BibTex RIS Cite

A Research on the Effects of Some Nitrogen Containing Additives on Enzyme Production During Rennet Production from Mucor miehei (Turkish with English Abstract)

Year 1986, Volume: 11 Issue: 2, - , 01.04.1986

Abstract

In the production of cheese, it is necessary to coagulate the milk in order to be able to separate the casein from the whey. These enzyme can be obtained from various sources and microorganisms. Enzyme from Mucor miehei appears to possess a more favorable ratio between milk coagulating and proteolytic activity.            In this study, the effect of nitrogenous additives on enzyme activity has been searched. Addition of ground malt, soy flour and powdered whey as nitrogen supplement to the medium showed positive effect on enzyme activity. Vacuum dried and powdered enzyme showed almost similar activity as in commercial rennet preparat.    

Mucor miehei’den Rennet Üretiminde Bazı Azotlu Katkı Maddelerinin Enzim Üretimine Etkisi Üzerinde bir Araştırma

Year 1986, Volume: 11 Issue: 2, - , 01.04.1986

Abstract

Peynir yapımında kullanılan ve değişik kaynaklardan elde edilebilen proteazların son yıllarda mikrobiyel yolla üretimi önem kazanmıştır. Bu çalışmada Mucor miehei’den rennet üretiminde, üretime etkili bazı faktörler, özellikle bazı azotlu katkı maddelerinin besi yerine ilavesinin enzim aktivitesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Katkı maddesi olarak kullanılan malt ve soya unları ile peynir altı suyu tozunun besiyerine belirli oranlarda ilavesinin enzim aktivitesini artırdığı gözlenmiştir. Vakum altında kurutulup toz hale getirilmiş enzimlerin, ticari enzim preparatlarına eşdeğer aktivite gösterdikleri saptanmıştır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Sedat Dönmez This is me

Filiz Özçelik This is me

Publication Date April 1, 1986
Published in Issue Year 1986 Volume: 11 Issue: 2

Cite

APA Dönmez, S. ., & Özçelik, F. . (1986). Mucor miehei’den Rennet Üretiminde Bazı Azotlu Katkı Maddelerinin Enzim Üretimine Etkisi Üzerinde bir Araştırma. Gıda, 11(2).
AMA Dönmez S, Özçelik F. Mucor miehei’den Rennet Üretiminde Bazı Azotlu Katkı Maddelerinin Enzim Üretimine Etkisi Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. April 1986;11(2).
Chicago Dönmez, Sedat, and Filiz Özçelik. “Mucor miehei’den Rennet Üretiminde Bazı Azotlu Katkı Maddelerinin Enzim Üretimine Etkisi Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 11, no. 2 (April 1986).
EndNote Dönmez S, Özçelik F (April 1, 1986) Mucor miehei’den Rennet Üretiminde Bazı Azotlu Katkı Maddelerinin Enzim Üretimine Etkisi Üzerinde bir Araştırma. Gıda 11 2
IEEE S. . Dönmez and F. . Özçelik, “Mucor miehei’den Rennet Üretiminde Bazı Azotlu Katkı Maddelerinin Enzim Üretimine Etkisi Üzerinde bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 11, no. 2, 1986.
ISNAD Dönmez, Sedat - Özçelik, Filiz. “Mucor miehei’den Rennet Üretiminde Bazı Azotlu Katkı Maddelerinin Enzim Üretimine Etkisi Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 11/2 (April 1986).
JAMA Dönmez S, Özçelik F. Mucor miehei’den Rennet Üretiminde Bazı Azotlu Katkı Maddelerinin Enzim Üretimine Etkisi Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. 1986;11.
MLA Dönmez, Sedat and Filiz Özçelik. “Mucor miehei’den Rennet Üretiminde Bazı Azotlu Katkı Maddelerinin Enzim Üretimine Etkisi Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda, vol. 11, no. 2, 1986.
Vancouver Dönmez S, Özçelik F. Mucor miehei’den Rennet Üretiminde Bazı Azotlu Katkı Maddelerinin Enzim Üretimine Etkisi Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. 1986;11(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/