This study was conducted to determine the phenological, pomological, biochemical, and fruit development characteristics of the selected mulberry genotypes K1 (Morus nigra), M5, M6, M7 (Morus rubra), and P1 (Morus laevigata) established in the Agricultural Research and Application Area of Gaziosmanpaşa University, Tokat. Phenological traits were determined in the study: bud swelling, bud burst, fruit set, first harvest, last harvest, and leaf fall dates. Pomological traits included fruit weight, width and length, number of vines, juice yield, dry yield, flavor and aroma, and seed count. Biochemical traits of the genotypes included soluble solids, pH, titratable acidity, vitamin C, total phenol, anthocyanin, and antioxidant activities. Furthermore, fruit width, length, and weight development from fruit set to harvest were investigated. According to the findings, the earliest fruiting date was observed in the finger mulberry variety and the latest in the black mulberry variety. The first harvest began in the last week of May with the finger mulberry variety, and the last harvest was completed in the second week of August with the black mulberry variety. Leaf fall of the genotypes occurred in the second and third weeks of November. Fruit weights of the genotypes were 2.60-4.70 g, fruit widths ranged from 16-22 mm, and fruit lengths ranged from 25-35 mm. Fruit weight of the genotypes were determined as 2.64-5.09 g; fruit must ratio was 79-86%; number of ddupelets was 28-69; alive seed ratio was 53.5-67.7%; total phenol was 1140-2657 µg GAE/g; anthocyanin was 3.2-78.76 µg cy-3-glu/g; antioxidant activity (TEAC) was 5.57-12.72 µmol TE/g; vitamin C was 27-121 mg/100g; TSS ratio was 10.2-19.3% and titratable acid ratio was 0.32-2.69%. It was understood that the genotypes or mulberries showed double sigmoidal development.
Bu çalışma, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama alanında kurulu bulunan ve seçilmiş K1 (Morus nigra), M5, M6, M7 (Morus rubra) ve P1 (Morus laevigata) dut genotipinin fenolojik, pomolojik, biyokimyasal ve meyve gelişim özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, tomurcuk kabarması, tomurcuk patlaması, meyve bağlama, ilk hasat, son hasat ve yaprak döküm tarihleri fenolojik özellikler olarak tespit edilmiştir. Pomolojik özellikler olarak meyve ağırlığı, eni ve boyu meyve üzümcük sayısı mevye suyu randımanı, meyve kuru randımanı, tad ve aroma ve tohum sayıları belirlenmiştir. Genotiplerin biyokimyasal özellikleri kapsamında meyvelerin SÇKM, pH, titre edilebilir asit, C vitamini, toplam fenol, antosiyanin ve antioksidan aktiviteleri belirlenmiştir. Ayrıca meyve bağlama aşamasından hasada kadar geçen süre zarfında meyve en, boy ve ağırlık gelişimleri incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre en erken meyve bağlama tarihi parmak dut çeşidinde en geç karadut çeşidinde gözlemlenmiştir. İlk hasat mayıs ayının son haftasında parmak dut çeşidiyle başlamış son hasat ise ağustos ayının ikinci haftasında karadut çeşidiyle tamamlanmıştır. Genotiplerin yaprak dökümü kasım ayının ikinci ve üçüncü haftalarında gerçekleşmiştir. Genotiplerin meyve ağırlığı 2.64-5.09 g; meyve şıra oranı %79-86; üzümcük sayısı 28-69 adet; tohum doluluk oranı %53.5-67.7; toplam fenol 1140-2657 µg GAE/g; antosiyanin 3.2-78.76 µg cy-3-glu/g; antioksidan aktivite (TEAC) 5.57-12.72 µmol TE/g; C vitamini 27-121 mg/100g; SÇKM oranı %10.2-19.3 ve titre edilebilir asit oranı %0.32-2.69 arasında belirlenmiştir. Genotiplerin dolayısıyla dut meyvelerinin çift sigmoidal gelişme gösterdikleri sonucuna varılmıştır.
....
TOGÜ BAP
....
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Pomology and Treatment |
| Journal Section | Research Article |
| Authors | |
| Early Pub Date | November 26, 2025 |
| Publication Date | November 30, 2025 |
| Submission Date | August 13, 2025 |
| Acceptance Date | October 1, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 14 Issue: 2 |