Bu
çalışmanın amacı farklı konsantrasyonlarla yeşil çay tozu (YÇT) ilavesiyle
üretilen dondurmaların belirli fizikokimyasal özelliklerini, organik asit ve mineral
içeriğini değerlendirmektir. YÇT’nin artışı, yağ, titrasyon asitliği,
vizkozite, overrun ve b* değerlerinde
artışa; kuru madde, protein, pH, ilk damlama zamanı, erime süresi, L* ve a* değerlerinde ise düşüşe sebep olmuştur. Sitrik,
laktik, asetik ve propionik asit miktarları YÇT konsantrasyonlarına paralel
olarak artmış, orotik ve butirik asit miktarları azalmıştır. Yeşil çayın
ilavesiyle Ca, Cu, Mg, K, Zn ve Na minerallerinin oranı artış gösterirken,
hiçbir örnekte Al ve Fe bulunmamıştır. Duyusal değerlendirmede sırasıyla en
yüksek kabul edilebilirlik skoru kontrol numunesi, YÇT(%1) ve YÇT(%2)
numunelerine verilmiştir.
This study aimed
to evaluate certain physicochemical quality characteristics, organic acid and
mineral compositions of ice creams produced with different green tea powder
(GTP) concentrations. The increment of GTP caused an increase in the fat,
titratable acidity, viscosity, overrun and b*
values, while decreasing the total solid, protein, pH, first dripping time,
complete melting time, L*
and a* values. The citric, lactic, acetic and propionic acid
amounts of samples showed an increase with the increment of GTP, while orotic
and butyric acids decreased. Conversely, malic acid was not detected in any of
the samples. The Ca, Cu, Mg, K, Zn and Na concentrations of samples increased
with the increment of GTP, while Al and Fe were not found in any of the
samples. On the sensory evaluation, the highest overall acceptability scores
were given to control by the panellists and followed by GTP(%1) and
GTP(%2), respectively.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | April 15, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 42 Issue: 2 |