Çölyak hastalığı genetik yatkınlığı olan bireylerde, glutene karşı sıradışı bağışıklık yanıtı olarak tanımlanır. Çocuklarda ve infantlarda görülen malabsorbsiyonun en sık görülen nedenlerindendir. Emilim bozukluğu buğday, çavdar, arpa ve yulaftaki gliyadin varlığına bağlıdır. İnce bağırsak mukozasında gliyadin peptitleri ile “Human leucocyte antigen” sınıf II moleküllerinin konjugasyonu, klinik bulgulara yol açan immünolojik reaksiyonları tetiklemektedir. Çok geniş bir klinik yelpazesi olmakla birlikte, 6-12 aylar arasında ishalin başlaması karakteristik özelliklerindendir. Demir eksikliği anemisi de çölyak hastalığının sık görülen bulgularındandır. Antig- liyadin, antiendomizyum ve doku transglütaminaz antikorları tanıda yardımcı olmakla birlikte, kesin tanı için ince bağırsak biyopsisi gereklidir. Biyopside total villus atrofisinin olması tanıda altın standarttır. Tedavi amaçlı glutensiz diyet verildiğinde bariz bir iyileşme görülür. Bu yazıda anemi etiyolojisi araştırılırken tespit edilen gluten enteropatili bir olgudan yola çıkılarak anemi ile çölyak hastalığı ilişkisi incelenmiştir
Celiac disease is defined as an abnormal immune response to gluten in a person who has a genetic tendency. It is the most common cause of malabsorption in infants and children. The malabsorption is due to gliadine present in wheat, barley, rye and oat. The conju- gation of gliadine peptides and Human leucocyte antigen class II molecules in the intestinal mucosa pull the trigger for immunologic reactions which prompt the clinical symptoms. Although there is a variable clinical spectrum, initiation of diarrhea at 6-12 months is characteristic. Iron-deficiency anemia also is a common extraintestinal manifestation of celiac disease. Antigliadins, anti-endomisi- um and tissue transglutaminase antibodies are useful for the diagnosis, but intestinal biopsy is necessary for the definitive diagnosis. Total villous atrophy at intestinal biopsy is gold standard for diagnosis. An obvious improvement is seen for follow-up treatment given gluten-free diet. In this paper, the relationship between anemia and celiac disease was discussed on the basis of a case with gluten enteropathy which was detected while searching the etiology of anemia
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Case Report |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 25 Issue: 2 |
The Journal of General Medicine is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).