Honey originates from the nectars of
flowering plants or excretions of plant-sucking insects on plants. The
identification of pollen and honeydew elements is the most important tool used
to determine the botanical origin. According to the Turkish Food Codex Communiqué on Honey, it’s necessary to determine the
botanical origin of the honey to inform the buyers with the label on the
package. Our aim was to detect the botanic origin and comparison with their
label information content compliance of packaged honeys produced in Turkey. In
this context, pollen compositions of honeys, the number of honeydew elements,
total number of pollen and honeydew elements in 10 grams of honey, percentage
of moisture and starch were examined. As a result, moisture values were found
suitable. 10 honeys didn’t match with the botanical origin declared in the
label, and in three honey samples more than 10% starch was found.
Bal, çiçekli bitkilerin nektarlarından
ya da bitki özsuyu ile beslenen böceklerin salgılarından köken alır.
İçeriğindeki polen ve bal çiği elementlerinin tanımlanması, balın botanik kökeninin
belirlenmesinde kullanılan en önemli araçlardır. Türk Gıda Kodeksi Bal
Tebliği’ne göre gıda maddesi olarak tüketime sunulacak balların botanik
kökeninin standartlar çerçevesinde yapılan analizler ile tespit edilmesi ve
paket üzerindeki etiket ile alıcıların bilgilendirilmesi gerekir. Bu çalışmada
Türkiye’de satışa sunulmuş paketli balların mikroskobik analizleri
gerçekleştirilerek elde edilen sonuçların etiket bilgisi ile uyumluluğunun
karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda balların polen kompozisyonları, bal çiği elementleri (BÇE),
10 gram baldaki toplam polen sayısı (TPS-10 g) ve bal çiği elementi sayıları,
yüzde nem ve nişasta miktarı incelenmiştir. Sonuç olarak tüm bal örneklerinin
nem değerlerinin tebliğde verilen değerlerle uyumlu olduğu tespit edilmiştir.
Mikroskobik incelemeler sonucunda 10 balın etikette yer alan botanik orijini ile
uyum göstermediği, üç balda %10’dan fazla nişasta bulunduğu saptanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 17, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |