Peyniraltı Suyundan Yoğurt Eldesi

Volume: 22 Number: 2 April 1, 1997
  • Gülen Çiftçi
  • Sevim Yeğin
  • Nuran Deveci
EN TR

Peyniraltı Suyundan Yoğurt Eldesi

Abstract

Peynir üretiminde organik yükü yüksek olan ve peyniraltı suyu adı verilen yeşilimsi-sarı renkte bir atık ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de yılda yaklaşık olarak 7.784.000 ton peyniraltı suyu üretilmektedir. Bu çalışmanın amacı peyniraltı suyuna yağsız süt tozu katarak Türk mutfağında yüksek gıda değeri nedeniyle yaygın bir yere sahip olan yoğurt elde etmektir. Yoğurt eldesi sırasında Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus kültürleri kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan asidik peyniraltı suyu Topçuoğlu fabrikasından temin edilmiştir. Tatlı peyniraltı suyu ise laboratuvarda pastörize sütten üretilmiştir. Hem yağsız süttozu hem de aşı %6 oranlarında peyniraltı sularına katılmıştır. İnkübasyon 44 oC’de bir saat devam etmiştir. Topçuoğlu peyniraltı suyundan üretilen yoğurdun süt yağı %0.03, yağsız katı madde miktarı %9.844 ve titre edilebilir asitlik değeri %0.0286’dır. Laboratuvarda üretilen peyniraltı suyundan yapılan yoğurtta ise bu değerler sırasıyla %0.4, %12.123 ve %0.0239’dur. Her iki tip yoğurdun peroksidaz testlerinin negatif, Koliform ve E. coli bakterilerinin olmadığı, küf ve maya sayımının yüzden fazla olduğu tespit edilmiştir.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Gülen Çiftçi This is me

Sevim Yeğin This is me

Nuran Deveci This is me

Publication Date

April 1, 1997

Submission Date

February 13, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 1997 Volume: 22 Number: 2

APA
Çiftçi, G., Yeğin, S., & Deveci, N. (1997). Peyniraltı Suyundan Yoğurt Eldesi. Gıda, 22(2). https://izlik.org/JA43AW63FK
AMA
1.Çiftçi G, Yeğin S, Deveci N. Peyniraltı Suyundan Yoğurt Eldesi. The Journal of Food. 1997;22(2). https://izlik.org/JA43AW63FK
Chicago
Çiftçi, Gülen, Sevim Yeğin, and Nuran Deveci. 1997. “Peyniraltı Suyundan Yoğurt Eldesi”. Gıda 22 (2). https://izlik.org/JA43AW63FK.
EndNote
Çiftçi G, Yeğin S, Deveci N (April 1, 1997) Peyniraltı Suyundan Yoğurt Eldesi. Gıda 22 2
IEEE
[1]G. Çiftçi, S. Yeğin, and N. Deveci, “Peyniraltı Suyundan Yoğurt Eldesi”, The Journal of Food, vol. 22, no. 2, Apr. 1997, [Online]. Available: https://izlik.org/JA43AW63FK
ISNAD
Çiftçi, Gülen - Yeğin, Sevim - Deveci, Nuran. “Peyniraltı Suyundan Yoğurt Eldesi”. Gıda 22/2 (April 1, 1997). https://izlik.org/JA43AW63FK.
JAMA
1.Çiftçi G, Yeğin S, Deveci N. Peyniraltı Suyundan Yoğurt Eldesi. The Journal of Food. 1997;22. Available at https://izlik.org/JA43AW63FK.
MLA
Çiftçi, Gülen, et al. “Peyniraltı Suyundan Yoğurt Eldesi”. Gıda, vol. 22, no. 2, Apr. 1997, https://izlik.org/JA43AW63FK.
Vancouver
1.Gülen Çiftçi, Sevim Yeğin, Nuran Deveci. Peyniraltı Suyundan Yoğurt Eldesi. The Journal of Food [Internet]. 1997 Apr. 1;22(2). Available from: https://izlik.org/JA43AW63FK

35997    GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).