Gemlik Çeşidi Zeytinlerden Kaliteli ve Az Tuzlu Siyah Sofralık Zeytin Üretimi Üzerinde bir Araştırma

Volume: 12 Number: 2 April 1, 1987
  • Dilek Başer
  • Oğuz Kılıç
EN TR

Gemlik Çeşidi Zeytinlerden Kaliteli ve Az Tuzlu Siyah Sofralık Zeytin Üretimi Üzerinde bir Araştırma

Abstract

Bu araştırmada Gemlik (Trilye) çeşidi zeytinlerden “Gemlik Yöntemi” siyah zeytin salamurası kurma tekniğinin 10 varyasyonu uygulanarak daha kaliteli, dayanıklı ve az tuzlu sofralık siyah zeytin üretimi olanakları araştırılmıştır. Bu amaçla zeytinler %5 ve %10 tuz içeren salamuralarda %0.5 oranında ek laktik asit oluşturacak miktarda şeker, melas, elma ve pekmez gibi ucuz şekerli maddeler ve starter olarak ekşi yoğurt ilave edilerek aynı çevre şartlarında fermantasyona bırakılmışlardır. Fermantasyonu tamamlayan ve olgunlaşan örneklerde çeşitli fiziksel ve kimyasal analizler yapılmış, zeytinlerin işleme sırasında uğradığı kayıplar ve kalori değerleri saptanmış, duyusal değerlendirme ile ürünün organoleptik özellikleri belirlenmiştir. Denemede yer alan farklı on yöntemden şeker, elma ve pekmez katılarak uygulanan altı yöntemin sert dokulu, hoş aromalı ve dayanma kabiliyeti yüksek ürünler verdiği, bu yöntemlerin klasik “Gemlik Yöntemi” ile üretim yapan büyük ve küçük üreticiler tarafından kolaylıkla uygulanabileceği sonucuna varılmıştır.   

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Dilek Başer This is me

Oğuz Kılıç This is me

Publication Date

April 1, 1987

Submission Date

February 13, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 1987 Volume: 12 Number: 2

APA
Başer, D., & Kılıç, O. (1987). Gemlik Çeşidi Zeytinlerden Kaliteli ve Az Tuzlu Siyah Sofralık Zeytin Üretimi Üzerinde bir Araştırma. Gıda, 12(2). https://izlik.org/JA53KA76GL
AMA
1.Başer D, Kılıç O. Gemlik Çeşidi Zeytinlerden Kaliteli ve Az Tuzlu Siyah Sofralık Zeytin Üretimi Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. 1987;12(2). https://izlik.org/JA53KA76GL
Chicago
Başer, Dilek, and Oğuz Kılıç. 1987. “Gemlik Çeşidi Zeytinlerden Kaliteli Ve Az Tuzlu Siyah Sofralık Zeytin Üretimi Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 12 (2). https://izlik.org/JA53KA76GL.
EndNote
Başer D, Kılıç O (April 1, 1987) Gemlik Çeşidi Zeytinlerden Kaliteli ve Az Tuzlu Siyah Sofralık Zeytin Üretimi Üzerinde bir Araştırma. Gıda 12 2
IEEE
[1]D. Başer and O. Kılıç, “Gemlik Çeşidi Zeytinlerden Kaliteli ve Az Tuzlu Siyah Sofralık Zeytin Üretimi Üzerinde bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 12, no. 2, Apr. 1987, [Online]. Available: https://izlik.org/JA53KA76GL
ISNAD
Başer, Dilek - Kılıç, Oğuz. “Gemlik Çeşidi Zeytinlerden Kaliteli Ve Az Tuzlu Siyah Sofralık Zeytin Üretimi Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 12/2 (April 1, 1987). https://izlik.org/JA53KA76GL.
JAMA
1.Başer D, Kılıç O. Gemlik Çeşidi Zeytinlerden Kaliteli ve Az Tuzlu Siyah Sofralık Zeytin Üretimi Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. 1987;12. Available at https://izlik.org/JA53KA76GL.
MLA
Başer, Dilek, and Oğuz Kılıç. “Gemlik Çeşidi Zeytinlerden Kaliteli Ve Az Tuzlu Siyah Sofralık Zeytin Üretimi Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda, vol. 12, no. 2, Apr. 1987, https://izlik.org/JA53KA76GL.
Vancouver
1.Dilek Başer, Oğuz Kılıç. Gemlik Çeşidi Zeytinlerden Kaliteli ve Az Tuzlu Siyah Sofralık Zeytin Üretimi Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food [Internet]. 1987 Apr. 1;12(2). Available from: https://izlik.org/JA53KA76GL

35997    GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).