Gıdalarda Bulunan Önemli Toksik Küfler ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi

Volume: 11 Number: 6 December 1, 1986
  • Şeminur Topal
EN TR

Gıdalarda Bulunan Önemli Toksik Küfler ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi

Abstract

İnsanların yaşam ve sağlık açısından küflerle ilişki içinde oldukları bilinen bir gerçektir. Küfler; toprak, hava, su gibi doğanın her parçasında yaygın biçimde dağılarak tarımsal ürünler ve işlenmiş gıdalar için önemli kontaminantları oluştururlar. Ayrıca gıda ve diğer fermantasyon endüstrilerinde pek çok yollarla küflerden yararlanılmaktadır. Çeşitli fermente ürünler (örneğin özel peynir ve et çeşitleri, Saki, Tempe v.b. mahalli yiyecekler), yağ, gliserol, antibiyotik, vitamin, enzim, organik asitler gibi pek çok üretim teknolojisinde küfler yaygın olarak kullanılmaktadır. Gelişen teknolojiye paralel olarak ve hijyenik koşullarda çeşitlendirilen bu ürünler beğeni de kazanmaktadır. Ülkemizde anılan bu teknolojilerin güzel örnekleri, özellikle biyoteknoloji alanında gözükmekte iken, bazı yöresel geleneklerle ürünlerimizi çeşitlendirme çabaları, bütün ilkelliği ve sakıncalarıyla da sürdürülmektedir. Bunlara ek olarak pek çok tarımsal ürünlere tarladan itibaren, mamullere de teknolojik işlemler ve saklanma sürecinden tüketime kadar küflerin verdiği ekonomik zararlar küçümsenmeyecek boyutlardır.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Şeminur Topal This is me

Publication Date

December 1, 1986

Submission Date

February 13, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 1986 Volume: 11 Number: 6

APA
Topal, Ş. (1986). Gıdalarda Bulunan Önemli Toksik Küfler ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi. Gıda, 11(6). https://izlik.org/JA25SZ78LX
AMA
1.Topal Ş. Gıdalarda Bulunan Önemli Toksik Küfler ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi. The Journal of Food. 1986;11(6). https://izlik.org/JA25SZ78LX
Chicago
Topal, Şeminur. 1986. “Gıdalarda Bulunan Önemli Toksik Küfler Ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi”. Gıda 11 (6). https://izlik.org/JA25SZ78LX.
EndNote
Topal Ş (December 1, 1986) Gıdalarda Bulunan Önemli Toksik Küfler ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi. Gıda 11 6
IEEE
[1]Ş. Topal, “Gıdalarda Bulunan Önemli Toksik Küfler ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi”, The Journal of Food, vol. 11, no. 6, Dec. 1986, [Online]. Available: https://izlik.org/JA25SZ78LX
ISNAD
Topal, Şeminur. “Gıdalarda Bulunan Önemli Toksik Küfler Ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi”. Gıda 11/6 (December 1, 1986). https://izlik.org/JA25SZ78LX.
JAMA
1.Topal Ş. Gıdalarda Bulunan Önemli Toksik Küfler ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi. The Journal of Food. 1986;11. Available at https://izlik.org/JA25SZ78LX.
MLA
Topal, Şeminur. “Gıdalarda Bulunan Önemli Toksik Küfler Ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi”. Gıda, vol. 11, no. 6, Dec. 1986, https://izlik.org/JA25SZ78LX.
Vancouver
1.Şeminur Topal. Gıdalarda Bulunan Önemli Toksik Küfler ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi. The Journal of Food [Internet]. 1986 Dec. 1;11(6). Available from: https://izlik.org/JA25SZ78LX

35997    GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).