anlamı, İçeriği ve Gelişimi, Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi,52 (2) :41-56.
  • Güneş,T., 1996. Tarımsal Pazarlama, Ankara Ü.Z.F. Yayın No:1467, Ankara.
  • Oruç, E., Uzunöz, M., Karadoğan N., 2017. Rural Women Partıcıpatıon Of Local Development: A Case Study From Women Shareholders Of Vakıflı Development Cooperatıves. Asian Journal of Agricultural Extension, Economics and Sciology, 17(2):1-12, Article no: AJAEES.33435, ISSN:2320-7027
  • Özbek, K., 2013. Amasya İli Suluova İlçesinde Kiraz Üretimi Yapan İşletmelerin Üretim ve Pazarlama Sorunları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Tokat.
  • Öztürk, F.P., Karamürsel, D., Bayav, A., Öztürk, G. 2005. Türkiye’de Kiraz Üretimi, Pazarlaması ve Dış Satım Potansiyeli. GAP IV. Tarım Kongresi, Cilt 1, Bildiriler Kitabı: 427-437, Şanlıurfa.
  • Sayılı, M,, Özbek, K. 2016. Amasya ili Suluova İlçesinde kiraz üretimi yapan işletmelerin üretim ve pazarlama sorunları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(1): 33-46.
  • TÜİK, 2021. https://www.tuik.gov.tr/ Erişim tarihi: 10.01.2021
  • TRADEMAP, 2021. https://www.trademap.org/Index.aspx, Erişim tarihi: 10.01.2021
  • Unakıtan, G., Hurma, H., Makaracı, Z., Başaran, B., Abdikoğlu, D., Sağır, F.S., 2016. akya Bölgesinde Sofralık Kiraz Üretiminde Farklı Tesis Yapılarına Ait Üretim Maliyetlerinin Belirlenmesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 35 (3), 193-202.
  • Yılmaz, H.,Demircan, V.,Dernek, Z. 2006. Isparta İlinin Tarımsal Yapısı, Üretimi ve Gelişme Potansiyeli. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1(2)-1-16.
There are 14 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Bilge Gözener 0000-0001-9988-7120

Ebru Onurlubaş

Merve Otcu 0000-0002-5799-2296

Publication Date May 17, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 10 Issue: 1

Cite

APA Gözener, B., Onurlubaş, E., & Otcu, M. (2021). Tokat İli Merkez İlçede Kiraz Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 10(1), 83-94.
AMA Gözener B, Onurlubaş E, Otcu M. Tokat İli Merkez İlçede Kiraz Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu. GBAD. May 2021;10(1):83-94.
Chicago Gözener, Bilge, Ebru Onurlubaş, and Merve Otcu. “Tokat İli Merkez İlçede Kiraz Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 10, no. 1 (May 2021): 83-94.
EndNote Gözener B, Onurlubaş E, Otcu M (May 1, 2021) Tokat İli Merkez İlçede Kiraz Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 10 1 83–94.
IEEE B. Gözener, E. Onurlubaş, and M. Otcu, “Tokat İli Merkez İlçede Kiraz Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu”, GBAD, vol. 10, no. 1, pp. 83–94, 2021.
ISNAD Gözener, Bilge et al. “Tokat İli Merkez İlçede Kiraz Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 10/1 (May 2021), 83-94.
JAMA Gözener B, Onurlubaş E, Otcu M. Tokat İli Merkez İlçede Kiraz Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu. GBAD. 2021;10:83–94.
MLA Gözener, Bilge et al. “Tokat İli Merkez İlçede Kiraz Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, vol. 10, no. 1, 2021, pp. 83-94.
Vancouver Gözener B, Onurlubaş E, Otcu M. Tokat İli Merkez İlçede Kiraz Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu. GBAD. 2021;10(1):83-94.