Aflatoksinler, özellikle Aspergillus
flavus ve Aspergillus parasiticus tarafından üretilen
farmasötik olarak insan yiyecekleri ve hayvan yemleri için kanserojen toksik
metabolitlerdir. Bu çalışma, yıllar arasındaki mevsimsel değişimlere bağlı
olarak Şebinkarahisar’da yetişen ceviz çeşidindeki aflatoksin miktarındaki
değişimi enzim bağlı immünosorbent testi (ELISA) yöntemi ile belirlemek
amacıyla yapılmıştır. Tüm örneklerde aflatoksin varlığı ölçülebilir limitler
dahilinde bulunmuştur. Ancak incelenen toplam 20 farklı ceviz numunesinin
hiçbirinde, aflatoksin, Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği tarafından
belirlenen sınırların üstünde gözlenmemiştir. Her bir deneme örnek başına 3
kuyucuk içerecek şekilde 3 tekrarlı yapılmıştır ve korelasyon analizi 2 farklı
yıl boyunca AFB1 ve AFT arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ek
olarak, her ne kadar yıllar arasındaki mevsimsel değişimlere bağlı olarak
aflatoksin içeriğinde artışlar görülse de istatistiksel anlamda bir fark
oluşmamıştır ve bu durum korelasyon analizi ile desteklenmiştir.
Aflatoxins are carcinogenic
toxic metabolites for human foods and animal feeds in terms of pharmaceutical
produced by Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus.
This study was carried out to determine the aflatoxin changes in Şebinkarahisar
walnut under different seasonal changes between the years by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. The presence of
aflatoxin was found in all of the samples within measurable limits. But in none
of the total 20 different walnut samples examined, aflatoxin was not observed
above the limits determined by the Turkish Food Codex Contaminants Regulation.
Each treatment included 3 wells were carried out triplicates to determination
of AFT and AFB1 and correlation analysis showed a significant relationship
between AFB1 and AFT for 2 different years. In addition, although there was an
increase in aflatoxin content due to seasonal changes between the years, there
was no statistically significant difference and it was supported by correlation
analysis.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |