BibTex RIS Cite

Modified Atmosphere Packaging (MAP) in Food Preservation (Turkish with English Abstract)

Year 1996, Volume: 21 Issue: 1, - , 01.02.1996

Abstract

Modified atmosphere packaging (MAP) has emerged as one of today’s most significant food preservation technologies. Although commercial use of MA is primarily limited to international transport of selected products, additional applications and increased use of its seem likely as the economics become more favorable. Recently, development actions have been towards adapting the technology for downstream distribution and consumer-size packaging. Purpose of controlling the biochemical, enzymatic and microbial actions and the preventing spoilage, three main gases (CO2, O2, N2) are being used on MAP. On the other hand, oxygen absorbers are also used to remove oxygen from within the package. Since oxygen absorbers reduce oxygen concentration in a container to 100 ppm or even lower order and maintain those level, they are drawing attention as a new packaging method for preserving freshness.

Gıda Muhafazasında Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP)

Year 1996, Volume: 21 Issue: 1, - , 01.02.1996

Abstract

Modifiye atmosfer paketleme (MAP), günümüzün önemli gıda muhafaza tekniklerinden biridir. Modifiye atmosferin ticari olarak kullanımı önceleri belli bazı ürünlerin uluslar arası taşıması ile sınırlıyken, bu konuda değişik uygulamaların mümkün olması, giderek gelişmesi ve bu yöntemin ekonomik oluşu gibi nedenlerle zamanla yaygınlaşmıştır. Son yıllardaki gelişmelere paralel olarak ürünün pazara dağıtımı ve tüketici boyutlarındaki paketlemede de modifiye atmosfer yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Biyokimyasal, enzimatik ve mikrobiyolojik olayları engelleyerek bozulmayı kontrol altına almak amacıyla MAP’de üç farklı gazdan (CO2, O2, N2) yararlanılmaktadır. Ayrıca, paket içindeki oksijenin uzaklaştırılması için oksijen absorbeleri de kullanılmaktadır. Paket içindeki oksijen konsantrasyonunun 100 ppm ve daha fazla düşürülmesinde ve bu düzeyde tutulmasında yardımcı olan oksijen absorbeleri, ürün tazeliğin korunmasında yeni bir paketleme yöntemi olarak dikkat çekmektedir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Bediha Erding This is me

Jale Acar This is me

Publication Date February 1, 1996
Published in Issue Year 1996 Volume: 21 Issue: 1

Cite

APA Erding, B. ., & Acar, J. . (1996). Gıda Muhafazasında Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP). Gıda, 21(1).
AMA Erding B, Acar J. Gıda Muhafazasında Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP). The Journal of Food. February 1996;21(1).
Chicago Erding, Bediha, and Jale Acar. “Gıda Muhafazasında Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP)”. Gıda 21, no. 1 (February 1996).
EndNote Erding B, Acar J (February 1, 1996) Gıda Muhafazasında Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP). Gıda 21 1
IEEE B. . Erding and J. . Acar, “Gıda Muhafazasında Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP)”, The Journal of Food, vol. 21, no. 1, 1996.
ISNAD Erding, Bediha - Acar, Jale. “Gıda Muhafazasında Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP)”. Gıda 21/1 (February 1996).
JAMA Erding B, Acar J. Gıda Muhafazasında Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP). The Journal of Food. 1996;21.
MLA Erding, Bediha and Jale Acar. “Gıda Muhafazasında Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP)”. Gıda, vol. 21, no. 1, 1996.
Vancouver Erding B, Acar J. Gıda Muhafazasında Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP). The Journal of Food. 1996;21(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/