.Bu çalışmada, Hicaz narından maserasyon yöntemi ile elde edilen nar likörlerinin oda sıcaklığında (+25 °C) vebuzdolabı sıcaklığında (+4 °C) depolanmasının fenolik içerik ve antioksidan aktiviteye olan etkisi incelenmiştir.Toplam fenol miktarının belirlenmesinde Folin–Ciocalteau metodu, antioksidan aktivite belirlenmesinde ise trolokseşdeğeri antioksidan kapasite (TEAC) ve 2,2-difenil-1-picrilhidrazil (DPPH) yöntemleri kullanılmıştır. Fenolik içeriğinbelirlenmesinde yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) kullanılmıştır. Çalışmada 9 farklı fenolik asitmiktarının depolama koşullarına bağlı değişimi belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre oda sıcaklığında depolanannar likörlerinin toplam fenol ve antioksidan aktivitesinde yaklaşık %15 artış gözlenirken, buzdolabı koşullarındadepolanan likörlerde her iki değerde de ortalama %20 azalma görülmüştür. Buna ek olarak kabuk ve çekirdekilavesinin incelenen özelliklerde istatistiksel olarak önemli bir artışa sebep olduğu; buna rağmen aroma arttırıcıolarak eklenen maddelerin bu özelliklerde arttırıcı yada azaltıcı etkiye sahip olmadığı belirlenmiştir. Likörlere aitfenolik dağılım incelendiğinde ise buzdolabında depolanan örneklerin fenolik madde miktarlarında azalmagörülmüştür. Oda koşullarında depolanan örneklerde ise gallik asit, protokateşik asit, p-kumarik asit ve kuarsetinmiktarlarında artma, diğer fenolik madde miktarlarında azalma görülmüştür
Day by day the consumption of pomegranate and pomegranate products are increasing and gaining more importancedue to its positive effects on health. In this study, the impact of storage at room temperature (+25 °C) and fridgetemperature (+4 °C) on phenolic content and antioxidant activity of pomegranate liquors produced by macerationmethod from Hicaz pomegranate was examined. The total phenolic amount was evaluated by Folin – Ciocalteaumethod and the determination of antioxidant activity; trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC)and 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) methods were used. The phenolic content was evaluated by highperformance liquid chromatography (HPLC). In this study, 9 different phenolic acid amount differences, depending onthe storage conditions, was determined. According to the results obtained; it was observed that total phenol andantioxidant activity of the liquors stored at room temperature increased about %15. However, both observedvariables at the ones stored at fridge conditions decreased almost %20. In addition to these results; adding peelingsand seeds to the liquors made a statistically important increase at observed variables; nevertheless adding aromaticdrogs didn’t make any statistically important difference at phenolic content or antioxidant capacity. Examining thephenolic profiles of the liquors; it was seen that the individual phenolic amounts stored at refrigerator conditionsdecreased. On the other hand, the samples stored at room temperature showed that the levels of gallicacid, protocatechuic acid, p - coumaric acid and quercetin increased but the others decreased
Other ID | JA73AS95SA |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 |