In this study, drying kinetics of chlorpyrifos, diazinon, dimethoate and
methidathion pesticides on grape samples were determined. Grapes were dried
under two conditions: by sunlight (for 21 days) and in a ventilated oven at
different temperatures (at 50 °C for 72 hrs, at 60 °C for 60 hrs, at 70 °C for
48 hrs, at 80°C for 36 hrs). During sun drying, half-lives
of chlorpyrifos,
diazinon and methidathion were 5.64, 6.42 and 5.25 days,
respectively. The data for dimethoate did not fit 0th,, 1st
and 2nd order kinetics. During oven-drying, the pesticides followed
the first order kinetic model. When the temperature increased, degradation of
pesticides raised. The activation energies of dimethoate,
diazinon, chlorpyrifos and methidathion were calculated as 42.02, 42.18, 42.01
and 41.08 J/mol, respectively.
Bu çalışmada üzümlerde bulunan chlorpyrifos,
diazinon, dimethoate ve methidathion pestisitlerinin kurutma kinetikleri
belirlenmiştir. Güneşte ve
farklı sıcaklılarda (50°C’de 72 saat, 60°C’de 60 saat, 70°C’de 48 saat, 80°C’de
36 saat süre ile) hava akımlı etüvde kurutma işlemi olmak üzere iki farklı
kurutma işlemi uygulanmıştır. Güneşte kurutma işleminde
chlorpyrifos, diazinon ve methidathion pestisitlerinin yarılanma ömürleri
sırasıyla 5.64, 6.42 ve 5.25 gün olarak bulunmuştur. Dimethoate verileri 0., 1. ve 2. derece kinetik uyumu
göstermemiştir. Sıcaklık yükseldikçe pestisitlerin parçalanması artmıştır. Dimethoate, diazinon, chlorpyrifos ve methidathionun aktivasyon
enerjileri sırasıyla 42.02, 42.18, 42.01 ve 41.08 J/mol olarak hesaplanmıştır.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | April 15, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 42 Issue: 2 |