Bu çalışmada 10 ve 20 dak etanole daldırma (E), ultrason (U) ve ultrason-etanole daldırma (UE) ön işlemlerinin ayvanın kuruma özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ön işlemler sonrası, numuneler sıcak hava kurutucusunda 2 m/s hızda 90 °C’de kurutulmuştur. Ultrason-etanole daldırma ile 20 dak ön işlem görmüş numunelerde (UE20) kuruma süresinin %50 oranında azaldığı görülmüştür Numunelerin nem difüzyon katsayıları 1.880 ile 2.933×10-9 m2/s arasında değişmiştir. Sürtünme kuvveti, konvektif ısı transfer katsayısı ve konvektif kütle transfer katsayısı sırasıyla 6.110×10-6 N; 24.077 W/m2K ve 0.020 m/s olarak elde edilmiştir. Ayvaların ısı iletkenliğinin 0.5278-0.5876 W/m K, özgül ısısının 3554-3908 J/kg. K ve yoğunluğunun 814.95-904.60 kg/m3 aralıklarında değiştiği belirlenmiştir. Tüm ön işlemler karşılaştırıldığında ayva üzerinde UE20 işleminin kurutma süresini önemli ölçüde azalttığı belirlenmiş ve endüstriyel boyutta bu işlemin kullanılabilir olduğu sonucuna varılmıştır.
Yok
Yok
Yok
This work studied the impact of ethanol immersion (E), ultrasound (U), and ultrasound-ethanol immersion (UE) for 10, and 20 min on the drying characteristics of quince. After pretreatments, the samples were dried at a hot dryer at 90℃ and air velocity of 2 m/s. Drying time was reduced by 50% for samples pretreated in Ultrasonic-Ethanol (UE20) for 20 min. Moisture diffusion coefficient varied from 1.880 to 2.933×10-9 m2/s. The friction drag force, convective heat transfer coefficient, and convective mass transfer coefficient were 6.110×10-6 N, 24.077 W/m2K, and 0.020 m/s, respectively. The thermal conductivity, the specific heat, and the density of quince samples ranged from 0.5278 to 0.5876 W/m. K, 3554.00 to 3908.00 J/kg. K, and 814.95 to 904.60 kg/m3, respectively. Among all pretreatments, UE20 could prefer for significant decreases in the drying time and improve drying characteristics of quince at the industrial extent.
Yok
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | Yok |
Early Pub Date | October 9, 2023 |
Publication Date | October 15, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |