Objective: Water is the most consumed substances in nature among out of gas substances. The best method that can be used to destroy microorganisms in water is boiling. In this study, physical, chemical and microbiological changes in the tap water which exposed to variety physical conditions were investigated. Methods: Ten samples of tap water were analyzed in the study. Samples boiled for 30 seconds by using; electric water heater, microwave oven and oven over a flame, the physical and chemical properties and ion contents were analyzed. After boiled waters were stored for 24 hours, the same analysis was repeated. Other samples stored to the shade, under the sun, UVB and UVC lights and into the refrigerator, for 24 hours then physical and chemical properties and ion contents were analyzed. All analysis results compared with normal tap water. Results: In waters boiled by different methods; pH, TDS, conductivity, turbidity and color values have increased. In 24 hours stored waters under the sun, UVB and UVC lights, into the refrigerator pH, TDS, conductivity, turbidity and color values have increased compared to the tap water. There was no bacteriological growth in waters, stored to the shade, under the sun, UVB and UVC light. Three colonies were isolated in samples stored into the refrigerator. Conclusion: Different physical and chemical changes in water vary to boiling device to device. This situation shows; there is no significant healing effect of water boiling method used in water disinfection, in terms of physical and chemical features
Amaç: Su, tabiatta bulunan gaz dışı maddeler arasında en çok tüketilen maddedir. Sudaki mikroorganizmaları yok etmek için kullanılabilecek en iyi yöntem suyun kaynatılmasıdır. Bu çalışmada, çeşitli fiziksel şartlara maruz bırakılmış şebeke suyunda oluşan fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik değişimler incelenmiştir. Yöntem: Araştırmada 10 adet şebeke suyu numunesi incelenmiştir. Numuneler elektrikli su ısıtıcısında, mikrodalga fırında ve ocakta ateş üzerinde 30 saniye süreyle kaynatılmış, fiziksel, kimyasal özellikleri ve iyon içerikleri yönüyle analiz edilmiştir. Kaynatılan sular 24 saat bekletilerek aynı analizler tekrarlanmıştır. Aynı numuneler; gölgede, güneşte, buzdolabında, UVB ve UVC ışın altında 24 saat bekletilmiş, fiziksel, kimyasal özellikleri ve iyon içerikleri yönüyle analiz edilmiştir. Elde edilen tüm analiz sonuçları, normal şebeke suyu ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Farklı yöntemlerle kaynatılan suların pH, TDS, iletkenlik ve renk değerlerinde artış olduğu görülmüştür. Güneşte, buzdolabında, UVB ve UVC ışın altında 24 saat bekleyen sularda, şebeke suyuna kıyasla renk, bulanıklık, pH, iletkenlik ve TDS açısından artış izlenmiştir. Gölgede, güneşte, UVB ve UVC ışın altında bekletilmiş sularda, bakteriyolojik üreme olmamıştır. Buzdolabında bekleyen numunede ise üç koloni üremiştir. Sonuç: Kaynatma sonrasında suların fiziksel ve kimyasal özelliklerinde, kullanılan cihazların özelliklerine göre farklı değişiklikler gözlemlenmiştir. Bu durum; su dezenfeksiyonunda kullanılan kaynatma yönteminin, suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından belirgin bir iyileştirici etkisinin olmadığını göstermektedir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Original Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 22 Issue: 2 |
The Journal of General Medicine is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).