Bilinçli tüketici kavramı doğrultusunda yapılan çalışmalar sonucunda probiyotik süt ürünleri sağlıklı gıda olarak tüketiciler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Tüketicilerin sağlıklı yaşam için besin desteğinin önemini anlaması, hayvanları koruma ve ekolojik olarak dengenin sağlanması gibi sebeplerle beraber vegan ve vejeteryan beslenme tipleri ortaya çıkmıştır. Vejeteryan beslenme tiplerinden semi, lakto-ova vejeteryanlar süt ürünleri tüketirken; ova vejeteryanlar, lakto vejeteryanlar ve veganlar ise hayvan kaynaklı süt ütünleri tüketmemektedirler. Bu beslenme tarzını benimseyen kişiler için ise hayvansal kaynaklardan arındırılmış, tamamen bitki kaynaklı süt ürünlerine ihtiyaç hızla artmıştır. Probiyotik vegan ve vejeteryan ürünlerin geliştirilmesi beslenme ve sağlığa etkilerinin yanısıra bitkisel kaynaktan gelen prebiyotiklerden dolayı sinbiyotik ürün oluşumunu sağlamaktadır. Probiyotik ürünlerin veganlar ve vejeteryanlar tarafından tüketilmesiyle bağışıklık sisteminin direnç kazanması, immünoglubulin üretimi artması, kolon ve karaciğerin temizlenmesi ve kalsiyum emiliminin artması gibi faydaları bulunmaktadır. Bu derlemede bitkisel bazlı sütler ve probiyotik bakteriler kullanılarak üretilen yoğurtlar ve içecekler, vegan ortamda geliştirilmiş probiyotik kültürler hakkında değerlendirme yapılacaktır.
As a result of studies conducted in line with the conscious consumer concept, probiotic dairy products are preferred by consumers as healthy food. Understanding the importance of nutritional support for healthy lifestyle, protection of animal and the ecological balance has emerged to vegan and vegetarian diet types. While semi and lacto-ovo vegetarians consume dairy products; ovo, lacto vegetarians and vegans don’t consume milk products from animal origin. The need for herbal-derived dairy products has increased rapidly for vegan and vegetarian diet. The development of probiotic vegan and vegetarian products enables the formation of synbiotic products due to their nutritional and health effects as well as prebiotics from the plant source. The use of probiotic products by vegans and vegetarians provide to develop resistance of the immune system, increasing the production of immunoglubulin and calcium absorption. In this article, evaluation of plant-based probiotic dairy products in vegan-vegetarian diets are evaluated.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Science |
Published Date | 2019 |
Journal Section | Articles |
Authors |
|
Publication Date | May 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019, Volume 44, Issue 3 |
Bibtex | @review { gida451597, journal = {Gıda}, issn = {1300-3070}, eissn = {1309-6273}, address = {}, publisher = {Gıda Teknolojisi Derneği}, year = {2019}, volume = {44}, number = {3}, pages = {453 - 462}, doi = {10.15237/gida.GD18083}, title = {VEGAN VE VEJETARYAN BESLENMEDE PROBİYOTİK BİTKİSEL BAZLI SÜT ÜRÜNLERİNİN YERİ}, key = {cite}, author = {Akpınar, Aslı and Erk, Gizem and Seven, Ahmet} } |
APA | Akpınar, A. , Erk, G. & Seven, A. (2019). VEGAN VE VEJETARYAN BESLENMEDE PROBİYOTİK BİTKİSEL BAZLI SÜT ÜRÜNLERİNİN YERİ . Gıda , 44 (3) , 453-462 . DOI: 10.15237/gida.GD18083 |
MLA | Akpınar, A. , Erk, G. , Seven, A. "VEGAN VE VEJETARYAN BESLENMEDE PROBİYOTİK BİTKİSEL BAZLI SÜT ÜRÜNLERİNİN YERİ" . Gıda 44 (2019 ): 453-462 <https://dergipark.org.tr/en/pub/gida/issue/44377/451597> |
Chicago | Akpınar, A. , Erk, G. , Seven, A. "VEGAN VE VEJETARYAN BESLENMEDE PROBİYOTİK BİTKİSEL BAZLI SÜT ÜRÜNLERİNİN YERİ". Gıda 44 (2019 ): 453-462 |
RIS | TY - JOUR T1 - VEGAN VE VEJETARYAN BESLENMEDE PROBİYOTİK BİTKİSEL BAZLI SÜT ÜRÜNLERİNİN YERİ AU - Aslı Akpınar , Gizem Erk , Ahmet Seven Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.15237/gida.GD18083 DO - 10.15237/gida.GD18083 T2 - Gıda JF - Journal JO - JOR SP - 453 EP - 462 VL - 44 IS - 3 SN - 1300-3070-1309-6273 M3 - doi: 10.15237/gida.GD18083 UR - https://doi.org/10.15237/gida.GD18083 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 The Journal of Food VEGAN VE VEJETARYAN BESLENMEDE PROBİYOTİK BİTKİSEL BAZLI SÜT ÜRÜNLERİNİN YERİ %A Aslı Akpınar , Gizem Erk , Ahmet Seven %T VEGAN VE VEJETARYAN BESLENMEDE PROBİYOTİK BİTKİSEL BAZLI SÜT ÜRÜNLERİNİN YERİ %D 2019 %J Gıda %P 1300-3070-1309-6273 %V 44 %N 3 %R doi: 10.15237/gida.GD18083 %U 10.15237/gida.GD18083 |
ISNAD | Akpınar, Aslı , Erk, Gizem , Seven, Ahmet . "VEGAN VE VEJETARYAN BESLENMEDE PROBİYOTİK BİTKİSEL BAZLI SÜT ÜRÜNLERİNİN YERİ". Gıda 44 / 3 (May 2019): 453-462 . https://doi.org/10.15237/gida.GD18083 |
AMA | Akpınar A. , Erk G. , Seven A. VEGAN VE VEJETARYAN BESLENMEDE PROBİYOTİK BİTKİSEL BAZLI SÜT ÜRÜNLERİNİN YERİ. The Journal of Food. 2019; 44(3): 453-462. |
Vancouver | Akpınar A. , Erk G. , Seven A. VEGAN VE VEJETARYAN BESLENMEDE PROBİYOTİK BİTKİSEL BAZLI SÜT ÜRÜNLERİNİN YERİ. Gıda. 2019; 44(3): 453-462. |
IEEE | A. Akpınar , G. Erk and A. Seven , "VEGAN VE VEJETARYAN BESLENMEDE PROBİYOTİK BİTKİSEL BAZLI SÜT ÜRÜNLERİNİN YERİ", Gıda, vol. 44, no. 3, pp. 453-462, May. 2019, doi:10.15237/gida.GD18083 |