Dörtgenleri Simetri Perspektifinden İnceleyen Öğretmen Adaylarının Geometrik Düşünmelerindeki Değişim: Dikdörtgen ve Eşkenar Dörtgen Tanımı Örnekleri
Abstract
Bu araştırmanın amacı dörtgenlerin kâğıt katlama kullanılarak simetri bakış açısından incelendiği 4 haftalık derse katılan 21 ikinci sınıf ortaokul matematik öğretmeni adayının dikdörtgen ve eşkenar dörtgeni tanımlarına yaklaşımlarından yola çıkarak geometrik düşünmelerindeki değişimi incelemektir. Bu amaçla tek grup öntest sontest deseni kullanılmıştır. Araştırma verileri dörtgenleri belirleme ve tanımlama ölçeğinin öntest ve sontest olarak uygulanması ve seçilen 5 öğretmen adayıyla uygulama sonunda yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerle toplanmıştır. Veriler dörtgen tanımlarının hariç tutan, kapsayıcı ve yeterli ve gerekli koşulu içerme durumlarına göre analiz edilmiştir. Uygulama sonunda öğretmen adaylarının dikdörtgen ve eşkenar dörtgen tanımlarında kapsayıcı ilişkilerin anlaşılmasına ilişkin fark edilebilir bir gelişme görülmüştür. Bunun yanı sıra öğretmen adaylarının yaptıkları tanımların yeterli ve gerekli olma koşuluna göre de gelişme gösterdikleri tespit edilmiştir.
Keywords
References
- Aktaş, M. ve Güler, H. K. (2011). Sınıf öğretmeni adaylarının dörtgenler kavramına ilişkin oluşturdukları kavram haritalarının değerlendirilmesi. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 31 (2), 605-618
- Bütüner, S. Ö., ve Filiz, M. (2016). Matematik öğretmeni adaylarının dörtgenleri sınıflandırma becerilerinin incelenmesi. Alan Eğitimi Araştırmaları Dergisi, 2(2), 43-56.
- Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2016). Bilimsel araştırma yöntemleri (22. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
- Craine, T. V., ve Rubenstein, R. N. (1993). A quadrilateral hierarchy to facilitate learning in geometry. The Mathematics Teacher, 86(1), 30-36.
- Çakıroğlu, E. (2013). Matematik kavramlarının tanımlanması. Zembat, İ. Ö., Özmantar, M. F., Bingölbali, E., Şandır, H. ve Delice, A. (Ed.), Tanımları ve tarihsel gelişimleriyle matematiksel kavramlar (2. Baskı) (s. 1-13)içinde. Ankara: Pegem Akademi.
- de Villiers, M. (1994). The role and function of hierarchical classification of quadrilaterals. For the Learning of Mathematics, 14(1), 11–18.
- Duatepe-Paksu, A., Pakmak, G. S., Iymen, E. (2012). Preservice elementary teachers’ identification of necessary and sufficient conditions for a rhombus. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 46, 3249–3253.
- Ellis-Davies, A. (1986). Symmetry in the mathematics curriculum. Mathematics in School. 15(3), 27-30.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Sibel Kazak
PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ
0000-0003-1710-8272
Türkiye
Asuman Duatepe Paksu
PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Publication Date
December 24, 2019
Submission Date
October 18, 2017
Acceptance Date
December 24, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 39 Number: 3