Bu
çalışmada 13 adet eşek sütünün kimyasal özelliklerinden kuru madde (%), yağ (%),
pH ve titrasyon asitliği (˚SH) değerleri belirlenmiştir. Mikrobiyolojik
analizlerden toplam aerobik mezofil bakteri (TAMB), laktik asit bakterileri
(LAB), koliform grup bakteri, enterokok, stafilokok/ mikrokok ve Staphylococcus aureus analizleri
gerçekleştirilmiştir. Eşek sütünün protein profili Sodyum Dodesil Sulfat
Poliakrilamid Jel Elektroforezi (SDS-PAGE) yöntemi ile belirlenmiştir. Eşek
sütlerinde pH, titrasyon asitliği, kuru madde ve yağ değerleri sırasıyla
7.16-7.62, 2.0-3.5, 8.42-9.82, 0.40-0.95 aralıklarında değişim göstermiştir.
Örneklerin toplam mezofil aerob bakteri sayısı 3.12-7.48 log kob/mL, laktobasil
ve laktokok sayısı 3.35-5.58 log kob/mL, 4.3-6.93 log kob/mL, enterokok
3.55-5.01 log kob/mL, koliform grup bakteri sayısı 3.51-6.45 log kob/mL, stafilokok/mikrokok
sayısı 3.53-6.31 log kob/mL olarak saptanmıştır. Tüm süt örneklerinde Staphylococcus aureus'a rastlanmamıştır.
In this study, dry matter (%), fat (%), pH and
titratable acidity (˚SH) values were determined from chemical properties of 13
donkey's milk. Total aerobic mesophilic bacteria (TAMB), lactic acid bacteria
(LAB), coliform group bacteria, enterococci, staphylococcus/micrococcus and Staphylococcus aureus analyses were
performed. Donkey's milk protein profile
determined by sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel electrophoresis
(SDS-page) method. pH, titratable acidity, dry matter and fat values ranged
from 7.16 to 7.62, 2.0 to 3.25, 8.42 to 9.82, 0.40 to 0.95 respectively. The
total mesophilic aerob bacteria counts of the samples were determined 3.12-7.48
log-cfu/mL, Lactobacilli and Lactococci 3.35-5.58
log-cfu/mL, 4.3-6.93 log-cfu/mL,
Enterococci spp 3.55-5.01 log-cfu/mL, Coliform group bacteria counts 3.51-6.45
log-cfu/mL and Staphylococcus/micrococcus
3.53-6.31 log-cfu/mL. Staphylococcus
aureus was not detected in all milk samples.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | March 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 42 Issue: 4 |