TR
EN
Patočka Felsefesinde “Kriz” Düşüncesi Üzerine
Abstract
Patočka ülkemizde çok bilinen bir filozof değil. Sadece iki kitabı Türkçeye tercüme edilmiş. Üzerine yazılmış makale sayısı da çok azdır. Bu çalışmamızla Türk akademisinde Patočka’nın daha iyi tanıtılmasına vesile olmayı amaçlıyoruz. Bu bağlamda onun felsefesinde önemli bir yer tutan kriz düşüncesini irdeleyeceğiz. Patočka’nın kriz düşüncesinin önemli bileşenleri olan polemos, khorismos, sarsılmışların dayanışması gibi kavramları mercek altına alarak bu kavramlarda ifade edilen fikirleri yakalamaya çalışacağız. Elbette Patočka’nın öncüsü ve etkilendiği kişi Husserl’e değinmeden geçmemiz imkânsızdır. Husserl hem kriz düşüncesi bağlamında hem de genel olarak fenomenolojinin kurucu şahsı olduğu için Patočka’nın görüşlerini etkiler. Çalışmamızda Patočka’nın etkilendiği bir diğer isim Heidegger üzerinde de durmamız icap eder. Husserl’in işaret ettiği kriz, Heidegger’in çalışmalarıyla birlikte anlam değişir. Husserl’in işaret ettiği krizin mahiyetinin ne olduğu, Heidegger’le birlikte bu krizin nasıl bir mahiyet değiştiği çalışmamızda üzerinde duracağımız konulardan olacaktır. Patočka’nın felsefesinde krizin nasıl tanımlandığı ve onun kriz düşüncesinin Husserl ve Heidegger’den hangi açılardan farklı olduğunu irdeleyen çalışmamız, Patočka’nın temel kavramlarının yorumlamasını sunacaktır. Bu çalışmanın Patočka ilgili çalışmalar alanındaki boşluğu doldurmaya katkıda bulunacağını temenni ediyoruz.
Keywords
References
- Akdeniz, Emrah. “Nietzsche’de Dekadans Ve Kültür Eleştirisi Olarak Trajik Bilgelik”, FLSF 15, (2013), 111-126.
- Buckley, R. Philip. Husserl, Heidegger And The Crisis Of Philosophical Responsibility, Dordrecht: Springer, 1992.
- Husserl, Edmund. “The Vienna Lecture”. The Crisis of European Sciences and Transcendental Phenomenology. trans. by: David Carr. Evanston: Northwestern University Press, 1970.
- Husserl, Edmund. Kesin Bilim Olarak Felsefe. ter: Abdullah Kaygı, Ankara: TFK Yayınları, 2007.
- Husserl, Edmund. The Crisis of European Sciences and Transcendental Phenomenology. trans. by: David Carr. Evanston: Northwestern University Press, 1970.
- Koselleck, Reinhart. Kavramlar Tarihi. ter: Atilla Dirim, İstanbul: İletişim Yayınları, 2009.
- Koselleck, Reinhart. Kritik ve Kriz. ter: Eylem Yolsal Murteza. İstanbul: Otonom Yayınları, 2012.
- Küçükalp, Kasım. Husserl. İstanbul: Say Yayınları, 2006.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Philosophy
Journal Section
Research Article
Authors
Early Pub Date
June 8, 2023
Publication Date
June 20, 2023
Submission Date
May 10, 2023
Acceptance Date
May 29, 2023
Published in Issue
Year 2023 Volume: 4 Number: 1
APA
Celilzade, H. (2023). Patočka Felsefesinde “Kriz” Düşüncesi Üzerine. Genç Mütefekkirler Dergisi, 4(1), 165-183. https://izlik.org/JA96HD77UG
AMA
1.Celilzade H. Patočka Felsefesinde “Kriz” Düşüncesi Üzerine. Genç Mütefekkirler Dergisi. 2023;4(1):165-183. https://izlik.org/JA96HD77UG
Chicago
Celilzade, Hayyam. 2023. “Patočka Felsefesinde ‘Kriz’ Düşüncesi Üzerine”. Genç Mütefekkirler Dergisi 4 (1): 165-83. https://izlik.org/JA96HD77UG.
EndNote
Celilzade H (June 1, 2023) Patočka Felsefesinde “Kriz” Düşüncesi Üzerine. Genç Mütefekkirler Dergisi 4 1 165–183.
IEEE
[1]H. Celilzade, “Patočka Felsefesinde ‘Kriz’ Düşüncesi Üzerine”, Genç Mütefekkirler Dergisi, vol. 4, no. 1, pp. 165–183, June 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA96HD77UG
ISNAD
Celilzade, Hayyam. “Patočka Felsefesinde ‘Kriz’ Düşüncesi Üzerine”. Genç Mütefekkirler Dergisi 4/1 (June 1, 2023): 165-183. https://izlik.org/JA96HD77UG.
JAMA
1.Celilzade H. Patočka Felsefesinde “Kriz” Düşüncesi Üzerine. Genç Mütefekkirler Dergisi. 2023;4:165–183.
MLA
Celilzade, Hayyam. “Patočka Felsefesinde ‘Kriz’ Düşüncesi Üzerine”. Genç Mütefekkirler Dergisi, vol. 4, no. 1, June 2023, pp. 165-83, https://izlik.org/JA96HD77UG.
Vancouver
1.Hayyam Celilzade. Patočka Felsefesinde “Kriz” Düşüncesi Üzerine. Genç Mütefekkirler Dergisi [Internet]. 2023 Jun. 1;4(1):165-83. Available from: https://izlik.org/JA96HD77UG