Capsicum annuum‘un Denge Nem İçeriği ve Sorpsiyon İzotermlerine Uygun Denklemleri (İngilizce)

Volume: 34 Number: 4 August 1, 2009
  • Alp Akın
  • Necdet Özbalta
  • Ali Güngör
EN TR

Capsicum annuum‘un Denge Nem İçeriği ve Sorpsiyon İzotermlerine Uygun Denklemleri (İngilizce)

Abstract

Bu çalışmada, Capsicum annuum tipi biberin farklı doymuş tuz çözeltilerindeki su aktivitesi ve nem içerikleri incelenmiştir. Capsicum annuum’un sorpsiyon izotermleri, üç farklı sıcaklıktaki (30 oC, 45 oC ve 60 oC), %10 ile %98 arasındaki bağıl hava neminde gravimetrik yöntem kullanılarak belirlenmiştir. Ürünün, nem içeriği satış standartlarında olduğu gibi kullanılmış ve bu belirli nem değerinin altında mikrobiyel bozunmanın olmadığı kabul edilmiştir. Her bir sıcaklıktaki deneysel veriler için, lineer olmayan regresyon tekniği kullanılarak en iyi bağıntı belirlenmiştir. Böylece, bu denklem denge nem içeriği (EMC) ve bağıl denge nemi (ERH) arasındaki bu bağıntı yeni bir model olarak verilebilir. Daha sonra, bu deneysel veriler Oswin, GAB, Modified Henderson, Halsey ve Modified Halsey gibi bazı modellere uygulanmıştır. Bu modellerin birbiriyle karşılaştırılması için istatistiksel parametreler kullanılmış ve bu sorpsiyon izotermleri arasında en iyi uyan model araştırılmıştır. GAB modeli verilen sıcaklık aralığında sorpsiyon izotermi en iyi tanımlayan modeldir. Ayrıca, deney sonuçları göz önünde bulundurularak GAB modelinden daha iyi bir model önerilmiştir.

Keywords

References

  1. Anon 2007. Fresh fruit and vegetable import manual.
  2. USA: USDA-APHISPPQ - Prim Manuals Unit Freder- ick, MD 21702.
  3. Soysal Y, Öztekin S. 1999. Equilibrium moisture con- tent equations for some medicinal and aromatic plants. J Agr Eng Res, 74: 317-324.
  4. Bolin HR. 1980. Relation of moisture to water activity in prunes and raisins. J Food Sci, 45: 1190-1192.
  5. Tsami E, Marinos-Kouris D, Maroulis Z B. 1990. Wa- ter sorption isotherm of raisins, currants, Şgs, prunes and apricots. J Food Sci, 55: 1594-1597.
  6. Soysal Y, Öztekin S. 2001. Comparison of seven equi- librium moisture content equation for some medicinal and aromatic plants. J Agr Eng Res, 78 (1): 57-63.
  7. Avaria NA, Ajibola OO, Oni SA. 2004. Sorption equi- librium and thermodynamic characteristics of soy bean. Biosyst Eng, 87 (2): 179-190.
  8. Hong TD, Ellis RH, Gunn J, Moore D. 2002. Relative humidity, temperature, and the equilibrium moisture equilibrium moisture content of Conidia of Beauveria bassiana (Balsamo) Vuillemin: a quantitative approach. J Stored Prod Res, 38: 33-41.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Alp Akın This is me

Necdet Özbalta This is me

Ali Güngör This is me

Publication Date

August 1, 2009

Submission Date

February 13, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2009 Volume: 34 Number: 4

APA
Akın, A., Özbalta, N., & Güngör, A. (2009). Capsicum annuum‘un Denge Nem İçeriği ve Sorpsiyon İzotermlerine Uygun Denklemleri (İngilizce). Gıda, 34(4), 205-211. https://izlik.org/JA35KN55AD
AMA
1.Akın A, Özbalta N, Güngör A. Capsicum annuum‘un Denge Nem İçeriği ve Sorpsiyon İzotermlerine Uygun Denklemleri (İngilizce). The Journal of Food. 2009;34(4):205-211. https://izlik.org/JA35KN55AD
Chicago
Akın, Alp, Necdet Özbalta, and Ali Güngör. 2009. “Capsicum Annuum‘un Denge Nem İçeriği Ve Sorpsiyon İzotermlerine Uygun Denklemleri (İngilizce)”. Gıda 34 (4): 205-11. https://izlik.org/JA35KN55AD.
EndNote
Akın A, Özbalta N, Güngör A (August 1, 2009) Capsicum annuum‘un Denge Nem İçeriği ve Sorpsiyon İzotermlerine Uygun Denklemleri (İngilizce). Gıda 34 4 205–211.
IEEE
[1]A. Akın, N. Özbalta, and A. Güngör, “Capsicum annuum‘un Denge Nem İçeriği ve Sorpsiyon İzotermlerine Uygun Denklemleri (İngilizce)”, The Journal of Food, vol. 34, no. 4, pp. 205–211, Aug. 2009, [Online]. Available: https://izlik.org/JA35KN55AD
ISNAD
Akın, Alp - Özbalta, Necdet - Güngör, Ali. “Capsicum Annuum‘un Denge Nem İçeriği Ve Sorpsiyon İzotermlerine Uygun Denklemleri (İngilizce)”. Gıda 34/4 (August 1, 2009): 205-211. https://izlik.org/JA35KN55AD.
JAMA
1.Akın A, Özbalta N, Güngör A. Capsicum annuum‘un Denge Nem İçeriği ve Sorpsiyon İzotermlerine Uygun Denklemleri (İngilizce). The Journal of Food. 2009;34:205–211.
MLA
Akın, Alp, et al. “Capsicum Annuum‘un Denge Nem İçeriği Ve Sorpsiyon İzotermlerine Uygun Denklemleri (İngilizce)”. Gıda, vol. 34, no. 4, Aug. 2009, pp. 205-11, https://izlik.org/JA35KN55AD.
Vancouver
1.Alp Akın, Necdet Özbalta, Ali Güngör. Capsicum annuum‘un Denge Nem İçeriği ve Sorpsiyon İzotermlerine Uygun Denklemleri (İngilizce). The Journal of Food [Internet]. 2009 Aug. 1;34(4):205-11. Available from: https://izlik.org/JA35KN55AD

35997    GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).