Giriş: Bu çalışmanın amacı, dönem içinde katılımcı merkezlerimize başvuran ve bruselloz tanısı alan pediatrik bruselloz olgularının takip ve tedavi sonuçlarını değerlendirmektir.
Yöntem: İç Anadolu bölgesindeki katılımcı merkezlerin desteğiyle yürütülen çalışma yaklaşık 2 yılda tamamlandı. 2018-2021 yılları arasında bruselloz tanısı konmuş hastaların sonuçları retrospektif olarak tarandı. Bu tarama sırasında sistemde eksik sonuçları olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi.
Bulgular: Katılımcı merkezlerden aldığımız bilgilere göre, kriterlerimize uyan 68 hasta çalışmamıza dahil edildi; bilgileri eksik olan hastalar çıkarıldı. Bu hastaların yaşları 5 ile 17 arasında değişmekteydi ve ortalama yaşları 8.7±3.1 olarak belirlendi. Demografik analiz, hastaların çoğunlukla kırsal kesimde yaşadığını ve pastörize olmayan süt ürünleri tüketen akrabaları olduğunu ortaya çıkardı. Elbette, bu tanıma uymayan bazı hastalarımız da vardı; yerel pazarlardan organik ürünler alan ve sosyoekonomik düzeyi daha yüksek olan hastalar. Ancak, genel olarak hastaların %90’ının pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri tüketimi hikayesi vardı. Aile öyküsü incelemesinde özellikle kırsal kesimde aile içi pozitiflik oranının %50 olduğu belirlendi. Hastaların semptomlarına bakıldığında en sık görülen şikayet eklem ağrısıydı (%83). Laboratuvar değerlerine göre ise en sık karşılaşılan bulgu karaciğer enzimlerinde yükselme (%32) idi, trombositopeni ise en az görülen laboratuvar bulgusuydu. Tedavi rejimlerine yönelik analizde en yaygın kullanılan tedavi doksisiklin ve rifampisindi. Başlangıçta yatan hastalarda aminoglikozid tedavisinin (%80) tercih edildiği fakat ayaktan hastalarda bu tedavi yönteminin yaygın olarak tercih edilmediği belirlendi. Tüm hastalar içinde sadece iki hastada hastalığın tekrarladığı görüldü. Tedavi yöntemleri ile hastalık nüksü arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmedi.
Sonuç: Ülkemizde her yıl binlerce çocuk eklem ağrısı şikayetiyle pediatri kliniklerine başvurmaktadır ve bu hastalar genellikle kapsamlı tetkikler ve anamnez ile incelenir. Ancak unutulmamalıdır ki, şüpheli hasta öyküsü ve demografi ile karaciğer enzimlerinde yükselme ve sitopeninin eşlik ettiği semptomların altında bruselloz olabilir.
Introduction: The purpose of the study is to evaluate the follow-up and treatment outcomes of pediatric brucellosis cases who presented to our participating centers during the term and were diagnosed with brucellosis.
Methods: The study, conducted with the support of participating centers in the Central Anatolia region, was completed in about 2 years. The results of patients diagnosed with brucellosis between 2018 and 2021 were retrospectively scanned. During this screening, patients with missing results in the system were excluded from the study.
Results: According to the data collected from the participating centers, we included a total of 68 patients in our study who met our criteria after excluding those with incomplete information. These patients were between the ages of 5 and 17, with a mean age of 8.7±3.1 years. Our analysis of the patients' demographics revealed that they mostly resided in rural areas where unpasteurized milk and dairy products were commonly consumed. Although there were some patients from higher socioeconomic backgrounds who purchased organic products from local markets, the vast majority (90%) had a history of consuming unpasteurized milk and its by-products. In addition, a significant proportion (50%) of patients from rural areas had a family history of brucellosis. The most frequently reported symptom among patients was joint pain, which was present in 83% of cases. Elevated liver enzymes were the most common laboratory finding, affecting 32% of patients, while thrombocytopenia was the least common. The preferred treatment regimen for patients was doxycycline and rifampicin. Although aminoglycoside treatment was initially favored for inpatients (80%), it was not commonly prescribed for outpatients. Our analysis of the data revealed that only two patients experienced a relapse of the disease. While the overall treatment outcomes were successful, there was no statistically significant association between treatment preferences and disease recurrence.
Conclusion: Every year, thousands of children in our country visit pediatric clinics complaining about joint pain. These patients are usually examined for extensive investigations. It should be remembered that with suspicious patient history and demography, brucellosis may be the answer under the symptoms, accompanied by elevated liver enzymes and cytopenia.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Original Article |
Authors | |
Early Pub Date | December 29, 2023 |
Publication Date | December 31, 2023 |
Submission Date | April 24, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 33 Issue: 6 |
The Journal of General Medicine is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).