Bu çalışmada, Listeria monocytogenes ile inoküle
edilen beyaz şapkalı kültür mantarı (Agaricus bisporus) dilimleri,
kuvars camdan farklı uzaklık (5, 8, 13 cm) ve sürelerde (5, 15, 30, 45, 60 s),
4.00-101.26 J/cm2 enerji dozu aralığında atımlı UV (PUV) ışığa maruz
bırakılarak L. monocytogenes’in inaktivasyonu incelenmiştir. En yüksek
ve en düşük mikrobiyal azalma sırasıyla 1.96 log KOB/g (5 cm-60 s) ve 0.48 log
KOB/g (13 cm-5 s) olarak bulunmuştur. İşlem süresi ve kuvars cama olan yakınlık
arttıkça mantar yüzeyinde esmerleşmenin arttığı, nem miktarı ve su
aktivitesinin ise azaldığı gözlemlenmiştir. 5 cm-60 s işlem koşullarında
mantarın antioksidan aktivitesinde belirgin bir artış sağlanmıştır (P <0.05).
Sonuç olarak bu çalışma ile PUV ışığın kültür mantarı yüzeyinde L.
monocytogenes için potansiyel bir dekontaminasyon yöntemi olduğu ve kültür
mantarının antioksidan seviyesindeki artış ile besin değerini de olumlu yönde etkileyebileceği
düşünülmektedir.
In this study, the sliced button mushrooms (Agaricus
bisporus) which were inoculated with Listeria monocytogenes were
exposed to pulsed UV (PUV) light at the energy dose ranging between 4.00-101.26
J/cm2, at different distances from the quartz window (5, 8, 13 cm)
for different times (5, 15, 30, 45, 60 s). The highest and lowest inactivation
values were determined as 1.96 log CFU/g (5 cm-60 s) and 0.48 log CFU/g (13
cm-5 s), respectively. As the treatment time and proximity to the quartz window
increased the browning on the mushroom surface increased. Also, moisture
content and water activity decreased. After the 5 cm-60 streatment a
significant increase in antioxidant activity of the mushroom was obtained (P
<0.05). This study demonstrated that PUV light is a potential technique
for the elimination of L. monocytogenes on button mushrooms and may
affect the nutritional value positive by increasing the antioxidant level of
mushrooms.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | November 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 43 Issue: 6 |