Chestnut bee pollen is a
high antioxidative natural bee product. In this study the phenolic compounds in
chestnut bee pollen were determined by HPLC-DAD system. Ethanol, water and
methanol were used for the extraction of antioxidant compounds from chestnut
bee pollen. The total phenolic contents and antioxidant capacities of extracts
were determined by Folin-Ciocalteu, CHROMAC (Cr(VI) reduction antioxidant
capacity) and FRAP (ferric reducing antioxidant power) methods,
respectively. When compared the amounts of
phenolic compounds and spectroscopic results (total phenolic contents and
antioxidant capacities), the most suitable solvent was found ethanol for the
extraction of antioxidant compounds from bee pollen. The major phenolic
compounds in the chestnut bee pollen were determined as pinocembrin, chrysin,
galangin and hyperoside with the contents of 1.246, 0.332, 0.122 and 0.516 mg/g
of bee pollen, respectively. And also it was determined that the chestnut bee
pollen was inhibited 11% of DNA oxidation in Fenton medium.
Kestane arı poleni antioksidan özelliği yüksek doğal bir
arı ürünüdür. Bu çalışmada kestane arı poleninde bulunan fenolik bileşikler
HPLC-DAD cihazı ile tayin edilmiştir. Kestane poleninden antioksidan
bileşiklerin ekstraksiyonu için etanol, su ve metanol çözücüleri
kullanılmıştır. Ekstraktların toplam fenolik madde içeriği ve antioksidan
kapasiteleri sırasıyla Folin-Ciocalteu, CHROMAC (Cr (VI) indirgen antioksidan
kapasite) ve FRAP (demir iyonu indirgeyici antioksidan güç) yöntemleri ile
belirlenmiştir. Fenolik madde miktarları ve spektroskopik sonuçlar (toplam
fenolik miktarları ve antioksidan kapasiteleri) karşılaştırıldığında arı
poleninden antioksidan bileşiklerin ekstraksiyonu için en iyi çözücünün etanol
olduğu bulunmuştur. Pinocembrin, chrysin, galangin ve hyperoside sırasıyla 1.246, 0.332, 0.122 and 0.516
mg/g örnek içeriği ile kestane arı poleninde bulunan başlıca fenolik
bileşiklerdir. Bununla birlikte Fenton ortamında,
kestane poleninin DNA oksidasyonunu %11 oranında önlediği belirlenmiştir.
Other ID | GD17055 |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 15, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 43 Issue: 1 |