Gıda İşleme Tekniğinin Vitamin Kaybı Üzerine Etkisi

Volume: 8 Number: 3 June 1, 1983
  • Ünal Yurdagel
EN TR

Gıda İşleme Tekniğinin Vitamin Kaybı Üzerine Etkisi

Abstract

Çeşitli bitkisel ve hayvansal ürünleri dayanıklı hale getirmek üzere uygulanan yöntemlerin vitaminlere olumsuz etkileri gözlenmiştir. Bu vitaminler içinde Vitamin-C Vitamin-B1 önemli niceliklerde parçalanarak vitamin etkinliğini yitirirler. Bazı vitaminler, nikotinik asit ısısal işlemde ve alkali koşullarda artarlar. Vitamin-A’nın provitamini olan karotenlerde ısısal işlemede (haşlamada) tazeye nazaran suda çözünür kuru madde ile ilişkili olarak oransal bir artış gösterdiği saptanmıştır. Çoğu kez dayanıklı hale getirilmek istenen ürünlerin içerdikleri vitaminlerden gayri katkı vitaminler korunması istenen besin maddelerinin parçalanmasını önleyebilir. Bu nedenle çoğu kez bu amaca uygun olarak vitamin-C, vitamin-E katkı olarak kullanılır. Teknolojik yöntemler ve ürünün kendi yapısı beraberce etkili olarak mamulün renk, tekstür, koku tat ve bileşiminde değişmeleri oluştururlar. Bu değişmelere neden olan fiziksel, kimyasal ve fiziko-kimyasal tepkimelerin kontrollü koşullarda yapılması değişmelerin sınırını etkiler. Teknolojideki bu değişmelerin yanında beslenmeciler gıdalardan alınacak vitaminlerin en alt düzeyini sınırlamışlardır. Bireylere verilecek gıdalarda bu en alt düzeyin yeterince alınması koşulu toplumların sağlıklı yaşamının özüdür. Hayvansal kaynaklardan yararlanarak vitamin A’yı alamayan bireye provitamin-A kaynaklı bitkisel ürünler önerilir. Bu ekonomik güçlüğü taşıyan bireylerin alım gücünün bilinçlendirilmesi ile sağlanabilir. Toplu iletişim araçlarını bu yönde görevleri yadsınamaz.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Ünal Yurdagel This is me

Publication Date

June 1, 1983

Submission Date

February 13, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 1983 Volume: 8 Number: 3

APA
Yurdagel, Ü. (1983). Gıda İşleme Tekniğinin Vitamin Kaybı Üzerine Etkisi. Gıda, 8(3). https://izlik.org/JA62DB92PG
AMA
1.Yurdagel Ü. Gıda İşleme Tekniğinin Vitamin Kaybı Üzerine Etkisi. The Journal of Food. 1983;8(3). https://izlik.org/JA62DB92PG
Chicago
Yurdagel, Ünal. 1983. “Gıda İşleme Tekniğinin Vitamin Kaybı Üzerine Etkisi”. Gıda 8 (3). https://izlik.org/JA62DB92PG.
EndNote
Yurdagel Ü (June 1, 1983) Gıda İşleme Tekniğinin Vitamin Kaybı Üzerine Etkisi. Gıda 8 3
IEEE
[1]Ü. Yurdagel, “Gıda İşleme Tekniğinin Vitamin Kaybı Üzerine Etkisi”, The Journal of Food, vol. 8, no. 3, June 1983, [Online]. Available: https://izlik.org/JA62DB92PG
ISNAD
Yurdagel, Ünal. “Gıda İşleme Tekniğinin Vitamin Kaybı Üzerine Etkisi”. Gıda 8/3 (June 1, 1983). https://izlik.org/JA62DB92PG.
JAMA
1.Yurdagel Ü. Gıda İşleme Tekniğinin Vitamin Kaybı Üzerine Etkisi. The Journal of Food. 1983;8. Available at https://izlik.org/JA62DB92PG.
MLA
Yurdagel, Ünal. “Gıda İşleme Tekniğinin Vitamin Kaybı Üzerine Etkisi”. Gıda, vol. 8, no. 3, June 1983, https://izlik.org/JA62DB92PG.
Vancouver
1.Ünal Yurdagel. Gıda İşleme Tekniğinin Vitamin Kaybı Üzerine Etkisi. The Journal of Food [Internet]. 1983 Jun. 1;8(3). Available from: https://izlik.org/JA62DB92PG

35997    GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).