Bu araştırmada, kırmızı et arzını etkileyen faktörlerin belirlenmesine yönelik olarak üreticinin üretim kararlarında etkili olan faktörler ve bunlara neden olan etkenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın ana materyalini, TR83 Bölgesi’nde besi sığırcılığı ile uğraşan 230 adet işletme ile yüz yüze görüşmeler yoluyla elde edilen veriler oluşturmuştur. Buradan elde edilen veriler doğrultusunda işletmecilerinin üretim kararında etkili olan faktörleri belirlemek için Faktör Analizi ve üretim kararlarında etkili olan faktörlere ilişkin algı haritasını elde etmek için Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi’nden yararlanılmıştır. Ayrıca besi işletmelerinin brüt marjları hesaplanmış, işletmelerde üretimi etkileyen ekonomik ve teknik faktörleri belirlemek için Çok Değişkenli Regresyon Analizi kullanılmıştır. İncelenen besi sığırcılığı işletmelerinde besi sığırı başına brüt marj 9 819.78 TL olarak belirlenmiştir. Değişken masraflar içerisinde en büyük pay, %53.08 ile hayvan alım masrafı ve %34.88 ile yem masrafından oluşmaktadır. Analiz sonuçlarına göre, başta yem ve hayvan alım masrafları olmak üzere girdi maliyetlerinin düşürülerek, desteklerin ve kredi imkânlarının artırılmasının üreticinin üretim kararlarında önemli ölçüde etkili olduğu söylenilebilir. Kırmızı et arzının artırılması için, üreticilerin üretim kararında etkili olan faktörler belirlenerek bunlara neden olan etkenler ortaya konulması önemli bir husustur. Ayrıca, sorunlara yönelik geliştirilecek çözüm önerileri ve politikalar ile uzun vadeli adımlar atılması sağlanabilecektir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Early Pub Date | June 23, 2023 |
Publication Date | June 30, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 12 Issue: 1 |