The aim of this study is to investigate the effects of pomegranate and grape seed extracts on the shelf life of goose meat samples stored in refrigerator conditions. Seven different sample groups were created including control (C), pomegranate seed extracts (PSE1, PSE2), grape seed extracts (GSE1, GSE2), and antioxidants (BHA, BHT). Prepared goose meat sample groups were stored under refrigerator conditions for 10 days and lipid oxidation, moisture, pH and color properties were analyzed during this period. The extracts decreased the TBA values of the samples compared to the control group (P<0.05). Antioxidative effects of synthetic antioxidants and extracts added to goose meat samples were determined as BHA > GSE2 = GSE1 = PSE2 = BHT > PSE1, respectively. Grape and pomegranate seed extracts have strong antioxidant activity, and it can be recommended that these extracts can be used as natural antioxidants in the preservation of goose meat.
Selçuk University Coordinating Office for Scientific Research Projects
13201046
Bu çalışmanın amacı, buzdolabı koşullarında saklanan kaz eti örneklerinin raf ömrü üzerine nar ve üzüm çekirdeği ekstraktlarının etkilerinin araştırılmasıdır. Kontrol (C), nar çekirdeği ekstraktları (PSE1, PSE2), üzüm çekirdeği ekstraktları (GSE1, GSE2) ve antioksidanlar (BHA, BHT) içeren yedi farklı örnek grubu oluşturuldu. Hazırlanan kaz eti örnek grupları 10 gün süreyle buzdolabı koşullarında saklandı ve bu sürede lipid oksidasyonu, nem, pH ve renk özellikleri analiz edildi. Ekstraktlar, kontrol grubuna kıyasla örneklerin TBA değerlerini düşürmüştür (P<0.05). Kaz eti örneklerine ilave edilen sentetik antioksidan ve ekstraktların antioksidatif etkileri sırasıyla BHA > GSE2 = GSE1 = PSE2 = BHT > PSE1 olarak belirlenmiştir. Üzüm ve nar çekirdeği ekstraktlarının güçlü birer antioksidan aktivite göstermekte olup, kaz etinin muhafazasında doğal antioksidanlar olarak üzüm ve nar çekirdeği ekstraktlarının kullanılması önerilebilir.
13201046
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 13201046 |
Publication Date | August 15, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |