The purpose of this investigation was to determine the effect of sodium bicarbonate (NaHC03) ingestion in different dosages on high intensity exercise performance. With this aim 10 elite wrestlers at international level participated voluntarily as subjects. Their mean age was 23.10 ± 2.08 years. The subjects participated 3 times (once per week for each treatment) on cycle ergometer with one week interval. Each exercise session involved 125 % max V02 of subjects with 60 rpm on cycle ergometer until they were exhausted. Two hours before each test, the subjects consumed either a placebo ( control), or solution of 0.25 gr/kg body weight (D^ora solution of 0.35 gr/kg body weight (D2) with 500 ml fruit juice. Venous blood samples were taken before ingestion and two hours after ingestion ( before the exercise ) and at 5th min following the exercise. Blood samples from D1 and D2 were also taken during exercise at the equal time of which placebo treatment ended, in order to compare blood parameters of D1 and D2 whith the same time as placebo performance. Mean and Standart Deviation scores and differences between datas were analyzed by Repeated Measures Analysis of Variance (ANOVA) Test at p<0.01 significance level. At the end of the study, results showed that NaHC03 ingestion facilitated an increase in anaerobic performance significantly ( p < 0.01). The differences among the trials were determined as follows; 3.55 min. between placebo and D1t 2.06 min. between placebo and D2 and 1.49 min. between D1 and D2( P < 0.01). Results also showed that NaHC03 ingestion significantly increased pre-exercise HC03 - and pH of D1 and D2(P < 0.01). Althought HLa levels of D1 and D2 were significantly higher than placebo (P < 0.01), there was no important decrease on pH levels of them compared to placebo. The result suggested that NaHC03 can be used as an effective ergogenic aid and supports the supeculation that the increased extracellular buffering afforted by NaHC03 ingestion facilitated efflux of tf from working tissues, thus increasing pH and delaying fatique.
Yapılan çalışmada maksimal egzersiz öncesi iki farklı dozda alınan sodyum bikarbonat'ın (Na HC03) yüksek yoğunluktaki egzersiz performansına etkisi araştırıldı. Çalışmaya yaş ortalamaları 23.10 ± 2.08 yıl olan milli ta-kım seviyesinde 10 elit güreşçi denek olarak katıldılar. Deneklere 3 hafta içerisinde birer hafta ara ile 3 kez maks VO2 değerlerinin % 125'i ile bisiklet ergometrede dakikada 60 pedal devir sayısıyla yorulana kadar egzersiz yaptırıldı. Her testten 2 saat önce deneklere plasebo olarak pudra şekeri ve tuz (kontrol) veya 0.25 gr/kg n/cut ağırlığı dozajında NaHC03 (D1) veya 0.35 gr/kg vücut ağırlığı dozajında NaHC03 (D2) 500 ml meyve suyuna karıştırılarak ağız yolu ile verildi. Deneklerin kan örnekleri madde alımından önce, madde alımından 2 saat sonra yani egzersizden hemen önce ve egzersizden 5 dakika sonra alındı. Ayrıca D1 ve D2 gruplarından egzersiz sırasında plasebo performans zamanına denk süredeki kan değerlerini karşılaştırmak amacıyla birer kan örneği daha alındı Elde edilen verilerin aritmetik ortalamaları, standart sapmaları ve ölçümler arasındaki farklılıklar Repeated Measures Analysis of Variance (ANOVA) testi ile P<0.01 anlamlılık derecesinde hesaplandı. Ayrıca veriler arasında farklılık var ise bu farklılığın hangi parametreden kaynaklandığı da Tukey testi ile belirlendi.
Araştırma sonucunda yoğun egzersiz öncesi alınan bikarbonatın anaerobik performansı önemli derecede arttırdığı belirlendi ( P < 0.01). Denemelerdeki farklılıklar plasebo ile D1 denemesi arasında 3.05 dk, plasebo ile D2 denemesi arasında 1.06 dk ve D1 - D2 arasındaki fark ise 1.49 dk olarak belirlendi ve bu farklar istatistiksel olarak anlamlı bulundu (P<0.01). Ayrıca çalışma sonuçları NaHC03 alımı, egzersiz öncesi pH ve HC03 seviyelerinde artışa neden olurken (P<0.01) egzersiz sonrası HLa miktarı bikarbonattı denemelerde plasebo denemesinden yüksek çıkmasına rağmen (P < 0.01) pH seviyesinde bu artışa paralel düşme görülmedi. Bu çalışma sonunda şu önerilebilir; NaHC03 etkili bir ergojenik bir yardımcı olarak kullanılabilir ve NaHCö3 alı-mıyla arttırılan ekstrasellüler tamponlama, çalışan dokulardan gelen H+ iyonlarının atılmasına yardımcı olarak intrasellüler pH'ın yükseldiği ve böylece yorgunluğun geciktirildiği iddiaları bu çalışma ile desteklenmektedir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | February 2, 2001 |
Submission Date | April 1, 2017 |
Acceptance Date | January 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 6 Issue: 1 |
Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi yılda dört kez yayımlanan bilimsel ve hakemli bir dergidir.
Gazi Journal of Physical Education and Sports Sciences is a scientific and peer-reviewed journal published quarterly.