Bu çalışmada, normal oda şartlarına (22.1 °C, %43.7 nispi nem) 72 saat ambalajlı ve ambalajsız olarak depolanan ekmeklerin kabuk ve iç kısımlarının su aktivitesi değerleri incelenmiştir. PA / PE (20/70) poşet ile ambalajlanarak depolanan ekmeklerin su aktivite değerleri, ambalajsız olanlara göre daha yüksek bulunmuştur. Ambalajlama işlemi ekmeklerin başlangıçta sahip oldukları su aktivite değerlerini önemli düzeyde (P< 0.01) düşürmediği için ekmeklerin bayatlamalarını da geciktirmiştir.
In this study, water activity values of storaged breads which were packed and nonpacked in the room conditions at 72 hours were determined. It was obtained that water activity values of packed breads were higher than nonpacked breads. The packaging processes has affected the water activity values of the breads in accordance with the beginning as decreasing. Therefore, this processes has delayed stale of the breads.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2006 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 31 Issue: 1 |