Öküzgözü ve Boğazkere Üzümleri Karışımının Şaraba İşlenmesinde Cibre Fermantasyonu Süresinin Fenol Bileşikleri Üzerine Etkisi

Volume: 30 Number: 1 February 1, 2005
  • Adnan Bozdoğan
  • M. Ümit Ünal
  • Hüseyin Erten
  • Turgut Cabaroğlu
EN TR

Öküzgözü ve Boğazkere Üzümleri Karışımının Şaraba İşlenmesinde Cibre Fermantasyonu Süresinin Fenol Bileşikleri Üzerine Etkisi

Abstract

Bu çalışmada kırmızı şarap üretiminde cibre fermantasyonu süresinin fenol bileşikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri (1:1) ve (2:1) oranlarında karıştırıldıktan sonra 25 °C’de 3, 5 ve 7 gün maserasyona bırakılmıştır. Maserasyon süresince toplam fenol bileşikleri, renk yoğunluğu ve renk tonu değerleri izlenmiştir. Her iki karışımda da fenol bileşiklerinin büyük kısmının maserasyonun ilk günlerinde, alkol fermantasyonu başlamadan önce şıraya geçtikleri, toplam fenol bileşiklerinin miktarının süreye bağlı olarak arttığı, antosiyanin miktarının ise 5. gün en yüksek değere ulaştığı ve 6.günden itibaren düştüğü saptanmıştır.  

Keywords

References

  1. Boulton RB, Singleton VL, Bısson LF. Kunkee RE. 1996. Principles and Practises of Wine Making , Chaman Hall. . pp.604.. Newyork.
  2. Burns J. Gardner PT. Matthews. D. Duthie. GG Lean. ME J. and Grozier. A. 2001. Extraction of phenolics and changes in antioxidant activity ol red wines during vinilicatlon. J. Agric. Food Chem.. 49:5797—5808.
  3. Canbaş A. 1971. Les Facteurs de dissolution des composes phénoiiques ou cours de la vinification. These Doctorat. 3 eme Cycle. Bordeaux.
  4. Canbaş A. 1978 Nevşehir-Ürgüp Çevresi Dimrit Üzümlerinden Daha İyi Kalitede Şarap Elde Etme Olanakları Üzerinde Tek— nolojik Araştırmalar. Doçentlik Tezi. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi, 1385, Adana.
  5. Canbaş A. 1983. Şaraplarda Fenol Bileşikleri ve Bunların Analiz Yöntemleri. No: Tekel 279 EM/003. 16s, İstanbul.
  6. Canbaş A.. Ünal Ü. Deryaoğlu. A. Erten. H. ve Cabaroğlu. T. 1995. Elazığ yöresi şaraplık Boğazkere ve Öküzgözü üzüm- leri üzerinde teknolojik araştırmalar l : 1988 ve 1989 yılı denemeleri. Gıda. 20(5) : 281-288.
  7. Deryaoğlu A. Coline JL. ve Canbaş A. 1997. Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinden elde edilen şaraplardaki fenol bileşikle- ri üzerine clbre fermantasyonunun etkisi. Gıda. 22(5) : 337-343.
  8. Mazza G, Fukumoto L. Delaquis. P, Girard B ve Ewer B. 1999. Anthocyanins. phenolics and color of Cabernet Franc. Mer- lot and Pinot Noir wines from British Columbia. J. Agric. Food Chem., 47: 4009-4017.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Adnan Bozdoğan This is me

M. Ümit Ünal This is me

Hüseyin Erten This is me

Turgut Cabaroğlu This is me

Publication Date

February 1, 2005

Submission Date

February 13, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2005 Volume: 30 Number: 1

APA
Bozdoğan, A., Ünal, M. Ü., Erten, H., & Cabaroğlu, T. (2005). Öküzgözü ve Boğazkere Üzümleri Karışımının Şaraba İşlenmesinde Cibre Fermantasyonu Süresinin Fenol Bileşikleri Üzerine Etkisi. Gıda, 30(1). https://izlik.org/JA44HM56CX
AMA
1.Bozdoğan A, Ünal MÜ, Erten H, Cabaroğlu T. Öküzgözü ve Boğazkere Üzümleri Karışımının Şaraba İşlenmesinde Cibre Fermantasyonu Süresinin Fenol Bileşikleri Üzerine Etkisi. The Journal of Food. 2005;30(1). https://izlik.org/JA44HM56CX
Chicago
Bozdoğan, Adnan, M. Ümit Ünal, Hüseyin Erten, and Turgut Cabaroğlu. 2005. “Öküzgözü Ve Boğazkere Üzümleri Karışımının Şaraba İşlenmesinde Cibre Fermantasyonu Süresinin Fenol Bileşikleri Üzerine Etkisi”. Gıda 30 (1). https://izlik.org/JA44HM56CX.
EndNote
Bozdoğan A, Ünal MÜ, Erten H, Cabaroğlu T (February 1, 2005) Öküzgözü ve Boğazkere Üzümleri Karışımının Şaraba İşlenmesinde Cibre Fermantasyonu Süresinin Fenol Bileşikleri Üzerine Etkisi. Gıda 30 1
IEEE
[1]A. Bozdoğan, M. Ü. Ünal, H. Erten, and T. Cabaroğlu, “Öküzgözü ve Boğazkere Üzümleri Karışımının Şaraba İşlenmesinde Cibre Fermantasyonu Süresinin Fenol Bileşikleri Üzerine Etkisi”, The Journal of Food, vol. 30, no. 1, Feb. 2005, [Online]. Available: https://izlik.org/JA44HM56CX
ISNAD
Bozdoğan, Adnan - Ünal, M. Ümit - Erten, Hüseyin - Cabaroğlu, Turgut. “Öküzgözü Ve Boğazkere Üzümleri Karışımının Şaraba İşlenmesinde Cibre Fermantasyonu Süresinin Fenol Bileşikleri Üzerine Etkisi”. Gıda 30/1 (February 1, 2005). https://izlik.org/JA44HM56CX.
JAMA
1.Bozdoğan A, Ünal MÜ, Erten H, Cabaroğlu T. Öküzgözü ve Boğazkere Üzümleri Karışımının Şaraba İşlenmesinde Cibre Fermantasyonu Süresinin Fenol Bileşikleri Üzerine Etkisi. The Journal of Food. 2005;30. Available at https://izlik.org/JA44HM56CX.
MLA
Bozdoğan, Adnan, et al. “Öküzgözü Ve Boğazkere Üzümleri Karışımının Şaraba İşlenmesinde Cibre Fermantasyonu Süresinin Fenol Bileşikleri Üzerine Etkisi”. Gıda, vol. 30, no. 1, Feb. 2005, https://izlik.org/JA44HM56CX.
Vancouver
1.Adnan Bozdoğan, M. Ümit Ünal, Hüseyin Erten, Turgut Cabaroğlu. Öküzgözü ve Boğazkere Üzümleri Karışımının Şaraba İşlenmesinde Cibre Fermantasyonu Süresinin Fenol Bileşikleri Üzerine Etkisi. The Journal of Food [Internet]. 2005 Feb. 1;30(1). Available from: https://izlik.org/JA44HM56CX

35997    GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).