The
objective of this study is to examine the prevalence of
mites in the cheese of Nigde region and to determine the state of the
infestation in the region. The study examines the presence of mites in 226
cheese samples (61 Turkish kashar cheese samples and 165 tulum cheese samples)
collected between June-November 2011. The results show that mites were detected
in 2 (0.88%) out of 226 cheese samples tested. Eggs, nymph and adult stages of
the Acarus siro were seen in the
cheese, whereas no larvae stage were found. Monthly prevalence of mites was determined as between 0-2% in the
cheeses. A prevalence was only detected in August (2%) and September (1.85%),
whereas, in the other months infestation was not found.
In conclusion, this study is the first one to
identify the prevalence of mites in the cheese of Nigde region. Also, the rate
of mites in the cheese examined was established as 0.88%.
Bu çalışma, Niğde yöresi peynirlerinde akar varlığının ortaya çıkarılması ve bölgenin akar
enfestasyonu durumunun saptanması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla,
Haziran-Kasım 2011 tarihleri arasında Niğde
yöresinden toplam 226 adet peynir (61 adet kaşar ve 165 adet tulum)
toplanmış ve akar varlığı yönünden incelenmiştir. Çalışma sonucunda incelenen
226 adet peynir numunesinin 2 (%0.88)’sinde Acarus
siro varlığı tespit edilmiştir.
Acarus siro’nun yumurta, nimf ve erişkin dönemlerine rastlanmış olup larva
dönemi ise belirlenememiştir. Akarların peynirlerdeki aylık prevalansı %0-2
arasında saptanmıştır. Aylara göre A.
siro prevalansı, Ağustos ayında %2, Eylül ayında %1.85 olarak saptanmış
buna karşılık çalışma yapılan diğer aylarda enfestasyon tespit edilmemiştir.
Other ID | GD17019 |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | May 15, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 42 Issue: 4 |