Bu çalışmada Ornithogalum umbellatum L. ekstraktının antibakteriyel ve antifungal aktivitesi araştırılmış ve bu aktivitelerin mekanizması fitokimyasal içerik analizlerinden elde edilen bulgularla ilişkilendirilmiştir. Antibakteriyel aktivite gram pozitif ve gram negatif bakterilere karşı, antifungal aktivite ise Candida türlerine karşı disk difüzyon yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Ekstraktın fitokimyasal analizi için protein, glukoz, fruktoz, total fenolik, total flavonoid içerikleri test edilmiş, ICP-MS ile makro/mikro element düzeyleri ve LC-MS ile fenolik bileşikleri analiz edilmiştir. O. umbellatum ekstraktında protein, glukoz, fruktoz, fenolik ve flavonoid içeriği sırasıyla 7.18 mg/mL, 4.67 mg/mL, 3.15 mg/mL 41.63±0.21 µgGAE/mL ve 69.13±0.33 µgKE/mL olarak belirlenmiştir. Biyokimyasal reaksiyonlarda önemli role sahip olan K, Ca, Mg, Na, Fe, Zn makro/mikro elementlerin; gallik asit, prokateuik asit ve kafeik asit gibi aktif bileşiklerin yoğun miktarda bulunduğu tespit edilmiştir. Test edilen mikroorganizmalara karşı farklı derecelerde antimikrobiyal etkinlik sergileyen O. umbellatum ekstraktının genel olarak gram pozitiflerde daha yüksek antibakteriyel aktiviye sahip olduğu saptanmıştır. En yüksek antibakteriyel etkinlik 15.9±0.9 mm inhibisyon zonu ile Staphylococcus aureusa’a karşı elde edilmiştir. Test edilen Candida türlerine karşı benzer düzeyde bir inhibisyon sağlayan ekstrakt, antibakteriyel etkinliğe kıyasla daha düşük bir antifungal aktivite sergilemiştir. Genel olarak test edilen tüm mikroorganizmalarda inhibisyon zonu oluşturması ekstraktın geniş spektrumlu özelliğine işaret etmektedir. Sonuç olarak O. umbellatum ekstraktı doğal bir antibakteriyel/antifungal kaynaktır ve zengin fitokimyasal içeriği ekstraktın pek çok biyolojik aktivite sergilemesine katkı sağlamaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Early Pub Date | December 31, 2021 |
Publication Date | December 31, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 10 Issue: 3 |