Research Article
BibTex RIS Cite

AN ADAPTATION STRATEGY TO IMPROVE THE PROTEOLYTIC ACTIVITIES OF LACTIC ACID BACTERIA ISOLATED FROM PICKLES

Year 2017, Volume: 42 Issue: 5, 561 - 567, 25.07.2017

Abstract

This study aimed to increase the proteolytic activity of 10
lactic acid bacteria (LAB) species isolated from pickles, which had low
activity.
For
this purpose, a nine-step adaptation through the gradual addition of MRS Broth
with peptone and a subsequent four-step adaptation through the gradual addition
of MRS Broth with skim milk were applied. A slight improvement of the proteolytic
activity following the gradual addition of MRS Broth with peptone was observed only
in six LAB samples, of which Pediococcus ethanoliduras 513 showed the
highest activity at the ninth step.
At the 13th
step corresponding to the last step of the skim milk adaptation, only L.
buchneri
114, L. brevis 494, and L. plantarum 380 showed slightly
higher activity compared to that at the ninth step. In conclusion, peptone and
skim milk adaptations did not yield any industrially significant increase in the
proteolytic activity of the 10 LAB strains isolated from pickles. An important increase
was only obtained in the proteolytic activity of L. plantarum 380. Its
initial activity of 0.095 mM pNA increased to 0.182 mM pNA and finally to 0.250
pNA at the ninth and 13th steps, respectively, but this increase is
too small for industrial applications. 

BİTKİ KAYNAKLI LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN PROTEOLİTİK AKTİVİTELERİNİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN ADAPTASYON ÇALIŞMASI

Year 2017, Volume: 42 Issue: 5, 561 - 567, 25.07.2017

Abstract

Bu çalışmada turşulardan izole edilen
bitki kaynaklı ve düşük proteaz aktivitesine sahip 10 adet laktik asit
bakterisinin proteolitik aktivitesinin artırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla,
artan oranda pepton ilave edilmiş MRS Broth besiyerinde 9 aşamalı adaptasyon,
ardından süt tozu ilaveli MRS Broth besiyerinde 4 aşamalı adaptasyon
gerçekleştirilmiştir. Pepton adaptasyonunun 9. aşamasından sonra, yalnızca 6
adet LAB örneği başlangıca kıyasla bir miktar yüksek aktivite değeri göstermiş;
bu aşamada en yüksek aktiviteyi P. ethanoliduras (513) göstermiştir. 13.
aşamada (süt tozu adaptasyonu), yalnızca Lb. buchneri (114), Lb. brevis
(494) ve Lb. plantarum (380) örneklerinin aktivite değerleri 9. aşamaya
göre bir miktar artmıştır. Sonuç olarak;
pepton
ve yağsız süt tozuna adaptasyon çalışmaları, deneme kapsamındaki bitki kaynaklı
10 adet LAB suşuna belirgin bir proteolitik akvite artışı kazandırmamış,
13 aşamalı adaptasyon çalışması boyunca
yalnızca Lb. plantarum (k.k.no 380) örneğinin proteolitik aktivite
değerinde, bir miktar artış olduğu saptanmıştır (0.095 mM pNA (başlangıç),
0.182 mM pNA (9. aşama) ve 0.250 mM pNA (13. aşama)).

There are 0 citations in total.

Details

Other ID GD17060
Journal Section Articles
Authors

Filiz Özçelik

Fatma Güler This is me

Publication Date July 25, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 42 Issue: 5

Cite

APA Özçelik, F., & Güler, F. (2017). BİTKİ KAYNAKLI LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN PROTEOLİTİK AKTİVİTELERİNİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN ADAPTASYON ÇALIŞMASI. Gıda, 42(5), 561-567.
AMA Özçelik F, Güler F. BİTKİ KAYNAKLI LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN PROTEOLİTİK AKTİVİTELERİNİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN ADAPTASYON ÇALIŞMASI. The Journal of Food. October 2017;42(5):561-567.
Chicago Özçelik, Filiz, and Fatma Güler. “BİTKİ KAYNAKLI LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN PROTEOLİTİK AKTİVİTELERİNİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN ADAPTASYON ÇALIŞMASI”. Gıda 42, no. 5 (October 2017): 561-67.
EndNote Özçelik F, Güler F (October 1, 2017) BİTKİ KAYNAKLI LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN PROTEOLİTİK AKTİVİTELERİNİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN ADAPTASYON ÇALIŞMASI. Gıda 42 5 561–567.
IEEE F. Özçelik and F. Güler, “BİTKİ KAYNAKLI LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN PROTEOLİTİK AKTİVİTELERİNİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN ADAPTASYON ÇALIŞMASI”, The Journal of Food, vol. 42, no. 5, pp. 561–567, 2017.
ISNAD Özçelik, Filiz - Güler, Fatma. “BİTKİ KAYNAKLI LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN PROTEOLİTİK AKTİVİTELERİNİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN ADAPTASYON ÇALIŞMASI”. Gıda 42/5 (October 2017), 561-567.
JAMA Özçelik F, Güler F. BİTKİ KAYNAKLI LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN PROTEOLİTİK AKTİVİTELERİNİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN ADAPTASYON ÇALIŞMASI. The Journal of Food. 2017;42:561–567.
MLA Özçelik, Filiz and Fatma Güler. “BİTKİ KAYNAKLI LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN PROTEOLİTİK AKTİVİTELERİNİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN ADAPTASYON ÇALIŞMASI”. Gıda, vol. 42, no. 5, 2017, pp. 561-7.
Vancouver Özçelik F, Güler F. BİTKİ KAYNAKLI LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN PROTEOLİTİK AKTİVİTELERİNİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN ADAPTASYON ÇALIŞMASI. The Journal of Food. 2017;42(5):561-7.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/