Bilinçli tüketici kavramı doğrultusunda yapılan
çalışmalar sonucunda probiyotik süt ürünleri sağlıklı gıda olarak tüketiciler
tarafından daha çok tercih edilmektedir. Tüketicilerin sağlıklı yaşam için
besin desteğinin önemini anlaması, hayvanları koruma ve ekolojik olarak
dengenin sağlanması gibi sebeplerle beraber vegan ve vejeteryan beslenme
tipleri ortaya çıkmıştır. Vejeteryan beslenme tiplerinden semi, lakto-ova
vejeteryanlar süt ürünleri tüketirken; ova vejeteryanlar, lakto vejeteryanlar
ve veganlar ise hayvan kaynaklı süt ütünleri tüketmemektedirler. Bu beslenme
tarzını benimseyen kişiler için ise hayvansal kaynaklardan arındırılmış,
tamamen bitki kaynaklı süt ürünlerine ihtiyaç hızla artmıştır. Probiyotik vegan
ve vejeteryan ürünlerin geliştirilmesi beslenme ve sağlığa etkilerinin yanısıra
bitkisel kaynaktan gelen prebiyotiklerden dolayı sinbiyotik ürün oluşumunu
sağlamaktadır. Probiyotik ürünlerin veganlar ve vejeteryanlar tarafından
tüketilmesiyle bağışıklık sisteminin direnç kazanması, immünoglubulin üretimi
artması, kolon ve karaciğerin temizlenmesi ve kalsiyum emiliminin artması gibi
faydaları bulunmaktadır. Bu derlemede bitkisel bazlı sütler ve probiyotik
bakteriler kullanılarak üretilen yoğurtlar ve içecekler, vegan ortamda
geliştirilmiş probiyotik kültürler hakkında değerlendirme yapılacaktır.
As a result of studies conducted
in line with the conscious consumer concept, probiotic dairy products are
preferred by consumers as healthy food. Understanding the importance of
nutritional support for healthy lifestyle, protection of animal and the
ecological balance has emerged to vegan and vegetarian diet types. While semi
and lacto-ovo vegetarians consume dairy products; ovo, lacto vegetarians and
vegans don’t consume milk products from animal origin. The need for
herbal-derived dairy products has increased rapidly for vegan and vegetarian
diet. The development of probiotic vegan and vegetarian products enables the
formation of synbiotic products due to their nutritional and health effects as
well as prebiotics from the plant source. The use of probiotic products by
vegans and vegetarians provide to develop resistance of the immune system,
increasing the production of immunoglubulin and calcium absorption. In this
article, evaluation of plant-based probiotic dairy products in vegan-vegetarian
diets are evaluated.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | May 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 44 Issue: 3 |