EN
TR
Killer Özellikli Mayaların Etki Mekanizmaları ve Endüstride Yol Açtıkları Sorunlar
Abstract
Killer özelliğin, bazı endüstriyel maya türlerinde bulunan protein yapısındaki bir toksin olduğu bilinmektedir. Toksin genleri çift zincir RNA (dsRNA) molekülleri, linear çift zincir DNA plasmidi veya kromozom üzerinde kodlanmaktadır. Bu partiküllerin yapıları daha iyi anlaşıldığında ökaryot mikroorganizmalardaki önemleri daha fazla belirginleşecekse de, çoğu zaman, bu partiküller büyük bir problem olarak görülmektedir. Saccharomyces, Ustilago, Kluyveromyces, Pichia, Williopsis, Candida, Debaryomyces vb. birçok maya cinsinde killer özellik üzerinde çalışılmıştır. Bunların arasında en iyi anlaşılmış olanı Saccharomyces cerevisiae'nın K1 sistemidir. Bu sistem sitoplazmik virüs benzeri partiküllerdeki iki tip dsRNA tarafından kontrol edilmektedir. Bu toksinin öldürme mekanziması iki fazdan oluşmaktadır. İlk aşamada heterodimerik killer protein 1,6-β-D-glukan içeren hücre duvarı reseptörüne atak yapar. Ardından membran proton gradientinin geçirgenliği bozar, potasyum iyonlarının düzensizleşmesini sağlar ve daha sonra da ATP'nin salınması ile moleküler metabolitlerin azalmasını, en sonunda da hücrenin ölümünü gerçekleştirmektedir. Endüstride killer toksin üreten maya türleriyle kontaminasyon fırıncılık, biracılık ve şarap üretimi gibi fermentasyon proseslerinde potansiyel bir problemdir.
Keywords
References
- İzgü F, Altınbay D and Derinel Y. 2004. Immunization of the industrial fermentation starter culture strain of Saccharomyces cerevisisae to a contaminating killer toxin-producing Candida tropicalis. Food Microbiol., 21, 635-640.
- Özçelik F, Türkmen U and Ateş S. 1996. Farklı bölgelerden izole edilen şarap mayalarının killer özelliklerinin belirlenmesi. Tr. J. of Biology, 20, 241-249.
- Van Vuuren HJJ and Wingfield BD. 1986. Killer yeast-cause of stuck fermentation in a wine cellar. S. Afr. J. Enol Vitic., 7(2); 113-118.
- Türkmen U. 1993. Farklı bölgelerden izole edilen şarap mayalarının killer özelliklerinin belirlenmesi. Ank. Üniv. Gıda Bil. ve Tek. Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 37s.
- Pommier P, Strehaiano P and Delia ML. 2005. Modelling the growth dynamics of interacting mixed cultures: a case of amensalism. Inter. J. of Food Microbiol., 100, 131-139.
- Jacobs CJ and Van Vuuren HJJ. 1991. Effects of different killer yeast on wine fermentations. Am. J. Enol. Vitic., 42(4); 295-300.
- Bartunek M, Jelinek O and Vondrejs V. 2001. Susceptibility of individual cells of Saccharomyces cerevisiae to the killer toxin K1. Biochem. and Biophysic. Research Communications, 283, 526-530.
- Chen X, Wesolowski-Louvel M, Tnguy-Rougeau C and Fukuhara H. 1991. Promoter activity associated with the left inverted terminal repeat of the killer plasmid K1 from yeast. Biochemie, 73, 1195-1203.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
August 1, 2007
Submission Date
February 13, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2007 Volume: 32 Number: 4
APA
Altuntaş, E. G., & Özçelik, F. (2007). Killer Özellikli Mayaların Etki Mekanizmaları ve Endüstride Yol Açtıkları Sorunlar. Gıda, 32(4), 205-212. https://izlik.org/JA73ZJ73HJ
AMA
1.Altuntaş EG, Özçelik F. Killer Özellikli Mayaların Etki Mekanizmaları ve Endüstride Yol Açtıkları Sorunlar. The Journal of Food. 2007;32(4):205-212. https://izlik.org/JA73ZJ73HJ
Chicago
Altuntaş, Evrim Güneş, and Filiz Özçelik. 2007. “Killer Özellikli Mayaların Etki Mekanizmaları Ve Endüstride Yol Açtıkları Sorunlar”. Gıda 32 (4): 205-12. https://izlik.org/JA73ZJ73HJ.
EndNote
Altuntaş EG, Özçelik F (August 1, 2007) Killer Özellikli Mayaların Etki Mekanizmaları ve Endüstride Yol Açtıkları Sorunlar. Gıda 32 4 205–212.
IEEE
[1]E. G. Altuntaş and F. Özçelik, “Killer Özellikli Mayaların Etki Mekanizmaları ve Endüstride Yol Açtıkları Sorunlar”, The Journal of Food, vol. 32, no. 4, pp. 205–212, Aug. 2007, [Online]. Available: https://izlik.org/JA73ZJ73HJ
ISNAD
Altuntaş, Evrim Güneş - Özçelik, Filiz. “Killer Özellikli Mayaların Etki Mekanizmaları Ve Endüstride Yol Açtıkları Sorunlar”. Gıda 32/4 (August 1, 2007): 205-212. https://izlik.org/JA73ZJ73HJ.
JAMA
1.Altuntaş EG, Özçelik F. Killer Özellikli Mayaların Etki Mekanizmaları ve Endüstride Yol Açtıkları Sorunlar. The Journal of Food. 2007;32:205–212.
MLA
Altuntaş, Evrim Güneş, and Filiz Özçelik. “Killer Özellikli Mayaların Etki Mekanizmaları Ve Endüstride Yol Açtıkları Sorunlar”. Gıda, vol. 32, no. 4, Aug. 2007, pp. 205-12, https://izlik.org/JA73ZJ73HJ.
Vancouver
1.Evrim Güneş Altuntaş, Filiz Özçelik. Killer Özellikli Mayaların Etki Mekanizmaları ve Endüstride Yol Açtıkları Sorunlar. The Journal of Food [Internet]. 2007 Aug. 1;32(4):205-12. Available from: https://izlik.org/JA73ZJ73HJ