Research Article
BibTex RIS Cite

ALGILANAN HİZMET KALİTESİ ÖLÇEĞİ’NİN GEÇERLİLİK VE GÜVENİLİRLİK ÇALIŞMASI

Year 2011, Volume: 16 Issue: 2, 11 - 23, 15.04.2011

Abstract

Bu araştırmanın amacı, “Algılanan Hizmet Kalitesi Ölçeği”nin üniversitelerin spor merkezlerindeki hizmet kalitesini belirlemek için geçerlilik ve güvenilirliğini tespit etmektir. Araştırmanın evrenini 2009 yılı itibariyle Türkiye’deki spor tesisleri avantajlarına göre belirlenmiş dokuz devlet üniversitesinde görev yapan 37.578 akademik ve idari personel oluşturmaktadır. Ölçek 1 Haziran - 30 Temmuz 2009 tarihleri arasında yayınlanmış ve bu süre zarfında çalışmaya 1520 kişi internet üzerinden katılmıştır. Örnekleme hatası 0,0246 olarak hesaplanmıştır. Veri toplama aracı olarak, Parasuraman ve arkadaşları (1988) tarafından geliştirilmiş olan 22 ifade ve 5 alt boyuttan oluşan (fiziksel görünüm, güvenilirlik, heveslilik, yeterlilik, duyarlılık) SERVQUAL hizmet kalitesi ölçeğinden esinlenerek geliştirilen “Algılanan Hizmet Kalitesi Ölçeği” kullanılmıştır. Ölçekteki ifadelerin değerlendirilmesinde 7 düzeyli Likert tipi ölçekten yararlanılmıştır. Ölçme aracında yer alan bağımsız değişkenler açıklayıcı faktör analizi yöntemi ile daha anlaşılır yapılara dönüştürülmüştür. Doğrulayıcı faktör analizi yaklaşımı kullanılarak ölçüm modelinin geçerliliği ve güvenirliliği ele alınmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi yaklaşımı sonucunda 15 madde beş faktör altında toplanmıştır. Birinci alt boyut 1.,2.,3. maddelerden, ikinci alt boyut 4., 5., 6. maddelerden, üçüncü alt boyut 7., 8., 9. maddelerden, dördüncü alt boyut 10., 11., 12. maddelerden ve beşinci alt boyut ise 13., 14., 15. maddelerden oluşmaktadır. Sonuç olarak yapılan analizler, “Algılanan Hizmet Kalitesi Ölçeği”nin üniversite spor tesislerini kullanan akademik ve idari personelin algıladıkları hizmet kalitesini ölçme ve değerlendirmede geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğunu ortaya koymuştur.

References

  • 1. Değermen HA. Hizmet Ürünlerinde Kalite, Müşteri Tatmini ve Sadakati. İstanbul: Türkmen Kitapevi, 2006.
  • 2. Edwardsson B. Service Quality Improvement. Managing Service Quality 1998, 8(2): 142-149.
  • 3. Teas RK. Consumer Expectations and the Measurement of Perceived Service Quality. Journal of Prefessional Service Marketing 1993, 8(2): 33-54.
  • 4. Parasuraman A, Zeithaml VA, Berry LL. A Conceptual Model of Service Quality and It’s Implications for Future Research. Journal of Marketing 1985, 49(Fall): 41-50.
  • 5. Zeithaml VA, Berry LL, Parasuraman A. The Behavioral Consequences of Service Quality. Journal of Marketing 1996, 60(April): 31-46.
Year 2011, Volume: 16 Issue: 2, 11 - 23, 15.04.2011

Abstract

References

  • 1. Değermen HA. Hizmet Ürünlerinde Kalite, Müşteri Tatmini ve Sadakati. İstanbul: Türkmen Kitapevi, 2006.
  • 2. Edwardsson B. Service Quality Improvement. Managing Service Quality 1998, 8(2): 142-149.
  • 3. Teas RK. Consumer Expectations and the Measurement of Perceived Service Quality. Journal of Prefessional Service Marketing 1993, 8(2): 33-54.
  • 4. Parasuraman A, Zeithaml VA, Berry LL. A Conceptual Model of Service Quality and It’s Implications for Future Research. Journal of Marketing 1985, 49(Fall): 41-50.
  • 5. Zeithaml VA, Berry LL, Parasuraman A. The Behavioral Consequences of Service Quality. Journal of Marketing 1996, 60(April): 31-46.
There are 5 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Berna Mete Ergin This is me

A. Faik İmamoğlu This is me

Yasemin Çakmak Yıldızhan This is me

Publication Date April 15, 2011
Submission Date April 9, 2017
Acceptance Date October 13, 2010
Published in Issue Year 2011 Volume: 16 Issue: 2

Cite

APA Mete Ergin, B., İmamoğlu, A. F., & Çakmak Yıldızhan, Y. (2011). ALGILANAN HİZMET KALİTESİ ÖLÇEĞİ’NİN GEÇERLİLİK VE GÜVENİLİRLİK ÇALIŞMASI. Gazi Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 16(2), 11-23.

Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi yılda dört kez yayımlanan bilimsel ve hakemli bir dergidir.


Gazi Journal of Physical Education and Sports Sciences is a scientific and peer-reviewed journal published quarterly.