Amaç: Bu çalışmayla dermatoloji polikliniğimize başvuran psöriasis hastalarının Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp TAT yöntemleri hakkındaki bilgi ve yaklaşımları ile psöriasis hastalığının besinlerle olabilecek ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Mayıs 2018-Temmuz 2018 tarihleri arasında dermatoloji polikliniğine psöriasis nedeniyle başvuran 111 hasta ile anket çalışması olarak planlandı. Anket soruları hastalarla poliklinik ortamında yüz yüze soru-cevap şeklinde uygulandı.Bulgular: Çalışmamıza gönüllü olarak katılan 111 hastanın 58'i %52,3 erkek, 53'ü %47,7 kadın idi. Ankete katılanların 59’u %53,2 herhangi bir TAT yöntemi kullanmadığını,52’si %46,8 ise kullandığını bildirdi. Kullanan ve kullanmayanlar arasında cinsiyet, eğitim düzeyi, hastalık süresi, yaşadığı yer açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Ancak yaş olarak kullananların yaş ortalamasının kullanmayan gruptan anlamlı olarak düşük olduğu bulundu t 109 =2.484; p=0.015
Objective: This study aimed to evaluate the knowledge and general approach towards complementary and alternative medicine CAM and relationship between foods among patients with psoriasis admitted to our outpatient clinic.Material and Methods: Our study was planned between May 2018 and July 2018 as a survey study with 111 patients who applied to dermatology outpatient clinic due to psoriasis. The questionnaire was applied face to face in a polyclinic environment.Results: Of the 111 patients who participated in our study, 58 52.3% were male and 53 47.7% were female. 59 53.2% of the respondents reported that they did not use any CAM method and 52 46.8% were using it. There were no statistically significant differences in terms of gender, level of education, duration of illness, and place of residence among the users and non-users. However, it was found that the mean age of the patients who used CAM was significantly lower than the group who did not use CAM t 109 = 2.484; p = 0.015
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Original Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 29 Issue: 1 |
The Journal of General Medicine is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).